Під впливом громадських організацій Мінприроди встало на захист Карпат

Державне управління охорони навколишнього природного середовища у Закарпатській області відкликало висновки Державної екологічної експертизи, видані раніше на будівництво малих гідроелектростанцій на гірських річках. Рішення про такий радикальний крок з боку природоохоронних органів прийняте в Мінприроди України 2 квітня , після зустрічі Міністра Миколи Злочевського із представниками громадської кампанії на захист Карпат від забудови малими ГЕС. http://pryroda.in.ua/miniges/ministr-mykola-zlochevskyy-podilyaye-sturbovanist-ekolohichnoyi-hromadskosti-schodo-proektiv-budivnytstva-malyh-hes-na-karpatskyh-richkah/

– Відкликання висновків держекоекспертизи – дуже важливий момент у справі порятунку Українських Карпат від забудови сотнями гідроелектростанцій. – говорить заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк. – Якщо позитивного висновку такої експертизи у будівника ГЕС немає, нічого будувати не можна. Будівництво без такого висновку автоматично ставить інвестора за межу закону.

Нагадуємо, що заявлені наміри розвитку малої гідроенергетики Карпатського регіону передбачають спорудження щонайменше 550 нових гідроелектростанцій, що безповоротно знищить водні живі організми, порушить екологічний баланс території та зробить гірський ландшафт непривабливим для туристів. 14 березня у кількох містах України пройшли акції проти будівництва малих ГЕС на гірських річках у Карпатах. http://pryroda.in.ua/miniges/tag/14-bereznya/ Під час громадських слухань горяни одноголосно висловлюються проти будівництва ГЕС. http://pryroda.in.ua/miniges/tag/hromadski-sluhannya/ Разом з тим, з боку лобістів будівництва малих ГЕС останнім часом помічаються спроби тиснути та залякувати активістів.

– Дуже важливо що громадську кампанію проти будівництва малих ГЕС у Карпатах підтримало керівництво Мінприроди України. – додає Олексій Василюк. – Сьогодні ми вболіваємо, що аналогічні висновки були скасовані в усіх областях Карпатського регіону.

Детальніше: http://pryroda.in.ua/miniges/

Контакти:
Олексій Василюк
097 1000 473