Мапування російської агресії проти України: шкода культурній спадщині та довкіллю

Перемикач мов

15 липня 2023 р. Харків. Україна. Нова міжнародна місія розпочала моніторинг впливу російської агресії на об’єкти культурної самобутності України та масштаби шкоди довкіллю та сільському господарству в Харківській області.

Агресія Російської Федерації проти України призвела до багатьох військових злочинів, у тому числі до навмисного знищення української ідентичності через руйнування пам’яток української культури, історії та пам’яті, а також до знищення навколишнього середовища з катастрофічними наслідками для зв’язків між засобами існування та навколишнім середовищем.

Основним завданням моніторингу є збір інформації, фото, відео та свідчень на місцях. Ми відвідуємо зруйновані внаслідок війни місця та об’єкти. Ми спілкуємося зі свідками, вчителями, експертами, екологічними активістами, громадськими організаціями, місцевими правоохоронними органами.

Ми описуємо ширший контекст і наслідки для місцевого населення. Якщо була зруйнована школа, музей, церква чи будинок культури, що це означає для місцевого населення? Якщо сільськогосподарські поля ферми були знищені або заміновані, хімічно забруднені, що це означає для місцевого населення? Чи можлива заміна або відновлення? Чи можливі очищення та дезактивація? Які соціальні наслідки?

Найважливіша інформація буде включена в онлайн-мапу, а вся зібрана інформація буде включена в звіти.

До складу лідера проекту чеської громадської організації Team4Ukraine входять кримінологи, колишні офіцери поліції та спостерігачі ОБСЄ, досвід яких дозволяє створити унікальну міжнародну команду незалежних спостерігачів, які здійснюють моніторинг військових злочинів, вчинених Російською Федерацією в Україні, з особливим акцентом на культурі та національній ідентичності України та екологічних злочинів з акцентом на шкоду, заподіяну сільському господарству.

Результати детального мапування допоможуть у процесі підготовки до післявоєнного відновлення та відбудови України та заповнять брак висвітлення цих двох важливих тем у дослідженні воєнних злочинів в Україні.

Відновлення України ймовірно здійснюватиметься учасниками з країн Вишеградської четвірки – Чехії, Словаччини, Польщі та Угорщини, – тому тамтешні особи, які приймають рішення, повинні мати точне уявлення про реальні масштаби руйнувань в Україні для того, щоби відповідно планувати свою діяльність. Ми плануємо поділитися цим досвідом із перших вуст і допомогти в розумінні ситуації та, зрештою, краще спрямувати допомогу для очікуваної реконструкції.

Цей проєкт здійснює громадська організація з Чехії Team4Ukraine разом з Інформаційним центром «Майдан Моніторинг» з України, словацьким The Adapt Institute та польським Stowarzyszenie Smolna. Проєкт підтримує  Visegrad Fund.

Фотограф – Іва Зімова

Трактор на дистанційному керуванні з бронею, яка захищає тіло і витримує удари. Трактор управляється дистанційно. У Харківській області на багатьох полях залишилися міни, селянам небезпечно сіяти зернові до наступного врожаю. Багато фермерів винайшли новий спосіб видалення мін, які залишилися на полях після відступу росіян.
Пошкоджений дах історико-археологічного музею-заповідника «Верхній Салтів». Музей – ще один, який постраждав від повномасштабного російського вторгнення.