Харків. Хроніки атаки на місто, день 69-й (03.05.2022)

Обстріли Харкова поодинокі, хоча вони є. Від цього страждають різні райони міста. Найбільше обстрілюють північні приміські райони. Разом з тим на південному сході області ситуація складна та йдуть бої.

Обстрілів міста справді стало мало. І це факт. Водночас, обстріли не припинилися, вони бувають нерегулярними і передбачити коли і куди щось прилетить складно. Сьогодні продовжували обстрілювати Північну Салтівку та ближні райони мікрорайонної номерної Салтівки. Також прилетіло по парку Горького та стадіону “Динамо” (навіть впали снаряди на бігову доріжку та саме футбольне поле), на якому колись були і матчі Української Прем’єр-Ліги, і Кубку України. Внаслідок обстрілів парку Горького поранено 2 людини. Щось падало в околицях Обрію – ХТЗ.

Продовжуються московити обстріли приміської зони на півночі Харкова. Тривають обстріли смт Прудянка та Слатине, самих Дергачів. Внаслідок обстрілів пошкоджено газопровід високого тиску, дим від чого було видно на пів Харкова – тепер Дергачівська міська та Малоданилівська селищна громади лишилися без газу – приблизний час проведення ремонту невідомий.

Також рашисти обстрілюють і Золочівську селищну громади – сам смт Золочів, де поранено дві людини та пошоджено 25 будинків, села Уди (пошкоджено житлові будинки) та Одноробівка (знищено будинок підприємця, згоріли корови та свині, пошкоджено школу та житлові будинки).

Також в районі селища Докучаєвського Роганської селищної громади вночі внаслідок обстрілу знищено адмінкорпус тютюнової фабрики Philip Morris. Загинув один працівник підприємства.

Згоріла фабрика Philip Morris біля Харкова. Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0.
Згоріла фабрика Philip Morris біля Харкова. Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0.

Антон Геращенко, радник міністра внутрішніх справ, заявив про звільнення села Молодова Старосалтівської селищної громади смт Старий Салтів ще окуповано), показавши відео встановлення українського прапора. Офіційно ця інформація не підтверджена, оскільки між встановленням прапора та закріпленням на позиціях – є різниця.

Обстріли парка Горького діє на ватне населення цілюще щодо розуміння хто обстрілює Харків. З однієї простої причини – це був один з найбільших проєктів кернеса, а для його прихильників його проєктів до певної міри мають якийсь “ареол святості”. Чим більше московити будуть обстрілювати парк Горького та Саржин Яр, тим швидше буде меншати ватників серед харків’ян та харків’ян в еміграції.

Харків продовжує жити і оборонятися. Міська влада вже закликає бізнес готувати бізнес-плани для відновлення своєї роботи. Проте, як на мене, про повне відновлення життя місто, включно із запуском транспорту поки не вирішення питання Циркунів та Руських і Черкаських Тишків, а по трасі на Бєлгород московитів не буде притиснено до Гоптівки. Тоді можна думати про обмежений запуск транспорту у Харкові. Але до цього ще дожити треба, і контрнаступ ще й реалізувати.

Але для повноцінного життя Харкову потрібно не просто ППО, а захист типу “Залізного куполу” від ракет невеликої дальності. Інакше обстріли не припиняться ще дуже довго, цілком можливо і до кінця війни (скільки вона триватиме – окреме питання, як мінімум до кінця року – так, гарних новин у мене немає). Більше того, навіть витіснення московитів за межі України не знімають загрози – по Харкову можна стріляти щодня, бо центр міста – за 40 км від кордону, а околиці міста в 25-30 км. При цьому в московитів купа снарядів РСЗВ, які стріляють на 40, 70, 120 км. Так само у них є САУ “Коаліція” 152 мм калібру. яка стріляє на 80 км. Це означає, що весь Харків та вся територія області, крім південних її теренів опиняються в зоні ураження такими установками. Більше того, у них запаси таких ракет на багато років, можливо, навіть на 10 чи 20 років. З цим треба вчитися жити. Завжди розуміти що робити в екстрених ситуація, де найближче бомбосховище чи укриття, а також вміти надавати допомогу за протоколами тактичної медицини для зупинки кровотечі.

До речі, в додатку “Тривога!” з’явилася опція “загроза артилерійського обстрілу” – це дуже корисна річ. От вчора в Харкові вона з’явилася під час однієї з тривог. На повітряну тривогу у Харкові вже не реагують, а от загроза артобстрілу – це рекомендація спускатися в укриття.

Для оборони Малинівського плацдарму та східного напрямку від Харкова наказом Чугуївської райвійськадміністраії у межах Зміївської, Чугуївської міських та Малинівської, Новопокровської, Печенізької, Слобожанської, Чкаловської селищних громад запроваджена трудова повинність для створення оборонних рубежів і позицій, до якої мають залучатися працездатні громадяни віком від 18 до 60 років, які не заброньовані підприємствами, установами та організаціями.

Внаслідок обстрілу населених пунктів Донецької селищної громади (центр – смт Донець) на Харківщині загинув один місцевий мешканець.

У травні першу сесію з початку широкомасштабного вторгнення в онлайн-режимі проведе Харківська обласна рада. Сесія мала відбутися 24 лютого, але в той день почалася агресія, і ясна річ її не було. Зауважу, що будівля Харківської обласної ради (Будинок рад) зруйнований під час ракетного удару 1 березня цього року.

Тривають бої на Слов’янському та Барвінківському напрямках – ситуація складна. але контрольована. Тривають обстріли Барвінкового.

Голова Волохово-Ярського старостинського округу (центр – село Волохів Яр) Балаклійської міської громади Володимир Волков пішов на співпрацю з окупантами та здавав інформацію про патріотів, учасників АТО, а також допомагав ресурсами московитам для їх розміщення та створення оборонних рубежів. Ще одна жителька цього села – Світлана Литвинова також колаборантка, крім списків патріотів та учасників АТО, вона ще й займається агітацією серед місцевого населення щодо співпраці з рашистами, заохочує це через роздачу гуманітарної допомоги тощо.

Бабаки з Біостанції Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна зараз перебувають на окупованій території у селі Нестерівка Великобурлуцької селищної громади, зокрема, і віщун погоди Тимко III. За ними доглядають, але через купу безпритульних собак, які збиваються у зграї все складніше відбивати їх від них.

Так само йдуть бої по всій зоні ООС – в районі Лимана, смт Ямполя (наші не дають вийти до річки Сіверський Донець, щоби зводити переправи через неї), за Рубіжне та Попасну, біля Сєвєродонецька, в районах Верхньоторецького, Авдіївки, Мар’їнки, Великої Новосілки та Гуляйполя.

Тривають сильні обстріли рашистів Донецької та Луганської областей, є загиблі, поранені, численні руйнування будівель та інфраструктури. Обстріляно Авдіївський коксохім, внаслідок чого 10 людей загинуло, а 15 поранено. Внаслідок обстрілу Вугледара – загинуло троє людей. Знищено великий елеватор у Рубіжному, Лисичанський протитуберкульозний диспансер, А у зайнятих окупантами кварталах Попасної вони мародерять все вціліле майно.

У Маріуполі знову московити почали масовані атаки на Азовсталь При цьому окупанти в місті, крім фільтраційних заходів, зійснюють “націоналізацію” всього майна, а приватні помешкання оголосили нічиїми і таким чином дозволяють вільної їх займати і надалі “легалізувати” за т.зв. “законами” ОРДО (т.зв. “ДНР”).

Сьогодні були дуже сильні ракетні удари по залізничній інфраструктурі (тягові підстанції) – Львів та Львівщина, Закарпаття. Кіровоградщина (Долинське), Дніпропетровщина (Кам’янський район). Одещина. Московити чітко розуміють, що удар по самому ешелону з технікою рівнозначний нападу на країни НАТО, тому вони б’ють по інфраструктурі, щоби суттєво затримати рух ешелонів з військовою допомогою країн НАТО та інших наших партнерів і союзників по антипутінській коаліції.

У мене також немає жодних втішних новин. Ракет у них дуже багато різних класів, і вони можуть багато днів здійснювати масовані ракетні удари по Україні та нашій інфраструктури. Навіть не один рік. Ми маємо навчитися швидко з гівна і палок відновлювати її. Хтось скаже, що це неможливо, але харківські комунальники доводять. що це не так, і все можливо. Від таких вмінь залежить наше виживання та наше існування як нації та країни.

Жахливе ДТП трапилось на Рівненщині – автобус з Харкова до Польщі зіткнувся з бензовозом і загинуло 26 людей, ще 12 поранені. Поки експерти не виявлять причину цього – я утримаюсь від коментарів.

Над Бєлгородом знову літають літаки, вночі і вдень якісь хлопки. У Підмосков’ї згорів склад книжкової продукції видавництва “Просєвщєніє” – основного московитського виробника підручників та методичних посібників для шкіл московії. А в Крнасноярську загорівся полігон з відходами з пластику.

Смішне. Відомий ГРУшник Ігорь Гіркін заявив, що на дамбасє московити будували 8 років “заповідник лайна”. Виходить, що саме 8 років московія і “бомбила дамбас” через побудову там подібного собі.

Премію дарвіна сьогодні отримує два бійця з боку московитів. На допиті один розповідає, що “Україна 8 років бомбила домбас”. і тут питання: “Скільки ракет було випущено по Луганську за останні роки”, і інший відповідає, що він з Луганська, і що здається жодної. Занавіс.

Віримо у сили оборони України, віримо у ЗСУ, НГУ та тероборону! Все буде Україна!

Сергій Петров

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії