Росія під виглядом подарунків підсунула шпигунське обладнання світовим лідерам на саміті G20

Watcher. Ольга Мінченко

Керівництво Європейського Союзу розпорядилося про перевірку усіх мобільних приладів, подарованих російською делегацією іноземним гостям під час саміту «великої двадцятки», що пройшов в Санкт-Петербурзі 5-6 вересня, пише італійське видання La Stampa.

Герман ван Ромпей, президент Європейської Ради, замовив технічний аналіз пристроїв. Перевірка показала, що в прилади були встановлені віруси, які дозволяли спецслужбам Росії збирати інформацію про європейських лідерів.

«Згідно з першим технічним аналізом, USB накопичувач та USB кабель з блоком живлення для мобільних телефонів, отримані в подарунок від росіян, містили в собі дві троянські програми, здатні зчитувати і передавати дані з комп’ютера і мобільного телефону», – повідомляє газета.

Перевірка, в рамках якої вдалось встановити факт шпигунських програм в подарунках, проводилась на тлі скандалу про прослуховування спецслужбами США лідерів іноземних держав. Але з‘ясувалось, що росіяни теж не проти послухати інших.

Інформація про ризик бути прослуханими росіянами вже передана всім країнам «великої двадцятки».

Зі спроби росіян в такий незвичний спосіб отримати секретну інформацію вже зловтішаються ЗМІ багатьох країн. Один з дипломатів в статті британської The Telegraph вже охарактеризував спроби російських спецслужб як «помилка школяра» (“schoolboy error”), вказуючи на те, що спецслужби одразу ж перевіряють всі пристрої, в разі, якщо б їх таки використовували в подальшому, і, звісно, знайшли б троян.

Інформація про інцидент в західних ЗМІ лише почала активно поширюватись. Звісно, це боляче вдарить по самолюбству росіян, і їх президенту – Владіміру Путіну, який також є вихідцем з розвідки.

Можливо, російська влада саме через бажання переключити увагу росіян на іншу тему з «прослуховуванням» і запустила нещодавно новину на центральному каналі телебачення, що «китайські чайники та праски шпигують за громадянами Росії та розсилають спам».

proslushka

1 Comment

Comments are closed.