Харків. Хроніки атаки на місто, день 68-й (02.05.2022)

Обстрілів Харкова небагато, хоча вони бувають і поодиноко прилітає в різні райони міста. Складна ситуація в північній приміській зоні, які постійно московити обстрілюють – там багато руйнувань і пожеж. Під час евакуації людей з Руської Лозової колона волонтерів потрапила під обстріл. В області як і раніше складна ситуація в Ізюмському районі, де тривають важкі бої.

По Харкові обстрілів небагато. Звуки канонади стають більш віддаленими завдяки діями наших військових зі звільнення територій від московитів навколо міста. Проте все одно рашисти обстрілюють Харків, хоч і зрідка. Прилітає на Північну Салтівку. Також обстрілюють інколи інші райони Салтівки, П’ятихатки, Обрій і ХТЗ, а в ніч із понеділка на вівторок прилетіло по Саржиному Яру та житловим будинкам приватного сектору поруч і по Павловому Полю, де згоріло кілька машин.

Котяче сімейство біля зруйнованого багатоповерхового будинку у Харкові (квітень 2022) Фото: Сергій Петров, CC BY-SA 4.0.
Котяче сімейство біля зруйнованого багатоповерхового будинку у Харкові (квітень 2022) Фото: Сергій Петров, CC BY-SA 4.0.

У приміській зоні досі сильно обстрілюють Дергачівську міську та Малоданилівську селищну громади. Найінтенсивніше московити піддають обстрілам смт Слатине, Прудянка та село Безруки. Багато прилітає по Дергачам та Малій Данилівці. У Слатиному лишилося десь зо 200 мешканців. З півночі міста сильно обстрілюють Руську Лозову. Звідти триває евакуація населення, яку роблять волонтери. Сьогодні колона машин була обстріляна московитами – одна машина знищена, але, на щастя, ніхто не постраждав. Загалом за дні від початку евакуації вивезено звідти понад 900 осіб.

Московити продовжують гатити по смт Золочеву, де пошкоджені навчальні заклади та житлові будинки, та по селу Феськи Золочівської селищної громади. Там пошкодження великі: дитсадок, школа, будинок культури, амбулаторія, приватні та багатоквартирні житлові будинки. На щастя, жертв та постраждалих немає.

Також рашисти обстрілюють східне передмістя Харкова та Чугуїв.

Сьогодні видався достатньо теплий та сонячний день і людей вдень в центрі трохи побільшало, але вже у післяобідню пору місто повністю знелюдніє. При цьому сьогодні комендантську годину скоротили на 1 годину – з 21 до 6 години ранку.

Найепічніша картина протягом останніх днів побачена мною – це працюючий магазинчик-кіоск кондитерських виробів в одному з районів міста, який розташований за кілька кіосків до іншого кіоска, куди було прямо потрапляння снаряда за кілька днів до цього. Світла в магазинчику немає, лише акумулятори, але люди працюють. Це, з одного боку, сюрреалістично, а з іншого показує незламність духу.

Одне з місць, куди ми досі не можемо нормально потрапити для документації руйнувань, – це виші. Так, в Харківському національному університеті мистецтв імені Котляревського вибуховою хвилею від авіаудару по будівлі поруч з міською радою вибило майже всі вікна. І от багато інструментів (роялів, арф, литавр тощо) лишилися на морозі до -18 і тепер вони знищені, їх полагодити вже не вийде. А один рояль коштує зараз 6,5 млн гривень. Таких концертних роялів в університеті було понад 5 одиниць. Збитки університету – колосальні.

Інша тема – це харківські коти. Це створіння, які в умовах невеликої кількості людей та зменшення трафіку машин стали реально господарями території. Вони ходять неспішно своїми володіннями. Знайомі розповідали, що в одному з укриттів-підвалів дворові коти, які в ньому живуть, час від часу виказують невдоволення, коли люди примушують їх потіснитися своїм перебуванням в ньому. Ще в одному місці, куди снаряд влетів прямо під фундамент п’ятиповерхівки, розпанахавши перші поверхи будівлі, в руїнах живе кішка з кошенятами. От стоїш – документуєш, а з розбитої квартири вилазить котяче сімейство. На цьому фоні це виглядає надзвичайно контрастно,

Котам не страшні ані обстріли, ані щось інше. Таке враження, що їх не злякає і ядерний вибух, який, знову ж із власних спостережень за цими чотирилапими, вони також переживуть (не питайте як). Люди піклуються про котів в усіх районах міста, навіть тих, які перебувають під обстрілами. А от собак майже не видно. Вони кудись позникали зовсім.

Сьогодні після проведення слідчих дій поліцією, нарешті прибрали 6 трупів рашистів з району окружної в східному напрямку, які пролежали там зо два місяці. Ну один з них, як я розумію, став певним символом спроб московитів дійти до Харкова: згоріти на протитанкових їжаках біля міста. Це як спалена колона московитської техніки на П’ятихатках у перші дні атаки на Харків.

На ХТЗ, Східному комунальники ремонтують водогони, по місту вже почалися відновлювальні роботи зруйнованих та пошкоджених теплопунктів у спокійних районах міста. При цьому в центрі продовжують висаджувати квіти. А от на Салтівці для дітей і дорослих провели захід за участі тренованих собак та кінологів. Навіть такі події є розрадою для людей, якоюсь подією нормальності, подією, що відсилає до згадок мирного і спокійного життя.

Ввечері американський журналіст з посиланням на високопоставленого представника Пентагону повідомив, що під час контрнаступу ЗСУ московитів відкинуто на 25 миль (40 км) на східному напрямку від Харкова. Чекаємо на офіційну інформацію.

Також сьогодні завершені роботи зі створення двох тимчасових мостових переправ між Чугуєвим та Печенігами.

Стабільно важка ситуація на Слов’янському та Ізюмському напрямках, але наші військові московитів стримують. Щодня обстрілюють Барвінкове, в якому від чергового обстрілу було поранено двох людей, при цьому житлові будинки та 2 адміністративні будівлі було пошкоджено.

У Борівській селищній громаді процвітає мародерство з боку окупантів, людей виганяють з їх хат, транспорт розстрілюють. А ще вони видають зазначай українські продукти за власну гуманітарку, знімають постановочні відео з цією роздачею.

Так само важко і в зоні ООС. Тривають бої недалеко від Лимана, саме місто регулярно обстрілюють. Продовжуються бої за Рубіжне та Попасну, біля Сєвєродонецька. Ці міста також обстрілюють. У Лисичанську внаслідок обстрілу згорів Лисичанська багатопрофільна гімназія, яка входила до ТОП-100 шкіл України, будівля пам’ятка історії та архітектури, побудована бельгійцями ще у 1895 році. Важкі бої тривають районі Новобахмутівки, яка окупована, Авдіївки, Мар’їнки та Великої Новосілки Донецької області. а також Гуляйполя Запорізької області. Оріхів, який поблизу лінії фронту, кілька днів щоденно обстрілюють московити, є руйнування будівель, загиблі та поранені.

У Маріуполі після завершення сьогоднішньої евакуації рашисти знову почали обстрілювати та бомбити “Азовсталь”. Разом з цим, вони вивозять тіла маріупольців у фурах, якими привозять свою гуманітарку. А ще тіла самих московитських військових до московії вивозять невеликими партіями і ночами, щоби не сильно травмувати людей масштабом втрат.

Московити вдарили по гуртожитку в Одесі, де загинув 15-річний хлопець, а 17-річна дівчина потрапила до лікарні, пошкодили і чоловічий монастир РПЦвУ. Ракетних ударів рашисти завдають по Запорізькій та Дніпропетровській областях, знищуючи елеватори та склади із зерном, фермерські господарства. Їх мета – влаштувати голод у нас, щоби ми не мали сил і можливостей боротися, щоби через невдоволення народу пішли на перемовини на їх умовах.

На жаль, треба готуватися, що війна триватиме довго і швидко не закінчиться. Треба готуватися, що ціни на продукти харчування будуть високими. У світі взагалі буде нестача продовольства через те, що території, які поставляли багато продукції на світові ринки зараз є театром воєнних дій чи перебувають в окупації. І це одна із причин, чому світ підтримує нас і хоче якомога швидше закінчити війну нашою перемогою – без нашої сільськогосподарської продукції у багатьох країни світу можуть бути складні часи. І це розуміє московія. Вони хочуть не лише окупувати Україну і знищити українців, а й встановити диктат не лише на ринку нафти, а й продовольства. Але це їм не вдасться.

Врешті, наші Байрактари сьогодні провели операцію та завдали ударів по рашистським катерам типу “Раптор”, які перебували поблизу острова Зміїного. А ще сьогодні вкотре прилетіло по Чорнобаївці – вибухнуло гарно, ніби склади з боєприпасами.

В Одесі взяли цілу групу поплічників Киви, які мали готувати на сьогодні заворушення у місті. В них виявили зброю, червоні прапори і ще багато цікаво. Сьогодні 8-мі роковини Одеської трагедії, коли московити самі підпалили своїх прибічників у будинку профспілок. Зрештою, завдяки ультрасам “Чорноморця” та харківського “Металіста”, а також небайдужим одеситам тоді “руSSкій мір” в Одесі було поховано.

Із смішного. Тепер керувати РАЦСом у Бердянську буде прибиральниця. Ну мер-колаборант – педофіл, заступник мера – двірник. Власне, це свідчить про якість кадрів, які йдуть на колаборацію.

На Херсонщині інтернет під’єднано до московитських мереж. Це означає, що тепер без користування vpn користуватися інтернетом, а особливо месенджерами небезпечно, бо весь потік інформації на московії відслідковується і пропускається через спеціальні системи, які контролює ФСБ – тому вони мають можливості відслідковувати і коментарі у соцмережах.

Дуже неспокійно на московії. По-перше, Пермі сталася пожежа на пороховому заводі, де вироблять снаряди для реактивної артилерії (“Градів”, “Смерчів” та “Ураганів”) та комплексів ППО. Кажуть про 3 загиблих. Непогано. До речі, подібний хлопок трапився на цьому заводі і минулого року. А у москві хтось кинув коктейль молотова в автозак.

У прикордонних з Україною регіонах московії також неспокійно. Якісь хлопки із задимленням в районі Прохорівки Бєлгородської області, хлопки над Бєлгородом. Вночі над містом літають літачки, які викидують теплові пастки. Так само літають літачки і поблизу Брянська. А ще була пожежа в торговельному центрі в селі Таврово біля Бєлгорода. Що ж там із технікою безпеки взагалі? Місцеве населення налякане через це. Вони все розуміють: вони розуміють і підтримують війну з метою знищення України та українців, але вони думали, що війна не перекинеться на їх територію. І от коли війна перекидається на їх території, вони чудово розуміють, що все те, що вони – рашисти – принесли на українську землю прийде до них. І ось тут цікаве: віра, що їх “друга армія світу” захистить від всіх ворогів, може похитнутися. Не зараз, а поступово і згодом. Всьому свій час.

Смішне-2. В окупованому Форосі місцева влада пофарбувала лавочки у червоно-чорні кольори. У місцевої вати трохи підгоріло через це (кольори УПА та Правого сектору). Не вистачає візитівок Яроша та Степана Андрійовича

Ну а премію дарвіна отримує московитський полковник Овчаренко, у якого тепер дві могили – одна на московії, а друга десь поблизу Ізюма. В нього прилетіло від нашої арти і розірвало на шматки. Що знайшли – зібрали і відправили на московію, а потім знайшли окремо ногу – її поховали у могилі в Україні. Згадується пісенька про коника… “Купила мама коника, а коник без ноги. Яка чудова іграшка! ги-ги-ги-ги”…

Віримо у наших чудових захисників і захисниць, віримо у ЗСУ, Залужного, Сирського, Наєва. Віримо у перемогу, яка неодмінно буде за нами!

Сергій Петров

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії