Так звану УПЦ нарешті зобов’язали перейменуватись в РПЦвУ

Перемикач мов

Сьогодні, 27 грудня, без перебільшення знаменний день: Конституційний Суд України дійшов висновку, що зміни до статті 12 Закону України „Про свободу совісті та релігійні організації“ є конституційними, а це означає що УПЦ має бути перейменована в РПЦвУ (Російська православна церква в Україні), якою вона і є за своєю суттю.

Оскільки одним з пріоритетних напрямків діяльності нашої організації є інформаційна безпека, то ми завджи звертали увагу в своїх публікаціях, закликах, зверненнях, семінарах, що Українська православна церква по своїй суті є транслятором небезпечних  російських наративів. УПЦ бреше скрізь, починаючи з своєї назви. Як бачимо на скрін-шоті сайту РПЦ, митрополит Онуфрій є “деятелем Русской православной церкви”. При цьому вони активно артикуюють, що слова “московського патріархату” люди додають, типу, не справделиво. Справедливо, дуже навіть справедливо. А тепер ще й законно!

Скріншот з сайту РПЦ

Ухвалений Закон зобов’язав релігійні об’єднання відображати належність до релігійної організації (об’єднання) за межами України, до якої вона входить, шляхом обов’язкового відтворення у своїй назві повної статутної назви такої релігійної організації. Також цей Закон установив обмеження в умовах війни доступу священнослужителів, релігійних проповідників, наставників релігійних організацій, керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України у частини, з’єднання Збройних Сил України та інших військових формувань України у місцях їхньої дислокації або інших військових формувань України у місцях їхньої дислокації або інших обмежень, передбачених Законом.

Ухвалюючи Рішення, Конституційний Суд України врахував рішення Європейського суду з прав людини у справі Ільїн та інші проти України, де зокрема зазначено: „сам факт того, що держава вимагає від релігійної організації, що бажає бути зареєстрованою, узяти назву, яка унеможливлює введення в оману вірян та суспільство загалом і завдяки якій є можливим її відрізняти від уже наявних організацій, у принципі, можна вважати виправданим обмеженням її права вільно обирати свою назву“.

Текст Рішення та його резюме буде оприлюднено на офіційному вебсайті Конституційного Суду 28 грудня 2022 року.

Дуже сподіваюсь, що органи юстиції не будуть саботувати прийнятий закон і вже найближчим часом забезпечать справедливу і законну назву Російській православній церкві в Ураїні а зивчайні миряни зрозуміють що їх багато років дурили і що вони ходять таки до російської церкви. З іншої сторони, впевнений що  перейменування стане дієвим кроком до заборони цієї філії ФСБ, цього інкубатора колаборантів під назвою РПЦ в У.

Ігор Кіянчук.

About Ігор Кіянчук 216 Articles
Підприємець. Координатор ГО ІЦ "Майдан Моніторинг" в Полтавській області, упорядник сайту Майдан