Харків. Хроніки атаки на місто, день 153-й (26.07.2022)

Перемикач мов

Артилерійські обстріли знову стали поодинокими і по північним околицям Харкова. Ракетні удари завдано по Харкову (по скверу та спортмайданчику), а також по Чугуївській громаді. У Чугуєві з-під завалів будинку культури витягли тіла двох загиблих волонтерів, які організували волонтерську кухню для мешканців Чугуєва. За інформацією видання Kharkiv Today 90% харківських підприємств не працюють: працює сфера торгівлі та меншою мірою сфера послуг, а виробництва або в стані очікування, або перенесли чи переносять свої потужності.

Артилерійські обстріли знову стали поодинокими та припадають на північні околиці Харкова. День минув відносно тихо, було лише одне попередження про загрозу артилерійського обстрілу. Воно сталося після кількох прильотів в околицях міста. Цікаво, що попередження про артобстріл для Харкова часто дають на підставі обстрілу Дергачів чи Малої Данилівки, оскільки московити непередбачувані і краще попередити про загрозу, ніж після того як обстріл стався.

0 4-40 ранку (о, новий час! раніше було максимум о 4-й, плаваючий графік розширюється) по Харкову нанесено кілька ракетних ударів по Харкову – вдарило в районі Кінного ринку по відкритій місцевості у сквері біля станції метро “Захисників України”, через що один з виходів метро певний час не працював, знищено футбольний майданчик біля однієї з багатоповерхівок в цьому ж районі та вибито вікна у сусідніх житлових будинках, пошкоджено один з автосалонів одним з уламків ракети. Постраждалих немає. Також ракети прилетіли і по приватному сектору в Чугуєві, де зруйновано повністю кілька житлових будинків, ще низку пошкоджено, пошкоджено газову мережу.За інформацією від поліції, це були ракети від ЗРК “С-300”. Московити перейшли суцільно на них при ракетних ударах по Харкову. По Миколаєву вони інколи використовують й інші типи ракет.

Знищена зупинка громадського транспорту на Салтівці під час обстрілу 21 липня 2022 року
Фото: Сергій Петров, CC BY-SA 4.0

Зранку 27 липня в проміжку між 4-ю та 4-30 години ранку по Харкову та Чугуївські міській громаді завдано низку ракетних ударів – пошкоджено підприємство критичної інфраструктури, є поранені, а також в одному з будинків вибило вікна. У Чугуївській громаді пошкоджено навчальний заклад.

Інакше як терор проти мирного населення це не назвати – удари по житловим кварталам. Це психологічний та акустичний терор. Московити сприймають нас як таких самих, як і власне народонаселення – звідси дії, направлені на психологічний терор. Проте важливо розуміти, що московити завжди грають ще й в довгу, тому на довгих дистанціях подібний терор може мати негативні наслідки для здоров’я та психіки загалом. Тому і правоохоронним органам, і слідчим необхідно вже зараз звернути уваги на те як можна визнати яку шкоду здоров’ю людей наносить цей нічний акустичний та психологічний терор.

Разом весь день у Чугуєві тривав розбір завалів районного будинку культури, під якими опинилося троє людей. Четверо вибралися чи їх рятувальники дістали швидко. Протягом дня дістали тіла двох волонтерів – Сардора Хакімова, уродженця Узбекистану, який з початком повномасштабного вторгнення став готувати безкоштовні обіди для мешканців Чугуєва та прилеглих містечок і сіл, які втрати засоби для існування, організував волонтерську кухню із 15 осіб, для та Вікторії Мішаріної, яка працювала у банку, а тепер допомагала готувати їжу для чугуївців, які втрати засоби для існування. Садор переїхав на Харківщину у 2014 році з Алчевська, рятуючись від війни. У будинку культури була волонтерська кухня, і в цей час волонтери робили заготовки для приготування їжі.

Тривають обстріли північних і східних передмість Харкова – Руських і Черкаських Тишків, Борщової, Петрівки, Михайлівки, Циркунів, Руської Лозової, Черкаської Лозової, Питомника, Дементіївки, Безруків, Цупівки, смт Слатине та Прудянка, Дергачів. Також рашисти обстріляли смт Золочів (пошкоджено багатоквартирний будинок та будівлі фермерського господарства), села Дуванка, Одноробівка, Світличне та Соснівка Золочівської селищної громади. Обстрілам піддаються убіжне Вовчанської міської громади, Чугуїв та село Мосьпанове Малинівської селищної громади.

Цікаво, що міський голова Дергачів відзначив зниження щільності обстрілів міста та населених пунктів громади. Схоже, наші військові зменшили спроможності московитів в боєкомплекті. Так, у ніч на вівторок було знищено склад боєприпасів в окупованій смт Козачій Лопань. Відсутність безліміту боєприпасів відразу зменшує обстріли цивільної інфраструктури – на залякування мирного населення просто бракує боєкомплекту.

На північ і північний схід від Харкова тривають бої, проте спроби атак московитів закінчуюються нічим.

Міський голова Харкова Ігор Терехов заявив, що харківські школярі з нового навчального року будуть навчатися онлайн, оскільки безпекова ситуація не дозволяє навчатися в очній формі. Також буде тривати облаштування бомбосховищ у школах та дитсадках для мешканцям міста, хоча ще восени минулого року міська влада казала, що бомбосховищ про місту вистачає і вони облаштовані. Обласна влада поки не вирішила остаточно щодо формату навчання шкіл Харківщини. але найімовірніший варіант – це дистанційне навчання.

Також Терехов зазначив, що планується збільшення пунктів гуманітарної допомоги. Насправді, я ледь не від самого початку писав, що таких пунктів дуже мало на таке велике місто. Плюс великі скупчення людей створюють загрозу для людей у черзі через ймовірність обстрілу черги. І такі випадки – цілеспрямованих ударів московитами по чергам за гуманітарною допомогою були. Але прикро, що міській владі потребувало понад 4 місяці зрозуміти, що кількість пунктів видачі гумдопомоги потрібно збільшувати.

За інформацією видання Kharkiv Today 90% харківських підприємств не працюють. У місті працює роздрібна торгівля та оживає сфера послуг, а от середні та великі виробництва переносять власні потужності до західних областей України. Наприклад. всі ринки Харкова, крім майданчиків на Північній Салтівці та Горизонті, зараз працюють, але обсяги та машстаби торгівлі значно зменшилися. Біля хабів (Центральний ринок чи Холодна гора) – торгівля жвава і майже на рівні до вторгнення, а от на Салтівці в районі ст. м. “Героїв Праці”, де багато будинків пошкоджені обстрілами, дехто з підприємців все ж відкрився, торгівля тут поновилася десь із місяць тому. Самі ринки щільно обстрілювалися і серйозно постраждали – частково вигоріли. Покупців тут дуже мало, оскільки цей район спустів: На Північній Салтівці мешкає по кілька людей на багатоквартирний будинок, а біля цієї станції метро, яка наразі не працює, людей трохи більше, але все одно в рази менше, ніж станом на лютий. А от на ринку “Барабашово”, який почав відроджуватися десь з кінця квітня, після кількох обстрілів відчув зменшення кількості покупців, а частина продавців також не виходить через побоювання щодо власної безпеки.

Виробничі підприємства перебувають в режимі простою. Дехто чекає на осінь і нові закордонні контракти чи зменшення обстрілів, але багато підприємств переїздить в інші регіони України. Наприклад, машинобудівний завод “Корум Світло Шахтаря” переїхав на Волинь, приладобудівна компанія “Енергооблік” – до Івано-Франківської області, Харківський завод засобів індивідуального захисту – до Львова. Переїхали й інші виробництва. Частково разом із співробітниками, частково без них. Деякі виробництва готуються до переїзду чи вже здійснюють його. Частина з них лишає харківську реєстрацію.

10 машин швидкої допомоги передав Харкову дарувальник, який побажав залишитися невідомим. Машини різної модифікації і вони поповнять автопарк Центру екстреної медичної допомоги, який має втрати: машини потрапляли і під обстріли, а одну “швидку” з гуманітарним вантажем для Вовчанська московити забрали собі.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб 26 липня почав відшкодування коштів вкладникам “Мегабанку”, а повернення валютних вкладів буде проведено за старим курсом. Виплати роблять через банки-агенти: “Приватбанк”, “Укргазбанк”, “Південний” та “ПУМБ”.

А Харківський апеляційний суд, будівля якого на майдані Героїв Небесної Сотні була пошкоджена пізно ввечері 6 березня внаслідок авіаудару, з 8 серпня продовжить роботу у Валках. Проте справи, які надходитимуть до 7 серпня розглядатиме Полтавський апеляційний суд.

Громадські організації “Я спасен” та БФ “Волонтерська” під егідою Молодіжної ради Харкова запрошують харків’ян, які залишаються у місті, допомагати наводити лад у підвалах багатоквартирних будинків, які можуть служити укриттями. Вони забезпечують волонтерів інвентарем та гарячими обідами. Також у Харкові та Люботині працюють волонтери програми “Добробат”, які допомагають розбирати завали будівель, частково зруйнованих через обстріли та удари московитських військ. Волонтери працюють під пильним оком рятувальників та представників організації, установи – власника будівлі. А під час повітряних тривог волонтери йдуть в укриття. Вони також забезпечують волонтерів гарячими обідами, інструментом та питною водою.

Під час окупації Руської Лозової один із місцевих мешканців віддав у користування московитським військовимФ мікроавтобус VW Crafter та навантажувач вилкового типу, яка належала підприємству, у якому особа працювала начальником цеху. Йому вже повідомили про державну зраду та обрали запобіжний захід (тримання під вартою без права внесення застави).

На південному сході Харківщини тривають бої на Слов’янському та Барвінківському напрямках. Московити обстрілюють прифронтові села – Чепіль Балаклійської міської громади, Норцівку Савинської селищної громади, Барвінкове, Велику Комишуваху, Грушуваху, Гусарівку, Барвінківської міської громади.

Харківська обласна прокуратура заочно повідомила про підозру у державній зраді першій заступниці та заступнику мера тимчасово окупованого Вовчанська Ользі Камінській, 1955 р.н., та Сергію Круподерю, 1960 р.н. Вони стали колаборантами, стали працювати на окупантів та займалися забезпеченням московитських військових харчуванням, наданням приміщень для їх розселень, надавали будівельні матеріали та техніку для будівництва московитами фортифікаційних споруд, а Ольга Камінська, крім цього,надавала представникам країни-агресора списків учасників АТО/ООС, учасників проукраїнських організацій та патріотично налаштованих громадян. Також врони брали участь в нарадах, які проводили росіяни з т.зв. головою т.зв. “тимчасової цивільної адміністрації” гайляйтером Харківської області Віталієм Ганчевим. Раніше підозри у державній зраді оголошено міському голові Вовчанська Анатолію Степанцю та голові Вовчанського районного суду Харківської області Ірині Уханьовій.

У Балаклії колаборанткою стала директорка та одна з бенефіціарок Балаклійського ринку Наталія Ковальова (належить 70% статутного капіталу, ще 30% в її чи то сина, чи чоловіка), яка московитським пропагандистським медіа повідомила про відновлення його роботи, про продукти які наразі реалізуються на ньому, і про можливість селянам продавати тут “надлишки своїх товарів”. Раніше Наталія Ковальова отримувала відзнаки від міської влади Балаклії та від обласної ради як активна мешканка Балаклійського району.

Віримо в сили оборони України та ЗСУ! Допомагаємо волонтерам, медикам та рятувальникам. Все буде Україна!

Сергій Петров, історик, журналіст, документатор цивільних руйнувань у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії