Тільки 62% жертв злочинів звертаються до міліції

Для проведення ефективної реформи Міністерства внутрішніх справ необхідно змінити методику оцінки роботи міліції: відмовитися від нинішньої системи кількісних показників, запровадивши замість цього опитування населення – те, наскільки мешканці України довіряють міліції та наскільки безпечно вони почуваються у власній країні. Про це заявив експерт Харківського інституту соціальних досліджень Андрій Черноусов в Києві, презентуючи пілотне всеукраїнське дослідження “Оцінювання міліції за допомогою громадської думки”. Дослідження було здійснено за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.

За його словами, у багатьох західних країнах (США, Велика Британія, Польща) існують спеціальні опитування населення, які є найбільш вагомим альтернативним джерелом статистиці злочинів. Це значна вибірка, яка є репрезентативною та налічує близько 50 тисяч осіб щороку.

Аналогічне опитування провів Харківський інститут соціальних досліджень спільно з Міністерством внутрішніх справ. Загалом було опитано 15 тисяч респондентів у 349 населених пунктах в усіх областях України (вибірка 600 респондентів для кожного регіону).

“Цим опитуваннями ми хотіли показати МВС України (у доповнення до нинішньої системи оцінювання рівня злочинності й діяльності міліції) іншу, більш об’єктивну оцінку – оцінку з боку громадян”, – зазначив Андрій Черноусов. У свою чергу, директор програми “Верховенство права” Міжнародного фонду “Відродження” Роман Романов наголосив, що соціологічне дослідження дає змогу оцінити очікування українських громадян від міліції та її сприйняття в суспільстві.

Найважливіші висновки дослідження:
– Страх стати жертвою злочину в суспільстві є значним: 64,6% опитаних побоюються стати жертвою будь-якого злочину взагалі.
– Більш ніж половина опитаних вважають рівень злочинності незмінним упродовж останнього року.
– Тільки чверть опитаних (25,2%) оцінюють роботу міліції як ефективну. Понад половина (51,3%) вказує на її неефективність.
– Більш ніж половина опитаних не знає нічого про свого дільничного, а три чверті – про начальника райвідділу свого району.
– Оцінюючи те, як поводяться працівники міліції в ході спілкування з громадянами, більшість респондентів зазначає, що чемно (64,5%). Водночас п’ята частина опитаних зіштовхнулися з байдужим ставленням (24,9%), а практично кожний десятий (9,3%) – із брутальністю.
– Тільки кожен четвертий опитаний (25,9%) зазначив, що довіряє міліції. Одначе, незважаючи на доволі невисокі показники довіри, міліція входить у трійку суспільних інститутів, яким довіряють найбільше.
– Досить значна група респондентів готова допомагати міліції в будь-якій ситуації (28%).
– До міліції звертаються менш ніж дві третини жертв злочинів (61,8%). Одначе про значну частину злочинів жертви не повідомляли міліцію (38,2%).

Контакти:
Харківський інститут соціальних досліджень
Андрій Черноусов
097 104 38 02