Як використовувати посібники Ради Європи у школі

Карантин – це ще й нагода повчитися чомусь новому. Зокрема, педагогам варто звернути увагу на ресурси, які пропонує програма «Демократична школа» з правознавчої тематики.

Що таке людська гідність? Якої себе бачить дитина в першому класі? Що треба зробити, щоб її однолітки не насміхалися над нею, якщо вона чимось відрізняється від інших?

Чи права людини якось пов’язані з її громадянськими обов’язками? І чи варто від дітей вимагати дотримуватися правил внутрішнього розпорядку в школі, написаних ще в далеку брєжнєвську епоху? А чи, може, краще написати з ними спільно прості й зрозумілі правила, які допоможуть навчатися та й просто спілкуватися у класі?

Відповіді на ці та інші подібні питання часто доводиться шукати разом із представниками шкіл, які вирішили запроваджувати в своїх освітніх закладах демократичні зміни.

Карантин диктує свої правила. Школи нині без дітей і учителів. Тож довелося опановувати сервіси для навчання онлайн.

І тут неабияк можуть знадобитися сервіси та матеріали Програми «Демократична школа», що вже п’ятий рік працює в Україні за сприяння Європейського центру імені Г.Вергеланда (із Норвегії) та Міністерства освіти та науки України.

Зокрема, програма пропонує інтерактивні курси для тих освітніх закладів, які вирішать долучитися до реформування.

Також усім учителям, що готові змінювати свої школи, запроваджувати демократичні традиції, навчати дітей розуміти й захищати свої права, напевно будуть корисними  посібники Ради Європи з освіти для демократичного громадянства і освіти в галузі прав людини, зібрані в Бібліотеці.

Вчителі, що не мають досвіду тренерської роботи, але хотіли б з дітьми попрацювати над правознавчою тематикою, можуть скористатися посібником «Громадянська відповідальність. 80 вправ». В ньому зібрані вправи з різних посібників РЄ, уже адаптовані до реалій української школи.

Вправи розділені за шкільними предметами, а також віком школярів, розраховані на 15-20 хвилин і прості у використанні.

Скачати посібник у PDF-форматі можна в бібліотеці Програми за посиланням:

https://www.schools-for-democracy.org/biblioteka/publikatsii-vydani-v-ramkakh-prohramy/gromadyanska-vidpovidalnist

Там же розміщений шеститомник «Живемо в демократії», який може бути корисним для роботи з дітьми різного віку – від початкової школи до випускних класів.

https://www.schools-for-democracy.org/biblioteka/posibnyky-rady-yevropy-z-osvity-dlia-demokratychnoho-hromadianstva-i-prav-liudyny/navchayuchi-demokratiji

Безумовно цікавою і корисною буде інформація з посібника «Компас», розміщеного на сайті Ради Європи кількома мовами.

https://www.coe.int/uk/web/compass

Посібник містить повне зібрання основних правозахисних документів, прийнятих у світі, багато цікавих інтерактивних вправ та порад стосовно їх проведення.

Для того, щоб не ламати голову над тим, як дітей зацікавити громадським життям, як зробити, щоб школярі перестали бути пасивними, варто переглянути посібник «Скажи своє слово!».  Відкриєте для себе чимало нового. Зокрема, як ми маніпулюємо дітьми, видаючи це за «громадську активність».

Більше дізнатися про нові критерії оцінювання в освіті з «Рамки комтепентності для культури демократії».

Вебінар Ольги Худенко, тренерки програми, розповість більше про формувальне оцінювання.

Юлія Билинатренерка Програми «Демократична школа»