Харків. Хроніки атаки на місто, день 90-й (24.05.2022)

Три місяці Харків тримає оборону, живе та контратакує. Попри це три місяці тривають обстріли міста, також обстрілюють північні передмістя. На північ від міста тривають бої, а для посилання оборони створюється ще один батальйон тероборони. У Харкові запустили метро, але є втрати серед рухомого складу. А ще на Харківщині з початку широкомасштабного вторгнення московитів до України загинуло 707 людей, з них 36 дітей.

Обстріли московитів по Харкову тривають – вони поодинокі. Це був загалом спокійний день, спокійніший за кілька попередніх. Прилітало в околиці Північної Салтівки та П’ятихаток. Радує, що обстріли останнього тижня не несуть значних пошкоджень, хоча вони були і на ринку “Барабашово”, і на Павловому Полі, і на Великій Данилівці.

Тим не менше, тривають обстріли по північних передмістях Харкова – Руських та Черкаських Тишках, Циркунах. Руська Лозова, селище Питомник, село Безруки. смт Слатине і Прудянка, а також місто Дергачі. У Дергачах внаслідок обстрілу рашистів спалахнув торговельний комплекс – загинула жінка. а ще один місцевий мешканець отримав поранення. Міський голова Дергачів Вячеслав Задоренко зазначає, що селища Питомник та Нове (останнє, за його словами. частково контролюється українськими військовими) повністю зруйновані окупантами, а у смт Прудянка, Слатине і селі Руська Лозова майже не лишилось неушкоджених будинків через обстріли будинків. Відзначу. що у понеділок московити “денацифікували” монумент пам’яті загиблих у Другій світовій війні у селі Безруки. Проведення подібних акцій – це у стилі рашистів – у Харкові є пошкодження Меморіалу Другій світовій війні у Лісопарку та Польського меморіалу на П’ятихатках. Війна з померлими – це ще одна характерна московитська практика.

Уточнена інформація по нічним прильотам. У Харкові – працювала ППО. Власне, вона збила одну з трьох ракет, що летіли по Мерефі – там пошкодило будівлі тягової підстанції залізниці. Власне. це очікувано, що московити намагаються знищити інфраструктуру залізниці. Ще до підтвердження цієї інформації я це підозрював це (ну просто знаю де на Південній залізниці знаходяться ЕЧ), особливо після підтвердження про подібного роду удари по Дніпропетровській області.

І додам, що в ніч з вівторка та середу також працювала ППО (судячи по звуку).

Один із пошкоджених будинків на Салтівці
Фото: Сергій Петров, CC BY-SA 4.0.

На північ та північний схід від Харкова тривають бої. Наші хлопці стримують спроби московитів атакувати в районі Тернової Липецької сільської громади. Арестович (і не лише він, до речі) стверджує. що наші в районі села Зарічне Старосалтівської селищної громади переправилися на інший берег Сіверського Донця. але жодної офіційної інформації про це немає. І відзначу ще один важливий аспект: приємно слухати нашу артилерію – і так, багато хто їздить на околиці чи “в поля” насолоджується вправністю “богів війни”.

А ще створюється ще один батальйон тероборони – 247-й окремий батальйон у складі 127-ї бригади ТрО ЗСУ. Всіх охочих закликають вступати до його лав, а перевага надається людям із досвідом бойових дій.

Харків за три місяці не лише успішно відбився від навали у багато разів переважаючих сил московитів, а й від оборону перейшов до поступового наступу, під час якого було звільнено чимало сіл і містечок. При цьому місто жило і боролося. Це все не було би можливим без самовідданості військових з ЗСУ, ТрО, НГУ, правоохоронців з поліції та СБУ (у перші два місяці вони проробили величезну малопомітну, але ефективну роботу – за що їм дяка), без наших чудових медиків, які лікували у бомбосховищах, роблячи все можливе і неможливе для порятунку життів людей, які отримали поранення від постійних обстрілів, рятувальників та комунальників, які гасили пожежі. розбирали завали, рятували людей, лагодили пошкоджені міські комунікації, часто під обстрілами, без багатьох харків’ян, які згуртувалися для допомоги наших захисникам, нашим медикам, рятувальникам, комунальникам, а також для допомоги своїм сусідам. Ми змогли вистояти та відбитися. Битва за Харків ще не виграна, але пророблена велика робота, щоби місто могло жити як прифронтове, хай в умовах обстрілів північних околиць.

У Харкові запустили метро. У перший день інтервали становили по пів години, але зранку було чимало людей на станціях. При цьому, “на прохання трудящихся” вже протягом дня на Холодногірсько-Заводській лінії скоротили інтервали руху поїздів до 10 хвилин. На далі міська влада обіцяє інтервали на цій лінії близько 10 хвилин, на інших двох лініях – 15 хвилин.

Міський голова Терехов зазначив, що були обстріли електродепо метрополітену. пошкоджено 6 рухомих складів (по 5 вагонів в кожному) – десь вибиті вікна чи ще щось, а деякі вагони не підлягають відновленню. Цього я боявся найбільше, і, на жаль, це сталося. Разом з тим, три станції метрополітену не працює. За словами міських та обласних представників влади, вже відселено 177 людей, які мешкали в метро, а кілька десятків тих, хто лишився без даху над головою (інші – повернулися додому) мають у найближчі отримати якесь тимчасове житло у гуртожитках чи деінде. Після цього три станції Салтівської лінії (“Академіка Павлова”, “Студентська” та “Героїв Праці” – на останній у пік обстрілів переховувалося до 1,5-2 тисяч людей) мають стати до роботи – Терехов сподівається це станеться до кінця тижня.

Натомість на Північній Салтівці сьогодні було жваво. Колись, це зовсім пустинне місце, з поодинокими машинами, стало місцем. де який-не-який трафік існує. І переходити дорогу не дивлячись по сторонам може бути інколи небезпечно. Також аж до межі Салтівки та Північної Салтівки ходить автобусний маршрут. що дозволяє людям,які не мають грошей на таксі чи власного авто, якось дістатися цих віддалених теренів і перевірити свої квартири. Мешканці квартир приїздять – наводять лад, а ті, хто пережив ці 3 місяці під обстрілами – спокійно собі гуляють частиною Салтівки, яка близька до Північної Салтівки, і яка була понад два місці під сильними обстрілами. Як дехто з таких жартує, що треба дати “особливий статус” (так, це пенсіонери, які так і не виїхали). У цій частині Салтівки немає світла, газу, подекуди води через пошкодження водогонів чи труб в самих будинках – це не життя. а виживання.

Загалом, у багатьох школах та дитсадках почалося “велике прибирання” тими співробітниками, які лишилися чи вже повернулися до Харкова. Зауважу, працівники шкіл та дитсадків, держслужбовці та службовці місцевого самоврядування мають повернутися до міста і вийти на роботу 1 червня, інакше будуть звільнені. Проблема лише в тому, що частина немає вже житла, а частина адміністративних будівель пошкоджена і у держслужбовців банально може не бути місця для роботи.
Не перестають “дивувати” та “вражати” чергові директиви від харківських чиновників від освіти. Знаєте чим тепер подекуди займаються освітяни? Так, правильно – білять бордюри та дерева на території шкіл. Так, навіть дерева (мої друзі-екологи та урбаністи, напевне, дуже “зрадіють” такій новини). Немає жодних інших справ, ніж оце от. Коротше, в деяких випадках падаючи з неба ракети, бомби та снаряди навіть поглибили проблеми у головах чиновників від освіти Харкова. Слів нема – самі матюки.

Харків’яни з оптимізмом дивляться у майбутнє, сподіваючись, що найгірший час для міста і для них особисто вже позаду

Тим часом у звільнених селах тривають ремонтні роботи з налагодження електро- та газопостачання. Так, вже подана електрика у селища Елітне, Кулиничі та Бражники, тривають роботи з відновлення зруйнованої підстанції у селі Вільхівка. Також тривають роботи з відновлення газопостачання до Вільхівки.

Під час гасіння пожежі у Малій Данилівці 23 травня внаслідок повторного обстріли з боку рашистів поранення отримав один з рятувальників – його життю загрози немає.

Тривають бої на південному сході Харківщина на Слов’янському та Барвінківському напрямках. Основні зусилля московити докладають на напрямку на Святогірськ. Власне, ситуація в цій частині фронту складна – штурми села Пасіка Оскільської сільської громади, а також міста Лиман на Донеччині. Проте українські військові тримають оборону на цих напрямках.

По території Лозівської міської громади знову завдано ракетних ударів. за словами місцевої влади. без руйнувань та постраждалих.

На тимчасово окупованих територіях Харківщини ситуація різна. Триває рух спротиву у смт Великий Бурлук – листівки з погрозами на адресу московитів розміщено по селищу. До речі, аналогічні з’явилися і у Херсоні, Мелітополі, Токмаку тощо. Крім того, рашисти обстрілюють окуповані території – кілька днів тому у смт Чкаловське (центр Чкаловської селищної громади) через обстріл загинув підліток, а у смт Савинці (центр Савинської селищної громади) поранено двоє людей. А от виїзд з Балаклії окупанти повністю заблокували – до цього обхідними шляхами виїхати можна було.
За даними обласної влади, під окупацією найпотужніші тваринницькі господарства Харківщини. які розташовані в Куп’янському, Ізюмському, а також у частині Чугуївського району, на які припадає понад 50% питомої ваги великої рогатої худоби і стільки ж виробництва молока. Є руйнування тваринницьких ферм. гинуть тварини, пошкоджено племінні заводи у галузі.

Печенізька селищна рада організовує за ситуацією евакуацію людей тимчасово окупованих територій Печенізької селищної громади та намагається доставляти туди вантажі попри зруйновані мости. Так, за останні дні евакуйовано понад 200 людей. яких потім відвозять до Чугуєва та Харкова.

Загалом на Харківщині з початку широкомасштабного вторгнення московитів до України, за даними поліції, загинуло 707 людей, зокрема, 36 дітей. Це дані з підконтрольних українському уряду територій, зі звільнених територій(тривають ексгумації) та за повідомленнями родичів загиблих, які виїхали з окупації та повідомили про такі факти. Наприклад, 23 травня у поліції Харківщини зареєстрували інформацію про 22 смерті – майже всі випадки – це повідомлення родичів чи знайомих про факт смерті людини.

Посівна кампанія на Харківщині триває на 60% площ на контрольованій території області у 5 районах, крім Ізюмського й Куп’янського.

Смішне. Поки геній фіскалізації радіє, що OnlyFans сплатило 305 тис. доларів податків, правопохоронні органи тричі робили закупку контенту на цього ресурсу, щоби притягнути до відповідальності за виготовлення порнографії українку. Ви або хрестик одягніть, або труси зніміть, ну справді. А взагалі Україні потрібна декриміналізації дорослої порнографії. Крапка.

На московії не спокійно. По-перше, чергова “бавовна” трапилася поблизу села Муром Бєлгородської області (на кордоні з Харківщиною, недалеко від отієї Тернової) – московити звинувачують українські війська в обстрілі. А от мешканці смт Тьоткіно курської області (поблизу кордону з Україною в районі Білопілля – Ворожба) написали колективного листа хлу та шойгу, який можна охарактеризувати як “путін ввіді вайска”. Коротше, вони вже не можуть жити у підвалах під постійними обстрілами, звісно, з боку України (за якийсь день ці “знавці” нарахували до 100 прильотів) і просять захисти, “закрити небо”, застосувати весь спектр захисту, а ще, підтримуючи війну проти України, прохають створити буферну зону на території України, щоби вони могли жити спокійно. Цікаво, а чому таку “буферну зону” не створити із прикордонних з Україною областей московії, щоби українці могли спокійно жити і працювати?

Ну а премвю дарвіна отримує Каспійська флотилія московія, яка в рамках “імпортозаміщення” встановила в рамках обслуговування навігаційних приладів та систем керування ракетами (у т.ч. крилатими) замість оригінальних блоків (тепер під санкціями) блоки від пральних машин китайського виробництва, закуплених з переплатою за дуже завищеною ціною. Особовий склад не хоче виходити в море і пише листа путіну із шойгу про корупцію і небезпеку, яка може на них очікувати. Тю, та нехай: менше корабликів на московії і окупантів – то завжди добре.

Дякуємо за захист нашим військовим із ЗСУ, НГУ, тероборони, правоохоронцям! Віримо у них і підтримуймо їх! Допомагаймо волонтерам, медикам, рятувальникам та комунальникам! Підтримуймо один одного! Ми – переможемо!

Сергій Петров, історик, журналіст, документатор цивільних руйнувань у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії