Харків. Хроніки атаки на місто, день 103-й (06.06.2022)

Обстріли Харкова продовжуються – по північним околицям міста. Вчорашні обстріли були по критичній інфраструктурі, зокрема, високовольтній лінії від Харківської ТЕЦ-5. Московити обстрілювали були і північних, і південних (смт Високий) передмість Харкова. Харківські архітектори вважають, що відновити і відреставрувати будівлю Харківської ОДА, яка є пам’яткою архітектури, – цілком можливо, а ще й необхідно. А на сайті Президента України з’явилася петиція щодо збереження трамваю на спуску Весніна. Популярні харківські телеграм-канали провели адмінський збір коштів на автівку для 93-ї механізованої бригади і зібрали за пів години кошти не на одну, як планували, а на дві автівки. А ще з окупованих територій Харківщини вдалося евакуювати понад 1400 осіб за участі Червоного Хреста.

Обстріли по Харкову були, але знову ж поодинокі. Знову діставалося околицям північних районів міста. Недільні вечірні ракетні удари вдарили по критичній інфраструктури – і у Харкові, і у передмісті, де прилетіло по високовольтній лінії від Харківської ТЕЦ-5, через що аварійно зупинялася станція та здійснювалася викид пари. Проте цю аварію енергетики швидко усунули.

Північні передмістя продовжують обстрілювати – Руські та Черкаські Тишки, Циркуни, Руська Лозова, смт Прудянка, Слатине, Дергачі. Дергачі цього дня взагалі достатньо сильно обстрілювали – дісталося газогону, через що самі Дергачі, смт Мала Данилівка та навколишні села залишилися без газу. Московити вчергове обстріляли село Одноробівка – пошкоджені житлові будинки, проте ніхто не постраждав. Також обстріли були і району Чугуєва – там також влучили у газопровід,

Один із пошкоджених будинків у Харкові (березень 2022).
Фото: Сергій Петров, CC BY-SA 4.0.

Зранку обстріли були по смт Високий (центр Височанської селищної громади) – на південь від міста – там пошкоджено цілу низку житлових будинків.

На північ від Харкова бої. Голова Дергачівської міської громади повідомляє, що тривають бої за села Цупівку та Великі Проходи. Московити обстрілюють Кутузівку, Шестакове та Перемогу, а ще дистанційно мінують територію в районі цих сіл. Безумовно, вони намагаються не допустити можливості виходу українських військ на державний кордон та можливості взяти під вогневий контроль автошлях та залізницю з Бєлгорода на Куп’янськ в районі Вовчанська.

Місто поступово відновлює життя – продовжують відкриватися кав’ярні та магазини. Дехто відновлює роботу дистанційно, більшість все ж в очікуванні кращої безпекової ситуації.

Продовжує реорганізовуватися мережа автобусних та тролейбусних маршрутів Харкова – якісь додаються, якісь скасовуються. Загалом це нормальне явище в умовах недостатньої кількості рухомого складу та спроби його якомога ефективніше використати, враховуючи пасажиропотік. Також збільшується кількість автобусних маршрутів із південних та східних передмість Харкова до міста.

Низку харківських журналістів відзначили державними та відомчими нагородами – орденом “За заслуги” III ступеня нагородили журналістку “24 каналу” Ганну Черненко та шеф-редактора “Суспільне Харків” В’ячеслава Мавричева. Також почесними грамотами Кабінету Міністрів України відзначили журналісток Ірину Антонюк, Світлану Шекеру, операторів Олександра Яновського та Ігоря Тамбієва.

Насправді, питання роботи журналістів у Харкові своєрідне. Це прифронтове місто і тому це накладає певні обмеження на можливість поїхати в деякі місця. Разом з цим, є скарги що деякі пресслужби не реагують на запити журналістів від слова зовсім. Розповідали смішне. Харківська ОВА хотіла щось організувати до Дня журналіста, навіть якусь фотовиставку, але журналісти відмовилися від цього. Ба більше, один з журналістів запропонував її провести у форматі, де на одній стіні будуть фотографії за сприяння пресслужб, а на іншій – в супереч. На першій стіні в такому разі не буде нічого. При цьому, як зізнаються деякі колеги, іноземні журналісти отримують часто більше сприяння у роботі, ніж українські, які також працюють на міжнародні агенції.

До речі, якось тихо пройшов день народження пушкіна – тобто мало хто взагалі згадував про нього. У френдстрічці взагалі тиша. А от одна з твіттерянок, яка повернулася у свою вцілілу квартиру на Салтівці спалили всю московитську літературу. Радикально. Але це ще один тренд, який варто фіксувати.

Харківські архітектори, зокрема, Володимир Новгородов та Катерина Кублицька, вважають, що відновити і відреставрувати будівлю Харківської ОДА, яка є пам’яткою архітектури, – цілком можливо, а ще й необхідно. Більше того, на її знесення потрібний дозвіл Мінкульту. Для відновлення будівлі потрібна буде силікатна цегла та бетон. Більше того, всі пам’ятки архітектури Харкова були відреставровані після Другої світової війни, особливо у центрі. Є й зараз гарні приклади успішних реставрацій – будівля за адресою Маршала Бажанова, 8, від якого залишився лише одні зовнішні стіни Проте зараз, коли ще тривають активні бойові дії навколо Харкова, відреставрувати будівлю поки неможливо, її треба законсервувати (зробити тимчасову покрівлю та позакривати віконні та дверні отвори, посилити найбільш пошкоджені частини будівлі від можливих обвалів.

На сайті Президента Україна зареєстрована петиція з прохання сприяти збереженню трамваю на спуску Весніна – лінія пов’язує Салтівку з центром міста.

Популярні харківські телеграм-канали “ХХ” [Хуйовий Харків], 057, “Харьков live”, Kharkov city, “ХС Харьков”, “СТО Харьков”, “Харьков 1654” провели другий адмінський збір коштів на автівку для 93-ї механізованої бригади, яка воює на південному сході області. Початково ставили за мету зібрати 300 тисяч гривень на один пікап Mitsubishi L200, але цю суму зібрали за вісім хвилин, а за пів години зібрали 642,8 тис. грн на два пікапи. Кому передадуть другий – поки думають. Після першого збору за зібрані пабліками кошти придбали “Ниву” для ССО “Азов” за 100 тисяч гривень.

У Малій Рогані правоохоронці продовжують ексгумацію похованих місцевих жителів під час московитської окупації – цього разу це тіло жінки, яка була поранена 14 березня і наступного дня померла.

Вдалося евакуювати понад 1400 осіб з окупованих територій Харківщини через дамбу Печенізького водосховища, яку люди переходили пішки. В організації евакуації брали участь організації Help me Kharkiv, “Незламний Харків”, Eventroom, D20 Kharkiv, а також представники Червоного хреста. Ще зранку 6 червня було не відомо чи взагалі відбудеться евакуація, але зрештою її вдалося реалізувати.

На південному сході області – бої. Московити наступають і на Слов’янськ і на Барвінкове, щоби створити оперативне оточення Слов’янська. Так само складна ситуація і в районі Святогірська. Це цілком очікувано. І найближчі тижні будуть на цьому напрямку важкими для українських захисників.

Також вночі ракетний удар було здійснено по високовольтній лінії біля Лозової. Також пошкоджено житлові будинки, 2 школи та 3 дитсадки

За даними поліції Харківщини кількість жертв в області внаслідок московитського вторгнення в Україну зросла до 810 осіб. Більшість жертв – це інформація про смерті на окупованих та деокупованих територіях.

На окупованих територіях ситуація так само складна. 5 червня 2022 року окупанти оголосили, що Балаклія – частина Бєлгородської області. Там проблеми з електро- та водопостачанням, відсутній зв’язок. Планується переведення всього грошового обігу на рублі. Перед місцевим населенням складний вибір – як вижити і при цьому не мати звинувачень у колаборанстві з московитами. Також у місті продовжують зникати люди і їх подальша доля – невідома. Подібна ситуація і на території Борівської селищної громади.

З цікавого. Спецпідрозділ Kraken оголосив про набір екіпажів на реактивні системи залпового вогню Himars та MLRS. Лєпо)))

Поблизу селища Комсомольскій Бєлгородської області (на південний захід від Бєлгорода) трапилася чергова “бавовна” – щось вибухнуло та здетонувало. Що саме – невідомо.

Ну а премію дарвіна отримує мер москви Сєрґєй Собянін та московитський автопром. Після заяв про плани відновити випуск “Москвічєй” виявилося, що відновити цей випуск власними силами неможливо. Тепер сподіваються на допомогу “закордонних партнерів”. Цікаво, а що ж таке? Що сталося, що великий московитський автопром-автохлам ні на що не здатний?

Дякуємо нашим захисникам за відносний спокій у Харкові. Віримо в ЗСУ! Допомагаймо волонтерам, медикам та рятувальникам. Підтримуймо один одного. Перемога буде!

Сергій Петров, історик, журналіст, документатор цивільних руйнувань у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії