Павел Залевські: Візові спрощення для українців це крок уперед

1085_minУхвалення Європейським парламентом поправок до Угоди про спрощення візового режиму це крок на шляху інтеграції України до Європейського Союзу. Це виразний сигнал, що Європа хоче відкриватися для українців.

Нові положення угоди передбачають, серед іншого, уточнення й погодження пунктів, що стосуються терміну дії багаторазових віз, скасування оплат для окремих категорій заявників, спрощення документів, пов’язаних із метою подорожі та звільнення від візового обов’язку власників службових біометричних паспортів. Крім того, введено положення щодо термінів прийому та розгляду заявок, а також можливість скористатись із послуг зовнішнього оператора послуг під час складення візового внеску. Із цих спрощень скористають насамперед представники громадянського суспільства, неурядових організацій, журналісти та молоді люди у віці до 25 років. Голосуючи за їх прийняття, Європейський парламент дав чіткий сигнал, що Європа хоче відкриватися для українців, і що для неї важливим є полегшення взаємних контактів між громадянами України та Європейського Союзу.

Інтеграція України повинна бути заснована на тому, що є фундаментом Європейського Союзу, а є він Союзом вільних людей, що вільно подоружують цілим континентом. Отже, реальна інтеграція повинна бути насамперед суспільним процесом. Вона не стане фактом, якщо буде тільки угодою між урядом України та європейськими інституціями. Збереження візових бар’єрів перешкоджатиме інтеграції України до Європейського Союзу.

Подорожі до інших країн, живий контакт між народами змінюють перспективу мислення про себе. Призводять до того, що перестаємо сприймати інших як “чужих”, яких слід боятися та триматися на відстані від них. Свобода пересування між європейськими країнами є основою свідомості, що так насправді, незважаючи на культурні й мовні відмінності, більше нас об’єднує, ніж роз’єднує. Це створює упевненість, що ми належимо до однієї великої європейської родини, збудованої на спільних цінностях та цілях. Я не сумніваюся, що українці є її частиною, але власне візові спрощення будуть для українського суспільства підтвердженням, що так є не тільки в теорії. У свою чергу, контакти з пересічними українцями, амбітними, динамічними, добре освіченими та спраглими свободи будують підтримку для ідеї інтеграції України серед громадян країн ЄС.

У кінці залишається питання, чи українська влада буде слідувати прагненням суспільства та продемонструють справжню волю і рішучість провести реформи й створити умови для підписання Угоди про асоціацію? Європейський парламент дав чіткий сигнал, що весь час прагне цього. Остаточне рішення має бути прийнято в травні, щоб підготувати все для саміту Східного партнерства у Вільнюсі в листопаді, отже ключ від успіху лежить тепер у руках Києва.

Реальна інтеграція України до Європейського Союзу це насамперед вигода для обох сторін. Рішення Європейського парламенту вітаю з радістю. Тим не менш, із застереженням, що це тільки початок шляху до повного скасування віз для всіх громадян України.

Павел Залевський, депутат Європейського парламенту