Католицьке листування

Перемикач мов

«One» — це щоквартальна публікація CNEWA (Catolic Near East Welfare Association), що базується в Нью-Йорку, заснована відповідно до сторінки видання Святішим Отцем з її місією, надрукованою на сторінці видання: «CNEWA ділиться любов’ю Христа з церквами і народами Сходу, які працюють для східних католицьких церков, через і разом з ними».

У березневому номері 2022 року вийшла стаття про війну в Україні. Я написав до редакції такого листа:

«У «Трагедії Росії та України» Майкла Дж. Л. Ла Сівіта є дві великі проблеми. Найсерйозніша це останнє речення, що Росія та Україна, народи яких справедливо вважають Київську Русь своєю.

Християнство прийшло в Україну з Візантії. Християнство прийшло до Москви з Києва. Дотримуючись вищенаведеної логіки, українці можуть по праву претендувати на сьогоднішній Стамбул як на свій. Наскільки це смішно? Москва не має ніякого відношення ні до Києва, ні до України, окрім своїм гнобительством протягом століть.

Друга проблема полягає в тому, що пан Ла Сівіта, схоже, робить все, щоб дезінформувати про поточну російську агресію. Він описує російський натиск як ракети, спрямовані на ключові військові пости та комунікаційні пости поблизу головних міст України: Києва, Харкова, Одеси, навіть далеко на захід, як Львів. Ніде ні слова про те, що Росія атакує мирних громадян, жінок, дітей, пологові будинки, дитячі будинки. Весь світ засуджує військові злочини Росії та розглядає можливість посилатися на Конвенцію ООН про геноцид.

Бути християнином може означати прощення, але пан Ла Сівіта тут не жертва. Це право на прощення належить жертвам. У будь-якому випадку пробачити не означає навмисно дезінформувати.

Одначе, основна помилка полягає в тому, що багато релігійних людей на Заході розглядають російське православ’я як релігію в Західному розумінні. Православ’я в Московському князівстві, Російській імперії, СРСР чи сьогоднішній аберації ніколи не відокремлювалась від держави. Володимир Ленін, один із найбільш злочинних людей в історії, чия ідея правління ґрунтувалася на невибірковому застосуванні терору, назвав релігію опіатом для людей, оскільки православ’я використовувалося державою для промивання мізків населенню. На жаль, пан Ла Сівіта занадто благодійний або просто наївний».

Редакція звернула увагу на мій лист і передала авторові, який люб’язно відповів:

«Шановний пане Лозинський!
Дякую вам за вашу електронну пошту.

Стаття в журналі, про яку йдеться, була написана та опублікована в перші дні російського вторгнення в Україну – до того, як військові почали цілеспрямований обстріл цивільних центрів, як ви зазначаєте. Хто б знав, що Путін і його військова машина будуть націлені на тих самих людей, яких він прагне «врятувати» з лап західної цивілізації – я б хотів, щоб у мене були сили провидця, але, на жаль, я не маю.

Щодо останнього речення, то моя історія Росії та України була написана з церковної точки зору. Ця перспектива виходить за межі національних держав, націоналізму та політики, яка в кінцевому підсумку роз’єднує та руйнує.

Дякуємо, що знайшли час, щоб прочитати твір. Я ціную критику.

З повагою,

Майкл Ла Сівіта»

Я подав репліку на лист пана Ла Сівіта:

«Шановний пане Ла Сівіта,

Дякую за оперативну відповідь. Ваш перший пункт зрозумілий. Однак ваш другий викликає занепокоєння, оскільки ми обговорюємо не церковний конфлікт, а цілком реальний політичний і військовий конфлікт, в якому гинуть люди, включаючи сотні дітей. Схоже, це була звичайна репліка, яка повністю не реагує на серйозну помилку у вашій перспективі українсько-російських відносин.

Але що важливіше, мене турбує ваше мовчання щодо третього пункту. Це не тільки ваша особиста притаманність. Святіший Отець, на мою думку, поділяє провину за те, що підбадьорив Путіна, Кирила та москалів. Зрештою, він зустрічався з тими двома та Іларіоном, створюючи таким чином враження, що якось ставиться до них як до рівноправних духовних партнерів. Я пропоную вам продовжити вивчення відносин між церквою і державою спочатку в Московії, потім у Російській імперії та за радянської влади. Це суть проблеми, і Римо-католицька церква була причетною до увічнення шаради. Ця шарада є не що інше, як російська пропаганда та дезінформація.

Я прагну продовжити цей діалог з метою показати вам та іншим у Римській Церкві, наскільки ви були і залишилися несправедливими до українців-католиків, по суті, вставши на бік їхніх гнобителів за рахунок українських мучеників. Щирий діалог мав би за ціль покращення відносин між українськими католиками та Римською церквою. Хоча багато хто не висловлюють відкрито свої почуття, українські католики глибоко ображені на Папу та Римську Церкву.

Дякуємо за те, що ви принаймні сприйнятливі до думки стривоженого українця-католика.

З повагою,

Аскольд Лозинський»

Не було більше відповіді від пана Ла Сівіта ані від Католицького журналу.

Шкода. Мабуть їм і не дуже залежить на українцях-католиках. Мабуть нас замало або у нас мало сміливості!

1 травня 2022 року Аскольд С. Лозинський