Харків. Хроніки атаки на місто, день 28-й (23.03.2022)

Вже 4 тижні як триває широкомасштабне вторгнення московитів до України. І 4 тижні Харків тримає оборону, воює і тримається. Місто, як думали західні військові, не протримається більше кількох годин тримає оборону 4 тижні! І буде триматися і захищатися далі. Взяти московитам його не під силу!


Сьогодні день був достатньо тихим. Відносно. Тобто московитських обстрілів було менше, ніж вчора. Один із спокійних днів, яких було не так багато за останні тижні два, відколи інтенсивність обстрілів стала меншою. Але так було не усюди, бо, приміром ніч та ранок на Північній Салтівці та іншій частині Салтівці були достатньо “веселі”. Відомо, що пошкоджені житлові будинки та навчальні заклади. Деякі обстріли були і в інших районах, які постійно піддаються обстрілам – Рогань, ХТЗ, Олексіївка, трохи Дергачі. З після обіднього часу було практично тихо і лише ввечері була активізація, але невелика. Проте близько близько 8-ї вечора над Харковом системою ППО збили крилату ракету. А от близько 22-00 у центрі та різних районах міста було чутно потужний вибух. Чекаємо на офіційну інформацію.
Також в ході фіксації руйнувань у Харкові виявлено, що московити обстріляли та зруйнували Меморіал польських офіцерів, розстріляних у Харкові, а також меморіал жертв тоталітаризму у П’ятихатках. Там побиті меморіальні плити з іменами, обпалені стели, нерозірвані снаряди, деякі з яких прилетіли прямо у могили. Це ще один воєнний злочин і вандалізм. Московити вбивають вже вбитих ними поляків та українців ще раз, тепер вже після їх смерті!!
Місто потихеньку відходить від анабіозу. На вулицях стає дедалі більше машин, паливо з’являється на все більшій кількості АЗС. І тепер проїхати деякі перехрестя із двома жвавими потоками стає ще тим квестом, бо багато хто звик їздити швидко і не зважати на правила дорожнього руху. Звісно, до передвоєнного часу далеко, але все ж дороги вже не пусті як ще було тиждень – півтора тому.
Асортимент товарів в супермаркетах в районах, де немає обстрілів, стає все ширшим. У деяких з них відкриваються навіть відділи кулінарії! Відкривається все більше магазинчиків та аптек, з’являється активність на деяких ринках, які не постраждали від обстрілів. Але це все, здебільшого, в районах, які не обстрілюють чи де інтенсивність істотно знизилась. Проте найбільші проблеми на Салтівці, Обрії, частині на ХТЗ – частина будинків сидить без опалення, частина без світла, є райони де і того, і того немає, холодна вода за графіком, а на великі мікрорайони працює по 1 супермаркету з меншим асортиментом товарів і великими чергами.
За інформацією міськради, внаслідок обстрілів, авіаційних та ракетних ударів по Харкову у місті пошкоджено понад 1170 будівель, з яких майже одна тисяча – житлові будинки (багатоповерхові і приватні). Із загального числа пошкоджених будівель понад 50 зруйновані повністю. Багато завалів зруйнованих та пошкоджених будівель розбирають не лише ДСНСники (їх сили обмежені), а й волонтери. Подібних точок у місті чимало. Досі розбирають завали у будівлі Харківської ОДА. Сьогодні знайшли тіло 24-ї жертви ракетного обстрілу, який стався 1 березня 2022 року, – це волонтерка Валерія Ютіна.
Проте, попри весь цей треш, комунальники чистять та прибирають місто, вивозять сміття. Особливо це помітно в центрі міста. Сьогодні бачив поливальну машину, яка змивала зимовий бруд з однієї з центральних вулиць міста. От такі картини під час війни – це справжній сюрреалізм.
Також захищають мішками з піском пам’ятку історії та монументального мистецтва – пам’ятник Тарасу Шевченку, який під час Другої світової нацисти не чіпали.
Так само активно ремонтують намет “Все для перемоги”, який також був пошкоджений 1 березня 2022 року. Якщо Ви можете допомогти у ремонті, зокрема, фінансово, то звертайтеся до Борис Редін. Допомога і на намет, і на волонтерські потреби дуже потрібна.
А от з Екопарку врятували черепах та мавпочок. Це не одна мімішна історія – під час тушіння однієї з пожеж рятувальники врятували кролика, якого покинули господарі – тепер він улюбленць пожежної частини. Любов до тварин – це те, що нас разюче вирізняє від рашистів, яких ті нищать.
У Лозовій після вчорашнього ракетного удару з 10 поранених четверо перебувають у важкому статті. Пошкоджені значна кількість приватних будинків, а близько 20 з них зруйновані повністю чи не підлягають відновленню через серйозні пошкодження. Також пошкоджені школа, дитсадок, котельня, щоправда, теплопостачання вже відновили.
В Ізюмі тривають локальні бої після значних втрат московитів. Сьогодні, приміром, в районі Ізюма підбили 2 пташки. Але завезти гуманітарну допомогу та евакуювати людей не виходить через відсутність коридору. Місто сильно поруйноване, багато будинків пошкоджені та зруйновані, частина з них вщент. З’являються відео як трупи валяються на вулицях… Жах!
В окупованому рашистами Вовчанську на Харківщині сьогодні роздавали “гуманітарку” під розпис з українським паспортом. Натомість в місті почали з’являтися плакати, написані російською мовою, із закликом не брати московитську гуманітарку, що Вовчанськ – це Україна, а до русні, щоби вони йшли додому. Невідомі патріоти чинять опір!
Також московити обстріляли Старий Салтів, який вони умовно контролюють, – загинула секретарка селищної ради Галина Курсачова. коли намагалася дістатися під час обстрілу укриття. Ще дві людини поранені.
В Енергодарі на одному із флагштоків повісили червоний прапор типу репліку прапора “пабєди”. Невідомі патріоти зірвали цю ганчірку і спалили до біса. Ібо нєфіг! Декомунізація же!
Московити поширили інформацію, що щось прилетіло в села в Бєлгородської області, де введено після цього режим надзвичайної ситуації. Це чергова московитська провокація, про яку попереджало військове командування та керівництво Харківської облвійськадміністрації. Нехай вигадують щось краще, ніж такі банальні речі.
Ну а премію дарвіна сьогодні отримує діма пєсков, який у ефірі CNN заявив, що московити почали спецоперацію з метою знищити московію. На уточнення ведучої “що? росію” пєсков зауважив, що всю росію цілком”. Феєрично!!
Дякуємо військовим за сьогоднішній день і взагалі за ці 4 тижні спротиву рашистам. Підтримуймо волонтерів, медиків, рятувальників, комунальників. Допомагаймо один одного, зокрема, психологічно та розмовами. І наближаємо нашу перемогу!

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії