Зустріч з Азаровим закінчилась не так вже й погано

Хоча противників кабмінівського законопроекту й було менше, ніж нібито прихильників – багато ректорів в кулуарах (та навіть під час зустрічі жестами) висловлювали свою підтримку зауваженням – одобрямсу не відбулось. Наприклад, чимало ректорів схвально зустріли зауваження представниці Громадянського руху “Відсіч” щодо недоцільності дозволяти вищим навчальним закладам (або їх структурним підрозділам), що створені на території України іноземними державами, обирати будь-яку мову викладання. Особливо на тлі гуманітарної експансії Росії, яка вже відкрила в Україні чимало вишів чи їх структурних підрозділів. Державність української мови ніхто не скасовував, а викладати в цих вишах чи їх підрозділах все одно будуть переважно громадяни України. Для тієї ж невеличкої кількості закордонних викладачів, яка захоче поділитись з українцями знаннями, можна передбачити дозвіл на викладання окремих курсів іноземними мовами із забезпеченням знання студентами цього предмету (зокрема термінології) українською мовою.

Так само позитивно ректори реагували на підвищення рівня автономії вищих навчальних закладів та зменшення повноважень Міністерства.

Микола Азаров пообіцяв, що буде створена робоча група із зацікавлених сторін (ловимо на слові, щоб не сталося так, як сьогодні з запрошеними), яка розробить поправки до законопроекту, і на перше читання його подаватимуть вже з цими поправками, а не вноситимуть їх між першим і другим читанням. Очолить цю робочу групу ректор НТУ КПІ Михайло Згуровський. Правда, регламент Верховної Ради не дозволяє вносити поправки до законопроекту після внесення його до порядку денного, тому, якщо прем’єр-міністр дотримається обіцянки, йому доведеться відкликати законопроект Кабміну і вносити з поправками пізніше знову.

Вже звично спробувала застосувати “табачну” демагогію секретар Всеукраїнської студентської ради при Міністерстві освіти, науки, молоді та спорту Анастасія Сабова, звинувативши противників законопроекту у тому, що вони своїми протестами не дають підвищити стипендію до рівня прожиткового мінімуму, як це передбачено у законопроекті. Але її швидко посадили на місце, поставивши в незручне становище і прем’єр-міністра, зазначивши, що сьогодні стипендії встановлюються Кабміном, а тому, якщо уряд справді прагне підвищити студентам стипендії, то може легко це зробити Постановою Кабінету Міністрів, не очікуючи прийняття закону.