Чи вдасться Росія до грубого сценарію «примусу України до партнерства»?

Ірина Штогрин. Радіо Свобода

800В Росії є кола, які пропонують застосувати проти України грубий сценарій «примусу до партнерства», вважають експерти. Однак є сподівання, що протягом найближчого року керівництво Росії не слухатиме «яструбів». Після саміту ЄС у листопаді Росія значно посилить тиск на Україну, але й надалі використовуватиме й економічні, політичні й інформаційні «засоби впливу».

Росія не приховує своїх намірів і послідовно намагається залучити Україну до поглибленої інтеграції на пострадянському просторі. Цю мету Росія задекларувала у концепції зовнішньої політики, затвердженій 2012 року. Завдання України – відстоювати власні позиції й власний вибір.

«Ми задекларували намір йти до Європи, і це вже наше завдання: не ображатися на росіян, а відстоювати свій вибір і працювати», – наголошує заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Олександр Литвиненко.

За прогнозами експерта, в умовах, що склалися, враховуючи внутрішні й міжнародні чинники, керівництво Росії не піддасться на тиск «яструбів» і не запустить, принаймні, протягом найближчого року «жорсткого» сценарію тиску на Україну.

Зараз, на думку Олександра Литвиненка, Росія й далі посилюватиме економічний тиск, інформаційний та політичний тиск.

«Буде інтенсифіковуватися інформаційна пропагандистська кампанія, будуть здійснюватися усі ресурси людей, які співпрацюють з Росією. Ми зараз бачимо, що великі адепти європейського вибору раптом почали казати, що не треба це підписувати. Також будуть спроби вплинути на бізнес та відбуватиметься пошук таких місць, на які можна вплинути», – каже Литвиненко.

«Я хочу наголосити, що після будь-якого результату на саміті у Вільнюсі слід очікувати тільки посилення тиску. Якщо ми підпишемо – покарання, якщо не підпишемо – примусу до зміни політичного курсу», – сказав експерт.

915F6E46-2958-42DD-A75D-B3595B4F7CCA_w640_r1_s_cx0_cy3_cw0

1 Comment

  1. А чомуб і ні, потрібно підготуватися до усіх варіантів розвитку подій. Керівництво Росії завжди діє за принципом – сіла єсть, ума нє надо.

Comments are closed.