Темно-сині шоломи для волонтерів: з Європи з любов’ю

Перемикач мов

Марко Пінтеріч і Наталія Зубар

19 травня 2022 р. Марибор, Словенія. Харків, Україна.

Два місяці тому, коли Марко вирішив купити шоломи для колег, яким загрожувала російська артилерія, він думав, що це буде досить легко зробити. Урешті, чим купівля шоломів відрізняється від придбання будь-яких інших товарів? Однак це виявилось зовсім непросто!

Підприємства, які виготовляли шоломи, на його запити не відповідали. Тоді він вирішив змінити стратегію – коли офіційні канали не спрацьовують, у хід ідуть особисті контакти. Йому знадобився майже місяць і всебічна підтримка знайомої, Марини Крайнч – українки, яка проживає в Словенії, – щоб нарешті налагодити прямий зв’язок із постачальником шоломів.

Лише згодом він дізнався, що цих товарів не тільки наразі немає на складі, а й що шоломи воєнного зразка вважаються військовою амуніцією, і їх розповсюдження суворо контролюється країнами.Тому, на жаль, не можна було розголошувати, де він їх придбав.

Кошти на шоломи надали Інформаційний центр «Майдан Моніторинг» (ІЦММ) та місцева словенська асоціація «ПП помагаймо», що збирає пожертви для України та якою керує Марина. Перевагою купівлі шоломів у Європейському союзі було те, що, відповідно до Митного союзу, вміст трансортних засобів не перевіряється на кордонах між країнами, тож шоломи можна легко довезти до українського кордону.

Коли Марко привіз шоломи додому, Марина звернулась у місцеве посольство України, яке погодилось перевезти їх в Україну разом з іншим вантажем. Шоломи мали везти через Угорщину, тож був ризик того, що угорські посадовці не дозволять експортувати їх, але працівники посольства не поділяли цих побоювань, посилаючись на попередній досвід.

Насправді угорські посадовці перевіряли вміст, пошкоджуючи пакування, однак дозволили вивезти шоломи з Європейського союзу. Коли вантаж безпечно прибув в Україну, перевезенням шоломів з Ужгорода до Харкова зайнявся Олександр Шевченко, член правління ІЦММ.

Через два тижні після початку подорожі пакування з 10 шоломами та 2 прапорами Хорватії й Словенії прибули в місце призначення в Харкові. Оскільки більшість членів ІЦММ вже мали шоломи, ми вирішили поділитися 8 шоломами з цивільними волонтерами, які надавали гуманітарну допомогу людям у Харкові та Харківській області в місцях, які найбільше постраждали від війни .

Фото зроблено в Харкові 17 травня 2022 року під час першої зустрічі нової коаліції благодійної та громадської організацій, які обговорювали процедуру взаємодопомоги та покращення логістики доставки гуманітарної допомоги людям, які її потребують.

Шоломи мають насичений темно-синій колір, який ми вибрали, щоб вони вирізнялися серед усіх інших шоломів, які ми бачимо в Харкові.

Марко Пінтеріч – доцент Мариборського університету, Словенія, представник ІЦММ у Словенії та Хорватії. Він написав книгу «Будівельна фізика: від фізичних принципів до міжнародних стандартів», яку вже перекладено китайською мовою. Марко відмовився від авторського гонорару на користь (імовірного) перекладу українською мовою, який має бути дуже корисним для майбутніх проектів відбудови України. Прочитайте його аналітичні статті за посиланням https://maidan.org.ua/en/author/marko/

Наталія Зубар – спеціаліст із безпеки та голова ІЦММ в Харкові, Україна.

Перегляньте 1-хвилинне відео зі згаданими людьми