Харків. Хроніки атаки на місто, день 26-й (21.03.2022)

Сьогодні день був гучним. але треба розуміти, що не все, що бахає – це прильоти. Наші хлопці також працюють, не даючи підійти московитам до міста.
Проте були і обстріли. Велика активність була ввечері та частково вночі, а також у першій половині дня. А от надвечір’ і вечір пройшли переважно відносно тихо. Ввечері лише трохи було обстрілів. Найбільше дісталося Північній Салтівці, Обрію (Горизонту), Рогані та ХТЗ. Також прилітало на П’ятихатки. Олексіївку, Дергачі, Чугуїв.
Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області. CC BY 4.0.
Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області. CC BY 4.0.
Від обстрілів на Північній Салтівці загинув 96-річний колишній в’язень нацистських таборів Бухенвальд, Пенемюнде, Дора-Міттельбау та Берген-Бельзен Борис Романченко. В його квартиру прилетіло і зайнялася пожежа… Його онука пропонувала виїхати дідусеві, але він відмовлявся від цього. Поховають Бориса Романченка за кошт міста.
Відносно невелика кількість прильотів дає змогу ремонтувати водогони та насосні станції, енергетикам лагодити лінії подачі електрики та підстанції. Завдяки цьому поступово поліпшується ситуація з водою (хоч все відносно), проте комунальники просять допомогу запчастинами, зважаючи на велику кількість аварій за цей неповний місяць і питання логістики. Комунальники та енергетики – це реальні герої невидимого фронту, які забезпечують життєдіяльність міста і його функціонування в цих складних умовах. Велика щира подяка їм!
Там, де відбулися руйнування будівель, триває їх розбирання. Оскільки такі руйнування різні за масштабом, то десь процес може тривати і кілька тижнів, десь – один день. До цього процесу долучається і багато волонтерів, які прийшли на заклик міської влади. Багато людей допомагає – кожний як може у тому, в чому він чи вона є ефективними.
За даними міської ради пошкоджено понад 970 будівель, з яких близько 780 – це житлові будинки. Тут варто зауважити, що пошкодження не означає руйнування – це можуть бути і вибиті вікна в окремих квартирах. але сюди ж входить і руйнування стін чи повне знищення будівель, яке також трапляється. І тут як багатоповерхові та приватні будинки. Тобто при всій значній величині цифр є свої нюанси, хоча при значних пошкодженнях вікон можна називати будівлю “частково зруйнованою”.
Машин поступово більшає на магістральних дорогах – значить якось відносно нормалізується ситуація з пальним, та й місто саме намагається оживати. наскільки це можливо в харківських реаліях. При цьому людей на вулицях дуже мало – загалом ніхто без потреби не ходить, хіба що в магазин чи в точки видачі гуманітарної допомоги.
Проблемна точка – Ізюм і там зрушень немає. Коридор неможливий, але і тиші немає – московити намагаються час від часу нападати, але нічого в них не виходить. Кажуть, допомагають ЗСУ в цьому і ізюмські Привиди неба наших Повітряних Сил!
Захоплених вчора водіїв і бригаду швидкої. які їхали з гуманітарною місією до Вовчанська, рашисти все ж відпустили, хоч і трохи потріпали. Наші люди живі, здорові і тепер в безпеці. Але сьогодні викрали прямо з дому голову Циркунівської сільської громади (Циркуни біля Харкова) Миколу Сікаленка.
Під Чугуєвим наші збили ворожу пташку, а ще на Харківському напрямку ліквідували двоє московитських безпілотники. Втрати літачків припинили активність московитів в небі. Небо чисте і не скритися за хмарами – Стінгер дістане
У Херсоні сьогодні продовжилися протести, але московитські військові застосували світлошумові гранати та відкрили вогонь по людям – є поранені. Я навіть не знаю як це коментувати… Думають, що страхом залякають? Ні, навпаки… Народ же буде мститися. І жорстко. А от у Бердянську лише через понад 3 тижні московити знайшли хоч когось, хто готовий на колаборацію. Ним став Олександр Сауленко, який проголосив себе “в.о. мера”, який є членом “Союзу Лівих Сил” (лідер Максим Гольдарб – промосковський товариш, певний час у 2015-2017 роках співпрацював з Юлею Тимошенко по питанню тарифних протестів). Ще одна партія, яка має бути ліквідома, а всіх членів слід перевірити на співпрацю з рашистами.
В Енергодарі свинособачка Юлія Чічєріна зрізала з флагштоку міськради український прапор, який її дружбан назвав “отето от”. Гадаю, для таких окупантів має бути окреме коло пекла і окремі наслідки. І для Гааги також. А у Мелітополі рашисти викрали трьох громадян Ізраїлю. Виявляю свою “very deeply concerned”. Таку саму, як політика загравання Держави Ізраїль із московією.
Тим часом Уралвагонзавод, який є єдиним виробником танків на московщині, та Челябінський тракторний призупинили виробництво – санкції зупинили надходження комплектуючих з-за кордону, від яких, як виявляється, московитська оборонка дуже і дуже залежна.
Ну а премію дарвіна сьогодні отримує московитська “Камсамольская правда” за публікацію даних від Мінборони нарахіі, що загинуло не понад 14 тисяч рашистів, а “всього” 9,9 тисяч і поранено понад 16 тисяч русні. Згодом цю частину публікації зачистили, але скріни і веб-архів не горять Кому цікаво – лінк у першому коменті.
Допомагаємо нашим військовим із ЗСУ, НГУ, тероборони, інших підрозділів, волонтерам, медикам, рятувальникам, комунальникам. Підтримуймо один одного і наближаємо нашу перемогу!

Сергій Петров

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії