Харків. Хроніки атаки на місто, день 71-й (05.05.2022)

Обстрілів міста стало більше, але це, схоже, відповідь на дії наших хлопців. Але більше всього дістається північним околицям Харкова. Зараз на півночі від міста воюють. Ідуть бої в районі Старого Салтова, На південному сході тривають важкі бої, але московити без особливих успіхів.

Сьогодні московити збільшили кількість обстрілів міста, але не скажу, що їх стало критично багато. Найбільше прилітало по Північній Салтівці та іншим районам Салтівки, Великій Данилівці. Також були обстріли рашистів селища Жуковського, П’ятихаток, Олексіївки та її околиць, щось прилітало навіть в район Обрію. На Салтівці знову прилітає по гаражам та житловим будинкам – виникали пожежі. У Харкові з’явились нові звуки мінусів – з’явилось щось потужне та цікаве.

Серйозні обстріли московитів були і північні околиці міста – смт Прудянка, Слатине, місто Дергачі Дергачівської міської громади, смт Мала Данилівка та село Руська Лозова Малоданилівської селищної громади.

Також тривають обстріли Золочівської селищної громади, де від початку широкомасштабного вторгнення московитів загинуло 22 людини, а близько 60 отримали поранення. За цей час зруйновано та пошкоджено близько 700 будівель. Пошкоджено школи, дитсадки, медичні заклади. Також у селі Макарове Золочівської громади, яке розташоване біля Козачої Лопані та перебуває під тимчасовою окупацією, снайпер застрелив працівника одного із сільгосппідприємств, коли той працював там.

На північ від Харкова тривають бої. Через річку Муром, кажуть, підірвали міст у Руській Лозовій, але,як зауважують. місцеві, це не магістральний міст, тому зв’язок з Липцями у московитів є. Також бої в район Старого Салтова, була спроба московитів його відбити назад. Сергій Бобок, харківський військовий журналіст, пише, що рашистів здивував факт наявності комп’ютерів у школі. Нічого дивного, якщо вони обносили все і вся. Велич московії – це не картинка з москви, пітєрбурга чи єкатєрінбурга, це картинка із сіл, де люди асфальту ніколи не бачили, а у нас села без асфальтного покриття на центральних вулицях вважаються такими єбєнями, що прости господи. Так само і з комп’ютерами – старенькі є чи не в усіх школах, а у них навіть такого немає. Велика нафтогазова держава, так. Говорити про офіційне визволення Старого Салтова поки зарано. Вести бої – не означає зачистити та закріпитися на позиціях без загрози втрати контролю.

Міський голова терехов заговорив про подовжену комендантську годину на 8-9 травня, щоби убезпечитися від провокацій. Правильне рішення, зважаючи, що ходити в район Меморіалу в Лісопарку, куди прилітало не один і не два рази просто небезпечно. Ну і може вилізти вата, для якої цей похід закінчиться спілкуванням з уповноваженими органами. І для загальної безпеки такі обмеження на краще.

Під час чергової евакуації тварин з Фельдман-Екопарку волонтери потрапили під обстріл, внаслідок чого 15-річний хлопець, який допомагав батькам з евакуацією та годуванням тварин, загинув, а ще двоє людей отримали важкі поранення. Це вже шоста жертва серед цивільних під час евакуації тварин.

Сьогодні після оновлення додатку “Тривога!” вдруге зазвучала повідомлення про загрозу артилерійського обстрілу, але в тому районі, де я живу, на щастя, не було чутно нічого. Ну і добре.

Сьогодні у соцмережах трохи полоскали орєстовича за те, що він сказав, що від Харкова артилерію відсунули. Ну, по-перше, відсунули в основному мінометну та короткодистанційну – наймасовішу та найдешевшу. А про РСЗВ я вже говорив – вони можуть стріляти на 120 км просто для залякування, а не в якусь ціль. Знову ж таки, орєстовіч – це заспокійливе для “домогосподарок”, які у себе на Заході України хвилюються за “сонечок”. Для них – дієве, а у Харкові ми покладаємось на свій слух, досвід та шосте чуття.

У Харкові затримали майора поліції, який передавав своєму двоюрідному брату, що служив в ОМОНі в Бєлгороді інформацію про розміщення сил оборони Харкова та фотографії будівель.

Що стосується області, то ситуація стабільно важка на Слов’янському та Барвінківському напрямку, але наші хлопці тримають оборону. Через обстріли населених пунктів Надеждівського старостинського округу Лозівської міської громади загинула одна людина, є пошкоджені та зруйновані будинки.

На окупованих територіях московити по максимуму використовують медичні заклади для лікування своїх поранених. Коли групи автівок з Вовчанська намагалася через Рубіжне прорватися до Старого Салтова, то рашисти їх розстрілювали – є загиблі та поранені. А у Борівській селищній громаді московити готують оборонні рубежі на випадок наших контрнаступальних дій.

Так само важкі бої в зоні ООС. в районі Лимана, на берегах Сіверського Дінця в районі смт Ямпіль, в районі Рубіжного Сєвєродонецька, Попасної, Авдіївки, Мар’їнки, Великої Новосілки, Гуляйполя та Оріхового. Постійні обстріли цих міст, ракетні удари по Краматорську, де поранено 25 осіб.

Надзвичайно важка ситуація у Маріуполі. Сподіваюся, що у п’ятницю вдасться евакуювати решту цивільних з міста, які ховаються в підземеллях Азовсталі. При цьому бої вже точаться на території самого заводу.

Московити вивозять продукти харчування з окупованих територій Херсонщини, Запоріжжя, Луганщини. На жаль, ситуація така. що, якщо ці території до осені не будуть визволен з-під окупації, там буде справжній голод. Московити годувати не будуть, не для того вони вивозять продукти. Їхня мета – стримати ціни у прикордонних з Україною територіях хоча би осені, до якої вони сподіваються захопити якомога більше наших територій.

Затримано в Іспанії одного із промосковитських пропагандонів толіка шарія. Його, правда, відпустили під підписку про невиїзд. Та й сама екстрадиція триватиме довго – от Фірташа американці з Австрії не можуть виціпити вже 8 років. Та й московити дадуть йому адвокатів. Але тепер особливо пересуватися кудись ще він не зможе. Ну хоч так.

На московії не спокійно. У Бєлгороді хлопки, у прикордонних з Україною селах Нєхтотєєвка та Журавльовка Бєлгородської області – прильоти, як каже тамтешній губєрнатор, але це точно не ми. А у Брянську масово замінували школи.

Смішне. московитський генерал-полковник Алєксандр Лапін нагородив свого сина Дєніса орденом за “визволення Чернігівської області”. Визволення через втечу під натиском ЗСУ.

Отака вся історія у рашистів із “взяттями” та “визволеннями” будь-чого.

Віримо і підтримуймо ЗСУ, НГУ та тероборону! З такими захисниками ми точно переможемо!

Сергій Петров

Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії