Росіяни пошкодили чергову пам’ятку архітектури – Палац праці

Перемикач мов

Перші місяці повномасштабного вторгнення росіяни активно нищили історичні будівлі в центрі Харкова. 2 березня 2022 року точилися запеклі бої за місто. Внаслідок ракетного обстрілу істотно пошкоджено Палац праці. Тієї ж весни окупанти завдали авіаудару по Майдану Конституції. Вони зокрема пошкодили фасади, вікна й покрівлю будівлі

Палац праці
Палац праці. Фото Євгена Титаренка. 12 травня 2022 року

Палац праці є пам’яткою архітектури місцевого значення. Його збудували у 1916 році за проєктом архітектора Іполіта Претро. Він спеціалізувався на модерній архітектурі. У цьому проєкті Претро поєднав модерний стиль з неокласикою. Спочатку це був прибутковий будинок Страхового товариства. Також в будівлі знаходились житлові квартири, які орендували за шалені для свого часу гроші.

Палац праці. Фото Наталії Зубар. 22 травня 2022 року
Палац праці
Палац праці. Фото Наталії Зубар. 22 травня 2022 року

Після захоплення влади більшовики оголосили цей будинок державною власністю. Відтоді тут базувалася Всеукраїнська Рада профспілок, а також Народний комісаріат праці. Після чого будинок отримав свою сучасну назву – Палац праці.

Юлія Гуш

Публікація профінансована Інтерньюз Нетворк та ГО «ІНСТИТУТ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ» в рамках проекту “Медійна програма в Україні”

About Гуш Юлія 43 Articles
Журналістка, волонтерка