На Майдані Незалежности виступали проти законопроекту про мирні зібрання

 

Сьогодні на Майдані Незалежності громадськість провела акцію «Резервація 2450» і вимагала зняття з розгляду скандального законопроекту №2450 “Про порядок організації і проведення мирних заходів”.
«Резервація» в центрі Києва, куди символічно помістили «індіанців». Грали там-тами,  «шамани» співали індіанських пісень, шериф з рушницею по-справжньому охороняв резервацію. Таке театралізоване дійство організував Громадянський рух «Відсіч», щоб тим самим продемонструвати можливі наслідки, які очікують українське суспільство в разі прийняття законопроекту про мирні зібрання.
«Ми втратимо права на мирні протести, на можливість висловлювати свої думки на акціях, якщо цей одіозний законопроект буде прийнято. Ми втратимо власну свободу», – каже один з учасників акції Артур Переверзєв.
Як уже неодноразово наголошувалось, законопроект №2450 містить небезпечну норму про повідомлення влади про захід не менше ніж за 4 дні до його проведення. «Така норма, по суті, встановлює «дозвільний» порядок проведення мітингів, що суперечить Конституції України, – наголосила активістка Катерина Чепура. – Якщо цей документ ухвалять, ми не зможемо проводити спонтанні заходи, яких дотепер робили дуже багато. Зрештою, ця норма унеможливлює проведення будь-яких акцій, бо дозволяє владі заборонити їх через ручні суди».

Активісти вимагають, щоб законопроект 2450 відповідав статті 39 Конституції, яка гарантує свободу зібрань, і рішенням Євросуду щодо свободи зібрань. Адже для того, щоб протидіяти забудовам, рейдерським захопленням, міліцейському свавіллю, приватизації своїх підприємств чи перерозподілу землі, громадськість повинна мати право те, щоб збиратися і перешкоджати незаконним діям чиновників.

Ще одна норма, яка викликала незадоволення – це те, що організатори повинні доводити, що вони

– громадяни України або перебувають тут на законних підставах. Також не встановлені терміни для оскарження рішень судів про заборону мітингів, які ухвалюються у переддень акції, – таким чином громадяни позбавлені конституційного права на оскарження. Всі ці неузгодженості та заборони збурюють суспільство і знову виводять їх на вулицю.

Організатори акції заявляють, що законопроект No.2450 «Про порядок організації і проведення мирних заходів» може бути поставлений на голосування у Верховній Раді вже 12 квітня, у четвер, наступного парламентського сесійного тижня. Про це йдеться у проекті розкладу засідань Верховної Ради на 10-13 квітня 2012 року, складеного за пропозиціями парламентських комітетів відповідно до порядку денного десятої сесії.

“Майдан”, своєю чергою, нагадує про існування іншого погляду на законопроект №2450