Полтавський міськвиконком знову пробив дно непрозорості

Декілька днів тому мною був опублікований матеріал “Мінкульт: помилився чи продався?“, в якому був наведений ось цей лист від Міністерства культури України до Виконавчого комітету Полтавської міської ради, який був взятий мною з відкритих джерел.

Відповідь Міністерства культури України Полтавському міськвиконкому
Відповідь Міністерства культури України Полтавському міськвиконкому

З листа абсолютно зрозуміло, що Виконком Полтавської міської ради звертався до Мінкульту з проханням позбавити пам’ятку архітектури національного значення Полтавський Петровський кадетський корпус цього охоронного статусу і Мінкульт в цьому проханні відмовив. Звісно, мені стало цікаво: якою ж була мотивація полтавських чиновників, які аргументи вони наводили чиновникам Міністерства культури України щоб позбавити статусу пам’ятки архітектури один з елементів унікального архітектурного ансамблю Круглої площі в Полтаві а значить в перспективі і увесь ансамбль.

Тому я направив до Виконкому Полтавської міської ради запит на доступ до публічної інформації, в якому просив надати мені лист №042-16/2/752 від 25.03.2016.

Відповідь, яку я отримав, мене, м’яко кажучи, ошелешила. Втім, дивіться самі.

Відповідь Полтавського міськвиконкому на запит що до доступу до публічної інформації

Як то кажуть: “А нема, миші з’їли”. Документ не можемо надати, бо “він у зазначену дату був направлений адресату”. Ага… Ось тільки згідно п. 22 Переліку типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів листування з центральними та місцевими органами державної влади, органами місцевого самоврядування з основних (профільних) питань діяльності повинно зберігатись не менше 5 років.

Схоже, що програвши декілька судів (депутату Полтавської міської ради Тарасу Синяговському, Полтавському громадському телебаченню, та ін.) у справах за відмову в наданні публічної інформації, Управління звернень громадян, організаційної роботи та загальних питань Виконавчого комітету Полтавської міської ради видумало нове формулювання в стилі “их там нет”.

Що ж там міститься такого у тому листі, що чиновники воліють краще отримати якийсь штраф чи догану за втрату документу, ніж надати його в розпорядження громадськості?

About Ігор Кіянчук 215 Articles
Підприємець. Координатор ГО ІЦ "Майдан Моніторинг" в Полтавській області, упорядник сайту Майдан