Тренінг «Окупація, заснована на брехні. Дезінформація в часи соціальних мереж».

Перемикач мов

17 червня в Харкові відбувся тренінг на тему «Окупація, заснована на брехні. Дезінформація в часи соціальних мереж». Організували цей захід відомий британський журналіст Девід Патрікаракос, а також представники Інформаційного центру «Майдан Моніторинг» Наталія Зубар і Олексій Свід.

Воєнний журналіст Девід Патрікаракос багато років висвітлював конфлікти в Україні, Конго, Іраку, Газі. Його матеріали та напрацювання склали основу книги «Війна у 140 знаках», яка видана і в українському перекладі.

Організатори, в процесі спілкування з українськими журналістами та громадськими активістами, розповіли, як московські агресори ведуть інформаційну війну на окупованих територіях і як можливо цій війні протистояти. Насправді цей захід не був у повному сенсі тренінгом, оскільки учасники активно доповнювали промови організаторів власними прикладами та переживаннями. Приміром, люди, що знаходилися на окупованій частині Харківщини в минулому році, могли поділитися власними враженнями та спостереженнями на ведення агресором інформаційної війни.

Було що розповісти й представникам ГО «Спілка ветеранів АТО». Співзасновник організації Юрій Корсунов брав участь у звільнені від окупантів Харківської області й у нього накопичилося багато інформації, що стосувалася ворожої дезінформації населення. Тому можна стверджувати, що не лише організатори, а й учасники заходу внесли вагомий вклад у його проведення.

Спілкування проходило достатньо динамічно й цікаво, не дивлячись, що тривало біля п’яти годин. Наприкінці зустрічі Девід Патрікаракос зазначив, що він не намагався когось чомусь вчити, як це часто подають московські пропагандисти. Просто за довгі роки роботи на війні й зокрема окупованих територіях зібралося багато досліджень і думок, якими він хотів поділитися з українськими колегами.

Про це написали учасники зустрічі – Харківська обласна громадська організація “Спілка ветеранів АТО”

А ще читайте детальну розповідь про цю подію від Тетяни Федоркової «Не слід недооцінювати силу російського безумства»