Харків. Хроніки атаки на місто, день 67-й (01.05.2022)

Сьогодні день видався достатньо тихим у Харкові. Відсунення московитів зі сходу та півночі позитивно вплинуло на ситуацію з обстрілами – їх істотно поменшало. Єдиний район, де обстрілів ще багато, – Салтівка, оскільки рашисти контролюють Циркуни та Руські і Черкаські Тишки. Разом з тим багато обстрілів в приміській зоні на північ від Харкова. Так само складна ситуація в Ізюмському районі Харківщини.

Другий день поспіль у Харкові фіксується справді мала кількість московитських обстрілів по місту. Системно продовжують обстрілювали Північну Салтівку та деякі райони Салтівки. Через це обласна влада попрохала жителів Салтівки та решти північних районів міста перебувати весь день в укриттям. Дуже рідко бувають прильоти і по іншим північним районам міста – селищу Жуковсього та П’ятихаткам. По решті районів Харкова обстрілів не фіксується. Причин цьому дві: перша – відсунено з півночі та сходу міста рашистів на більшу відстань. яка не дозволяє їм використовувати більш дешеві та масові артилерійські засоби, лише реактивну артилерію; друге – наші військові їх займають справою і у них значно менше часу на те, щоби бити по місту.

З другого боку обстрілів багато у приміській зоні. Московити б’ють по смт Прудянка, Слатине, Дергачам та Малій Данилівці, б’ють по сильно зруйнованій Руській Лозовій. Відомо про щонайменше одного потраждалого у Дергачівській міській громаді.

Так само московити продовжують обстрілювати населені пункти Золочівської селищної громади – сам Золочів, а також села Уди, Баранівка та Однаробівка. Ввечері був обстріл Золочева – загинула одна людина через пряме потрапляння в її будинок, а загалом 4 будинки зруйновані, а ще 6 пошкоджені. Пошкоджена і місцева церква. В Удах московити вкотре обстріляли місцеву школу, будівля якої стоїть 112 років в пережила Другу світову війну – було два потрапляння через що спалахнула пожежа. Зруйновано їдальню школи та пошкоджені житлові будинки. У Баранівці снаряди прилетіли по сільськогосподарському підприємству, яке зазнало руйнувань, а в Одноробівці через обстріл сільгосппідприємства поранення отримала одна людина. Також цього дня рашисти обстріляли і територію Богодухівської міської громади та потрапили по автомобілю місцевих мешканців, через що одна людина загинула, а ще двоє – поранені.

Також за повідомленнями Генштабу московити зазнали втрат в районі Старого Салтова. Що саме сталося – невідомо, може якийсь бадабум, може щось ще, рашисти поширюють найнеймовірніші чутки, але чекаємо на офіційну інформацію.

Все більше запитань виникає до влади по гуманітарці. Пунктів видачі допомоги явно недостатньо, через що виникають великі черги. При цьому неодноразово фіксували випадки, коли щодня одні й ті самі люди (переважно здорові чоловіки) замають черги на гуманітарну допомогу. З розподілом гуманітарної допомоги Харкові справді є системні проблеми. З часом, коли все більше людей починають її потребувати, голоси невдоволених починають звучати все гучніше.

У Харкові весна, хоча погода ще прохолодна. Спіймав себе на думці, що за ці два місяці я майже не фотографував нічого нормального, лише пошкодження та руйнування. Мабуть, треба все-таки робити для архіву і фото нормальності.

На поминальний тиждень я не лише не можу потрапити на могилу своїх батьків, а й не знаю чи вона вціліла – вони поховані на 17 кладовищі, яке перебуває в зоні бойових дій та постійних обстрілів. Це сумно, але, на жаль, така дійсність.

По області ситуація лишається складною, але і без якихось змін. Так само тривають московитський наступ на Слов’янському та Барвінківському напрямку, але без особливих успіхів. Рашисти щодня обстрілюють Барвінкове – там поруйнований центр міста, пошкоджена бібліотека, в якій кілька днів тому спалахнула пожежа. Дуже сумно і прикро, коли горять бібліотеки, горять цінні матеріали, яких подеколи немає в обласних бібліотеках…

На тимчасово окупованих територіях Харківщини ситуація так само невесела. Всі медичні заклади Балаклії заповнені пораненими окупантами. У Вовчанську навіть з туберкульозного диспансеру вигнали хворих і розмістили там поранених московитів. При цьому розподіл лікарів зробили такий: всіх, хто готовий їх лікувати лишили лікувати, а інших відправляють у передові рашистські підрозділи.

З моїх джерел, у Бугаївці Вовчанської міської громади місцевих жителів московити зігнали до клубу, після чого пішли по їх хатах мародерити. Також в селі пропало щонайменше 2 людини з проукраїнськими поглядами, яких забрали чи то в результаті перевірки, чи мали списки, чи їх здали – точно не знаю. Більше цих людей не бачили і подальша їх доля невідома.

На Харківщині СБУ затримала українця та московита, які перед широкомасштабним вторгненням їздили до московії з начебто діловою метою, але при обшуку у них було знайдено нічогенький арсенал зброї – автомати, набої, гранати і т.п. Навідників і корегувальників в області ловлять щодня і це вже така собі “рутина”.

В зоні ООС ситуація складна, але відносно контрольована. Московити наступають на Лиман з двох боків – боку Рубців та Зарічного – і, схоже, може початися битва за Лиман, а також на смт Ямпіль. При цьому під обстріл московитів потрапляє не Лише Лиман, а й смт Дробишеве та село Олександрівка. Є загиблі та поранені.

Тривають бої за Рубіжне та в районі Сєвєродонецька, в районі Попасної, Авдіївки, Мар’їнки, Великої Новосілки (спроба обходу якої вкотре не вдалася) Донецької області та в напрямку Гуляйполя Запорізької області.

У Маріуполі після тривалих перемовин з участі ООН та Червоного Хреста почалася евакуація мирних жителів, які переховувалися в Азовсталі. За сьогодні евакуювали близько 100 осіб, евакуація має продовжитися у понеділок. Це чудова новина, яка вселяє надію, що жахіття для маріупольців з підземель Азовсталі припиняться.

А от на тимчасово окупованих територіях Херсонщини та Запоріжжя московити обрубили інтернет та зв’язок. За повідомленням української влади, це сталося через пошкодження оптоволоконних ліній, які наразі ремонтують. Очевидно, московити хочуть перекомутувати ці лінії, під’єднавши до кримських і московитських і повністю обрубивши зв’язок з українськими.

На Херсонщині закатували учасника АТО Назара Кагальняка, якого окупанти викрали, катували. а потім вбили. Так само у Гусарівці Балаклійської міської громади на Харківщині на минулому тижні виявлено тіло медика, який служив в АТО. якого так само катували, вбили, а потім тіло спалили.

На московії не спокійно. По-перше, на залізничній лінії Льгов-Кієвскій – Готня на перегоні Суджа – Сосновий Бор трапилося обрушення мосту. Він обвалився. Відновлення мосту – це мінімум кілька днів. Це одна з залізничних ліній, якою відбувається перекидання сил і засобів до Бєлгородської області. Крім того, в районі Томаровки Бєлгородської області стався великий хлопок на військовому складі. Ймовірно, горів склад палива та чутно було детонування боєкомплекту. Знову хтось палив не в тому місці. 1 травня вийшов справді червоним днем календаря в прямому сенсі у прикордонних до України регіонах московії..

Сьогодні премію дарвіна отримує якийсь харківський (чи ні) хлоп, який пішов у метро без жодних документів та з телефоном, на якому були проокупантські картинки. От його там і прийняли і передали куди треба. Це справді треба мати відсутність мізків, щоби таке зробити.

Дякую нашим військовим за ще один день. Віримо ЗСУ та сили оборони України! Перемога буде за нами!

Сергій Петров

Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0.

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії