Перші підсумки моніторингу знищення об’єктів цивільної інфраструктури в Харкові внаслідок обстрілів та бомбування РФ

7 квітня 2022 року. Харків.

З 10 березня 2022 року команда головного Харківського офісу Інформаційного центру Майдан Моніторинг задокументувала більше 200 частково чи повністю знищених зброєю РФ об’єктів цивільної інфраструктури.

Ми робимо це в рамках кримінальних проваджень в співпраці з державними органами. Бувало, що ми знаходили уражені об’єкти випадково першими до пожежників і до початку кримінальних проваджень. Одного разу, завдяки співпраці з досвідченим воєнним кореспондентом з Польщі, нам вдалося задокументувати удар з повітря в систему комунікацій (що виявилося пізніше) за 5 секунд після влучання.

На деякі об’єкти ми повертаємося багато разів, щоби задокументувати подальші руйнування.

І хоча для документації нас дуже просять утримуватися від оцінок і коментарів, ми постійно обговорюємо між собою задокументовані об’єкти і ось до яких висновків прийшла наша команда.

Крім постійних несистемних обстрілів житлових кварталів, до яких може добити зброя РФ, від яких найбільше постраждали спальні райони Харкова, є також і цільове свідоме знищення певних типів цивільної інфраструктури, зокрема:

Системи постачання газу, води, електрики та тепла, особливо розподільчі пункти, як то трансформаторні будки та підстанції, відділення водоканалу, магістральні газопроводи, лінії електропередачі в житлових кварталах.

Заправки та системи зберігання палива (нафтосховища). Інші складські приміщення

Транспортні депо для транспорту всіх типів.

Підрозділи і підстанції рятувальних служб.

Рейки – трамвайні, залізничні, лінії живлення електротранспорту.

Супермаркети і ринки від найбільших до найменших.

Телекомунікаційна інфраструктура.

Навчальні заклади всіх типів – від дитсадків до університетів. Будинки культури та дитячої творчості.

Адміністративні будівлі всіх типів.

Місця видачі гуманітарної допомоги

Пам’ятки історії, культури та меморіали.

Йдеться не про ушкодження типу “вибило вікна вибуховою хвилею”, або “прилетіло по заводу і разом з ним щось ще…”, а саме про прицільне руйнування таких об’єктів, в тому числі крилатими ракетами.

Є такі об’єкти, які прицільно добивають у випадку не влучення з першого разу або завдання мінімальної шкоди (ось приклад такого об’єкту – пожежної частини). Це одна з причин, чому ми НЕ оприлюднюємо більшість наших відео і фото.

Далі буде.

Наталія Зубар, Голова правління Інформаційного центру “Майдан Моніторинг”
Сергій Петров, Секретар Інформаційного центру “Майдан Моніторинг”
За сприяння та допомоги членів та партнерів Організації від Харкова до Сан-Франциско

Якщо ви є офіційним представником державних інституцій України та держав-союзників, і хочете отримати більше детальної інформації, то пишіть нам на адресу monitor@maidan.org.ua

Як ви можете нас підтримати – дивіться нижче.

Випадково знайдений снаряд серед житлового кварталу на півночі Харкова. Типова знахідка.
Знищена авіаударом міськрада Дергачів.
Результати прицільного обстрілу Меморіалу жертв Тоталітаризму в П’ятихатках. “Вони убивають їх вдруге”, сказав онук польського офіцера, жертви Катинського злочину СРСР. Всі фото – Наталії Зубар
About Nataliya Zubar 2354 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair