Харків. Хроніки атаки на місто, день 39-й (03.04.2022)

День у місті був достатньо тихим, але важкий морально. Принаймні тому, що внаслідок вечірнього обстрілу одного з тихих до цього районів багато загиблих і поранених.
Загалом московитських обстрілів протягом дня поменшало. Вони були хвилями, в деяких районах з тривалими перервами між ними. Інтенсивність зменшилась. Але от ця тиша, яка, направду, дуже багатьох реально напрягає, виявляється прихованою – люди виходять на вулицю і відносно теплий день і по ним прилітає… Московити обстрілювали Північну та Іншу частину Салтівки, Обрій, Рогань, П’ятихатки. Олексіївку. А от надвечір вони вдарили по Слобідському району по тролейбусному депо та житловим будинкам в околиці. Був теплий вечір у тихому районі, люди були у дворах – в результаті за інформацією прокуратури 7 загиблих, 34 поранених. Пошкоджене депо та житлові будинки також. Тупо по цивільній інфраструктурі з метою її знищення і завдання максимальних збитків місту.
Трамвайне депо на Салтівці із місяць тому. Фото: Наталія Зубар, CC BY-SA 4.0.
Трамвайне депо на Салтівці із місяць тому. Фото: Наталія Зубар, CC BY-SA 4.0.
Так само обстріли рашистських військ були і по Дергачах та селах громади. В результаті цих обстрілів троє людей загинули, а ще семеро – поранені.
В місті наступає весна і сезон прибирання – прибирають поламані дерева та гілки після московитських обстрілів, прибирають побите скло. Там, де в квартирах є господарі, вікна закривають фанерою чи ДСП. Бачив, що дехто навіть вставляє нове скло у вікна. Звісно, це відбувається у відносно тихих районах, де інтенсивність обстрілів або дуже мала, або невисока. Багато волонтерів допомагає людям з прибиранням або прибиранням завалів, де вони є.
За інформацією Харківської міської ради, за результатами обстеження дахів у відносно безпечних районах, пошкоджено внаслідок обстрілів дахи приблизно 320 житлових багатоповерхових будинків.
Разом з тим, багато людей дуже знервовані і їх реакцію складно передбачити. Це наслідок вже понад місячного життя в стані стресу. Ми у Харкові тут усі травмовані більшою чи меншою мірою. І тому зберігати спокій, концентрацію та працездатність вдається вже не всім Бо ж емоційні та психологічні ресурси будь-якого організму не безмежні.
А от на дорогах останнім часом стає складніше. Зрозуміло, що з початком широкомасштабного вторгнення рашистів до України на правила дорожнього руху у місті поклали болт всі, зрозуміло, що зараз не той час, коли хтось слідкуватиме за цим (та й максимальний трафік на магістралях у кілька разів менший, ніж до 24 лютого), але зі збільшення трафіку виникає все більше потенційно небезпечних ситуацій. Просто спостереження. Дехто пропонує як вихід вмикати на центральних магістралях світлофори протягом світлового дня. З часом. мабуть, це потрібно буде зробити..
Що стосується Харківщини, то новин не багато, але вони також в дечому не зовсім радісні. На околицях Ізюма тривають бої. За інформацією місцевої влади, в Ізюмі в наслідок обстрілів та бомбардувань пошкоджено чи зруйновано приблизно 80% житлової забудови. Московити продовжують концентрувати свої підрозділи, частина яких виведені з інших напрямків і перегруповані. частина перекинуті з інших регіонів московії. Разом з тим на Харківщині в районі Ізюма наші воїни збили московитський винищувач анало.говнєт Су-35С (на відміну від Су-34 у літака лише один пілот, плюс є характерні підвіски на крилах). Пілот катапультувався, наші його розшукати і взяли у полон. Чудова робота! Пишаємось ЗСУ!
Водночас, спроба евакуювати пацієнтів та персонал обстріляної московитами Балаклійської лікарні завершилась новими жертвами – рашисти обстріляли колону автобусів. Водій одного з них (з смт Андріївка Донецької селищної громади) загинув, а автобус в якому він був вигорів вщент. Черговий воєнний злочин. Дивуватися, на жаль, немає сенсу. Просто фіксуємо їх для Міжнародного суду та трибуналу.
У Барвінковому триває евакуація. Також міська влада Лозової організовує спеціальні потяги до Полтави для жителів міста через постійну загрозу рашистських ракетних ударів по місту. До слова, Лозова сама приймала людей, які змогли евакуюватися з Ізюма… Після вчорашнього ракетного удару за уточненими даними постраждали 6 осіб. Також у частині міста вже відновили електрику. Тривають відновлювальні роботи із забезпечення міста світлом та водою.
Тривають бої за Рубіжне. Московити обстріляли лікарню. Як це знайомо – не можуть взяти місто – починають бити по лікарнях, які за інших умов (разом із школами та дитсадками) використовують як свої штаби та опорні бази.
Московити відходять від Сум, поступово зменшують присутність поблизу Чернігова. Він вже деблокований. туди заїхали гуманітарні вантажі для жителів. За інформацією міського голови Чернігова, близько 70% будівель міста мають пошкодження або зруйновані. Завершуються ще дві великі битви за ключові українські війська.
Ще вчора підняли прапор та виконали Гімн України на ЧАЕС, сьогодні ЗСУ взяли під контроль місто Прип’ять та вийшли до державного кордону України з білоруссю, точніше БССР чи бєлорускім федеральним округом. Завершується одна з найбільших битв під час московитського широкомасштабного вторгнення в Україну – битва за Київ. Бої та зачистка тривають по трасі на Вільчу. Герої цієї битви – Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, Генеральний Штаб ЗСУ, куди було запрошено, зокрема, і колишнього Головнокомандувача часів Порошенка Віктора Муженка, командувач обороною Києва – Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський, а також офіцери та бійці ЗСУ, НГУ, тероборони та інших підрозділів сил оборони України. Саме вони виграли цю битву та по праву є героями, а не всякі Арестовичі та інші медійно розкручені персонажі! Слава оборонцям Києва!!
З Гомеля (бєлорускій федеральний округ) окупанти вивозять свою пошкоджену техніку у напіввагонах, щоби приховати від зайвих очей реальний стан справ та кількість пошкодженої військової техніки.
Московити відступають, оскільки цілей досягнуто не було через запеклий опір українських військових, значні втрати в техніці (людей московити не рахують), втрати серед найбільш боєздатних частин, ускладнену логістику, які унеможливили подальший наступ на всіх напрямах. З метою захоплення всього Донбасу та утримання новозахоплених територій Харківщини, Луганщини, Донеччини, Запоріжжя та Херсонщини вони перебазовують свої війська на схід і південний схід України.
Разом з тим, московити продовжують завдавати ракетних ударів по українським містам – базам зберігання паливо-мастильних матеріалів, складів з продовольством, критичній інфраструктурі: по Одесі, Миколаєву, Рівному, Тернополю та Василькові, що під Києвом. А от нідерландського журналіста Дулмерса Роберта Едвіна Луіча Марє, який поширив відео з пожежею на нафтопереробному заводі в Одесі, затримала Служба безпеки України, після чого його було видворено за межі України із забороною на в’їзд на 3 роки! Абсолютно правильне рішення! Існують чіткі правила подання і висвітлення інформації, з якими всі іноземні журналісти ознайомлюють під час отримання акредитації. Ще би такі обмеження на групу CNN, які в прямому ефірі показували наслідки ракетного удару по Львову, навіть постфактум.
У Каховці мирну проукраїнську акцію окупанти розганяли автоматними чергами. Декого з патріотичних українців затримано, є поранені. Дякую за спротив каховцям!
Бучанська різанина – таку назву від західних політиків отримали воєнні злочини рашистів – вбивства, ґвалтування, тортури та насилля щодо мирного населення передмість Києва. Ці кадри складно дивитися навіть з вимкненою емпатією, навіть за умови, що ти знаєш, що ці людоїди готові на все, готові чинити будь-яке насилля щодо мирних жителів. Ті мобільні крематорії московитів, які вони підтягнули до наших кордонів, готувалися не для московитських військ, а готувалися для нас, щоби знищувати тих, хто чинитиме опір. хто протестуватиме проти окупаційних військ та влади, тобто фактично для всього населення України. Вони здійснювали геноцид у Чечні. Тепер вони здійснюють геноцид проти українців, вже котрий – після Голодомору, примусових депортацій із заходу України після окупації цих земель московитами у 1939 році, а реокупації України у 1944 році. Вони цілеспрямовано знищували українців – і весь цивілізований світ це має знати! Всі факти, які необхідно фіксувати, документувати та викладати, хоч би якими страшними були кадри та історії, допомагати у ці роботі правоохоронним органам, яким явно не вистачає рук через масштаби та кількість таких злочинів проти людяності.
Крім того, московити повбивали на територіях, з яких вони відступають велику кількість тварин – у Великій Димерці, що на Київщині, вбито чи не всіх собак, трупи яких валяються на вулицях. А у Бородянці Київської області у притулку для тварин загинули понад 300 тваринок. Рашизм як ідеологія винищення всього живого!
Тим часом група InformNapalm вже почала збирати інформацію про командування військових частин та підрозділів, які здійснювали воєнні злочини на Київщини, передовсім в Ірпені та Бучі.
Дехто з примусово вивезених громадян України з Маріуполя, окупованих районів Харківської та Херсонської областей змогли самостійно дістатися кордону з Естонією та виїхали до неї!
А от над Томаровкой Бєлгородської області стався “хлопок” і уламки чогось впали з неба. Район був очеплений, деталей не розголошується. Шось в цьому регіоні московії стає зовсім не спокійно…
Премії дарвіна сьогодні не буде, оскільки чогось тупого московити не зробили. Вони зараз переважно тікають з півночі України.
Дякуємо нашим захисникам за ще один день! Допомагаємо військовим, підтримуємо морально один одного. І віримо в Україну та ЗСУ!
Сергій Петров
About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії