Харків. Хроніки атаки на місто, день 59-й (23.04.2022)

Обстрілів Харкова московитами було достатньо багато, приблизно на рівні із попереднім днем, хоч їх розподіл нерівномірний по районам. Були завдані удари по торговельним центрам та складським приміщенням, внаслідок чого є поранені. Багато обстрілів було у передмістях Харкова, де внаслідок обстрілів є також загиблі.

Почну з того, що оскільки цей текст дописується зранку в неділю, то вітаю всіх українських християн східного обряду з Великоднем. Христос Воскрес!

Кількість московитських обстрілів по місту достатньо велика і приблизно на рівні попереднього дня, хоч розподіл нерівномірний. Як завжди, московити найбільш активні були зранку, до середини дня вони знизили активність, але повністю вони не припинили обстрілювати місто. Ввечері пішов дощ і в частині районів міста запанувала тиша, але не в усіх, оскільки відбулася активізація обстрілів рашистами деяких районів міста.

Найбільше діставалося різним районам Салтівки, особливо Північній Салтівці. В тому районі вчергове пошкоджено низку торговельних центрів та житлові будинки, внаслідок чого виникли пожежі. Так через ті обстріли були поранені 4 людини – 3 поліцейських, які допомагали жінці вибратися з пошкодженого будинку. Також обстрілювали ХТЗ, П’ятихатки, околиці Олексіївки, Сортировку. У північно-західній частині міста московити обстріляли складські приміщення. Вони знищують основні складські бази для порушення логістики та максимальних втрат для бізнесу та економіки. Всього у місті за день 6 людей дістали поранення.

Обстріли тривали і в приміській зоні – Дергачі та навколишні села громади, смт. Слатине Дергачівської міської громади, де внаслідок московитських обстрілів селища є пошкоджені будинки та загинуло 2 людини, в який влучив снаряд, а також Малу Данилівку. Також рашисти обстрілювали і приміську зону на Чугуївському напрямку, також Чугуїв та село Коробочкине Чкаловської селищної громади. У Чугуївському районі загнула одна людина, а ще одна – дістала поранення.

Обстріли були і по смт Золочів, де пошкоджені зо 5 будинків, а також по селу Калинове Золоівської селищної громади, де було зруйновано 2 житлові будинки. На щастя, ніхто з мешканців не постраждав. Поблизу села Чорноглазівка Золочівської селищної громади двоє людей підірвалися на автівці на міні. Ймовірно, одна з московитських груп або тимчасово заходила до села чи була вилазка ДРГ і поставила міни, на одній з яких автівка і підірвалася.

Що стосується звільнення смт Слатиного та сіл Безруки та Прудянка Дергачівської міської громади. Оскільки ці населені пункти я часто висвітлюю у своїх хроніках, то вони були нашими, але достатньо умовно. Тобто це була сіра зона – туди можна було доставляти гуманітарні вантажі, але туди могли ходити і ДРГ московитів. Власне, в зведенні про їх звільнення важлива компонента “закріпилися на позиціях” – тобто наші військові скоротили цю сіру зону і підтисли напрямок на Козачу Лопань. Це не може не радувати.

Обласна і міська влада змінили час комендантської години на один день – з 19-ї вечора до 5-ї ранку, але попрохала про дві речі:

– масово не скупчуватися в храмах. в яких богослужіння почнуться о 7-й ранку

– утриматися від відвідування низки кладовищ, які знаходяться в зоні можливого ураження артилерією та РСЗВ московитів. Загалом у Харкові пошкодження та руйнування є вже на 10 міських кладовищах та на Польському меморіалі.

Особисто я не ходив би ані до церкви, ані на кладовища. Більше того, кладовище, де поховані мої батьки знаходиться в зоні бойових дій і туди ніяк не дістатися…

У Харкові продовжують відкриватися кафе. Так, відкрилося котяче кафе “Киці та Кава”, де гостей зустрічають котики і киці. Чудовий заклад, де можна провести час у колі 18 (!!) пухнастих тваринок. А ще власники закладу думають над тим. щоби завести кицю Паляниця, а потім… До речі, рекомендую!

З чудових новин, і знову про котиків. На пожежі на Салтівці із задимленого приміщення рятувальники дістали біло-рудого котика і відразу витягли його на свіже повітря, вмили, напували водою та вирішили забрати з собою в частину. Справді. людяність – це та риса, яка принципово відрізняє нас від московитів. Зокрема, це проявляється в любові до тварин

Що стосується області, то ситуація складна. Московити атакують на Слов’янському та Барвінківському напрямках, але їх атаки наші військові відбивають. Спроба окупантів прорватися до Барвінкового була відбита. За даними 93-ї механізованої бригади, вони вже покрошили десь із дві роти рашистської 64-ї мотострілецької бригади, яка брала участь у Бучанській різанині. Також Оперативне командування “Схід” повідомляє, що на Харківщині збито 2 московитські літачки (Су-34 та Су-35), а також 5 безпілотників. Тривають обстріли Барвінкового. Загалом із Барвінкового та Лозової теми евакуації знизилися, бо лишилися ті, хто немає бажання виїжджати з цих міст.

На окупованих територіях ситуаціях така. У Балаклії кількість поранених велика і потужностей польового госпіталю, який розташований у музичній школі, не вистачає, а тому додатково рашисти використовують поліклініку у цьому місті. В окупованому Ізюмі окупанти намагаються проводити мобілізацію чоловічого населення (переважно цим займаються комбатанти із ОРДЛО (т.зв. “ДНР”та “ЛНР”), але поки неуспішно.

Також у зв’язку з великими санітарними втратами московити намагаються мобілізувати лікарів та медичний персонал на тимчасово окупованих територіях (зокрема, у Вовчанську) для надання першої медичної допомоги на передовій. У разі відмови погрожують розстрілом. Подібна ситуація також і на інших тимчасово окупованих територіях – на Херсонщині та Запоріжжі.

У Борівській селищній громаді окупанти складають “чорні списки” нелояльних до окупаційної влади, перевіряють документи. проводять обшуки та змушують чоловіків роздягатися. щоби виявити сліди від носіння зброї чи татуювання. які можуть свідчити про належність до військових формувань. Також процвітає мародерство – так рашисти не гребують навіть старими автівками, наприклад, вкрали старий “Москвич”. Рашисти не допускають працівників сільськогосподарських підприємств до господарств, через що, приміром, корови регулярно не дояться, а це загрожує для тих корів погіршенням здоров’я і смертю. Окупаційна адміністрація складається із московитського полковника та групи місцевих колаборантів.

Активні бої тривають в зоні ООС. На півночі продовжуються бої в районі Кремінної (Діброва – Зарічне), за Рубіжне та Попасну, а також біля Сєвєродонецька. Також московити атакують по всьому фронту в центральній частині зони ООС – в районі Мар’їнки та Авдіївки, а також на півдні – в районі Вугледара та Великої Новосілки. Найбільшу активність рашисти проявляють в напрямку на Гуляйполе.

Внаслідок артилерійського удару українських військ по передовому пункту управління 49 загальновійськовою армією московитів, за даними розвідки, загинули 2 генерали, ще один поранений та перебуває у дуже важкому стані. Персональні дані уточнюються. Виходить, що за 2 місяці наші військові удвухсотили вже 10 генералів. Непоганий показник!

Маріуполь московити бомбардують з літаків та артилерії всіх калібрів. Нашим військовим дуже важко. але вони все одно роблять вилазки та завдають втрат московитами. При цьому запланований гуманітарний коридор було зірвано, а людей просто вкрадено і вивезено до московії. До речі, відомо, що деяких українців, яких було примусово депортовано рашистами, вивезено аж до Владивостока.

Тривають ракетні удари по Дніпропетровській області, Миколаєву та Одесі. Внаслідок ракетного удару по Одесі, здійсненого, ймовірно, з Ту-95 вірогідно ракетами Х-555, було уражено, зокрема, і дві житлові багатоповерхівки. Внаслідок цього загинули 8 людей. зокрема, 3-місячна дитина, а ще 18 осіб – поранено. Ще один жахливий воєнний злочин, вчинений московитами, здійснений як помста та для підняття паніки серед українців. Деякі з ракет, які летіли до Одеси, було збито українською ППО і уламки однієї з ракет впали на кладовище.

На окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей намагаються рашисти намагаються проводити мобілізацію серед місцевого населення, щоби кинути як м’ясо на позиції наших військових. При цьому особливу увагу вони проявляють до молоді. Поки ці заходи не принесли жодних успіхів окупантам.

На Херсонщині московити примушують фермерів почати посівну, а врожай піде на користь московії – тупо бандитизм і терор у кращих традиціях “воєнного комунізму” більшовиків. При цьому всі запаси із складів та зерно із зерносховищ вивозиться з Херсонщини до Криму. За даними моніторингової групи SeaKrime Центру “Миротворець”, значна частина цього зерна вивозиться потім до Туреччини (вже зафіксовано не один рейс суден з кримських портів).

Не спокійно на московії. Знову хтось обстріляв, цілком ймовірно самі московити себе ж – пункт пропуску в Глушковському районі Курської області. За традицією, місцевий губєрнатор звинуватив в цьому Україну.

Ну а премію дарвіна сьогодні отримують креативщики з Твері, які зробили наліпки із Z-символікою та розмістили по місту. Але, як повідомляє “Холод.медиа”? зробили, схоже, це кепсько, і ці наліпки на повітрі дуже швидко вицвілі і триколор московитської ганчірки перетворився у біло-блідо-синій-жовтуваті кольори (червоний CMYK- суміш жовтого та мадженти, якщо не помиляюся) (хто не в’їхав: білий+ бліді кольори прапору України). Неначе чергова диверсія української міфічної ДРГ. За таке тепер можуть і заарештувати на московії…

Віримо і допомагаємо нашим ЗСУ та силам оборони України! Підтримуймо волонтерів, медиків, рятувальників та комунальників. І наближаймо день нашої перемоги!

Сергій Петров

Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0.

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії