Руйнація лікарень в Харкові ударами з повітря РФ

Харків, 2 травня 2022 року.

Нас багато людей питали, чому в списку цілей в нашому першому аналізі злочинів РФ проти цивільної інфраструктури немає лікарень. Тепер ми можемо відповісти на це питання.

Ми підозрювали, що в нашому списку вони мають з’явитися, але в нас не було достатньо даних для точного визначення характерних пошкоджень і руйнувань медичних закладів в цілому. В нас були проблеми з фіксацією руйнувань лікарень. Чому? Тому що співробітники цих лікарень бояться, що публікація матеріалів про руйнування призведе до коригування цілей і більш прицільних обстрілів медичних закладів. Тому вони і не пускають всередину людей з камерами.

Чи є ці страхи обгрунтованми? Наш висновок –  так.

Ми покажемо вам кілька частково зруйнованих медичних об’єктів без прив’язки до місцевості і назв, для того щоби продемонструвати проблему. Всі руйнації зафіксовані нами на відео і фото та долучені до кримінальнихпроваджень.

1. Великий медичний комплекс десь в дуже обстрілюваному районі Харкова.

Під час першого та другого обстрілу медичного закладу, воронки від яких видно на землі на території, було вибито багато вікон, пошкоджені комунікації та електропідстанція.

За словами працівників, під час другого обстрілу було вибито вікна в операційній кімнаті, де проводилася ургентна операція, осколками скла було поранено людей.

Третій обстріл поцілив в дах і пробив його. В результаті в залізобетонній споруді повело бетонні плити перекриттів даху і технічного поверху.


Технічний поверх лікарні, видно пробитий дах.

В результаті авіаудару повело бетонні плити і технічний поверх заливає дощ.

А це частина снаряду, який зруйнував дах.

Полагодити бетонні перекриття в поточних умовах постійних обстрілів не є можливим. Ефект від руйнацій погіршується і через повторні обстріли і через погодні умови.

На момент публікації медкомплекс був обстіляний в четвертий раз, було зруйновано вже і частину стіни.

При цьому медичний заклад працює.

2. Лікарня в центрі міста.

Перший раз в березні, вибуховою хвилею від бомбування сусідніх адміністративних будівель було вибито велику частину вікон.

Другий раз в квітні, прицільним обстрілом було зруйновано велику частину даху лікарні.

Так виглядає один з туалетів лікарні.

Дах вже переклали, це лежать частини зруйнованого даху.

Уламком було пошкоджено рентгенапарат, стан апарату наразі не є відомим, бо нема кому його оцінити.

Лікарня не працює.

3. Лікарня в центрі міста.

Обстріляна один раз, на території є три великі воронки, вибито величезну кількість вікон, Пошкоджено естакаду для автомобілей швидкої допомоги.

<

Заклад працює в обмеженому режимі.

4. Медичний заклад на краю міста.

Був обстріляний з реактивної артилерії у в перші дні війни в Харкові. Було вибито велику кількість вікон. Через загрозу подальших обстрілів заклад змушений суттєво обмежити роботу з людьми.

5. Медичний заклад на краю міста.

Був обстріляний з реактивної артилерії у перші дні війни. Істотних пошкоджень самій лікарні той обстріл не завдав, але потрапляння однієї з ракет було чітко в дитячий майданчик біля одного з з корпусів лікарні.

На в’їзді в лікарню видно сліди обстрілу та виламані ворота.

6. Медичний заклад в історичній будівлі 19 сторіччя.

Ось так виглядає дах ще лікарні, яка працювала під час прямого потрапляння ракети РФ в дах, який повністю згорів. Ми повністю задокументували цей об’єкт. (Додане 5 травня 2022).

7. Поліклініка на П’ятихатках

Зруйнована поліклініка у житловому масиві П’ятихатки, Харків. Всередині і зовні значні руйнування. Зруйновані стіни, сходи, вибиті вікна, виламані двері, навколо багато битого скла. В одному крилі будівлі в результаті прямого попадання зруйновано дах.
Задокументовано 07 квітня 2022 року Наталією Зубар.
Вулиця Курчатова, 29. Харків, Україна.

(Додане 11 травня 2022).

З того, що ми побачили, можна зробити висновок, що РФ прицільно обстрілює медичні заклади. Також ми можемо засвідчити, що окремим типом цілі є пологові будинки (одна з лікарень, яку системно обстрілювали, саме такого типу, хоча лікарні поблизу на момент публікації не мають значних пошкоджень).

Цілеспрямоване руйнування медичних закладів є ніщо іншим як частина політики урбіциду, мета якого полягає в тому, що знищуючи об’єкти охорони здоров’я, територія стає непридатною для поселення людей, а отже перетворюється на стагнуючу територію.

Автори фото і аналізу: Сергій Петров і Наталія Зубар

Фото та аналіз здійснено в рамках фото та відеофіксації і документування пошкоджень та руйнувань цивільної інфраструктури Харкова.

Фото поширюється за засадах вільної ліцензії CC BY-SA 4.0.

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair