Харків. Хроніки атаки на місто, день 91-й (25.05.2022)

Перемикач мов

(цей текст я дописую вже ввечері наступного дня і тому він буде коротким, бо з самого ранку були невідкладні справи, які затягнулися на цілий день)

День був відносно тихим. Звісно. без обстрілів не обійшлося, але вони були поодинокі: Північна Салтівка та П’ятихатки. У П’ятихатках потранено одну людину. Разом з тим, практично увесь день була суцільна повітряна тривога – тобто завершується одна і майже відразу з інтервалом у десять хвилин, а то й менше починається інша. А ввечері Департамент цивільного захисту облвійськадміністрації попередила про можливість авіаудару по Харкову – цього не було з середини березня, коли літачки московитів вже у Харків не залітали. Дуже схоже, московити хочуть повернути втрачені позиції і мати можливість обстрілювати місто не лише з “Градів” чи “Ураганів”, а й з польової артилерії.

У передмістях на північ від Харкові обстрілів більше: по Руським і Черкаським Тишкам, Циркунам, Питомнику та Руській Лозовій, по смт Слатине. Прудянка та Дергачам. У Циркунах зазнала поранення одна людина. Продовжуються обстріли Золочівської селищної громади – обстріляли село Уди, де загинув чоловік, що ховався у погребі свого будинку – він вчадів, коли спалахнула пожежа після потрапляння снаряду в його будинок. Також піддалося обстрілу село Івашки.

Пошкоджена автівка після обстрілу в одному з районів Харкова
Фото: Сергій Петров, CC BY-SA 4.0

Московити намагаються покращити своє становище і атакують Харків з півночі – тривають бої, так само бої і в районі села Тернова Липецької селищної громади. Ситуація під контролем військових, але рашисти не полишили своєї мети блокувати місто з метою подальшого його взяття. Думка деяких експертів, що битва за Харків завершена – не зовсім коректна.

У Харкові відкрився Kharkiv Media Hub – медійна платформа для інформування журналістів від різних стейкхолдерів. Перший брифінг провів начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов, який достатньо детально проінформував про ситуацію в місті та області, відповів на запитання присутніх журналістів. Такий комунікаційний центр справді необхідний, оскільки наразі існує брак майданчику для інформування про діяльність і влади, і волонтерів, оскільки до цього все відбувалося по суті в ручному режимі через особисті зв’язки.

Попри це, метро працює, скорочуються інтервали руху до 10-15 хвилин, залежно від лінії метрополітену. Працює транспорт. Людей на вулицях багатенько. Весна і нарешті тепло.
Харків повертається до якогось “звичного” життя: за кілька днів роботи трамвайних маршрутів сталося кілька трамвайних дрифтів, за якими ми всі так скучили. На дорогах повернулися 0-ті – звідси збільшилася кількість ДТП, деякі достатньо серйозні. А ще ввечері сталася перестрілка на Холодній Горі – троє людей загинули, в тому числі ліквідований стрілок. Загалом, ця історія – якийсь триндєц і якось описати її достатньо складно.

Відновлюють електрику на Салтівці та Північній Салтівці. Приміром, до мого будинку її відновили. Відновлюють газо- та водопостачання, але пустити воду до будинків складно – у багатьох житлових будинків де дуже багато ушкоджень, порвані труби, зірвані крани під час морозів і не всі мешканці перекрили воду чи газ. Також відновлення триває і у приміській зоні – там дуже всього багато і скільки воно триватиме не відомо.

У Черкаських Тишках у будинку. що належав Ігорю Чєкалікіну, завідуючому господарством Генерального консульства РФ у м. Харкові, була база московитських військ. По собі вони лишили, звісно срач. Не можуть раніше інакше.

На південному сході області тривають бої. Ситуація контрольована, але основним напрямком атак є Слов’янський напрямок. Обстрілам московитам піддаються села Чепіль Балаклійської міської громади та Курулька Барвінківської міської громади.

Московити продовжують обстрілювати Балаклію – внаслідок обстрілу загинула одна людина, а ще семеро людей, серед яких 9-річна дитина, поранені. Але є і гарні новини – Дворічанську селищну голову Галину Турбабу, яку окупанти затримували, вдалося звільнити.

За даними Уповноваженої ВРУ з прав людини Людмили Денисової, в Україні пошкоджено чи зруйновано окупантами майже 60 бібліотек. Серед найбільш постраждалих – найбільша книгозбірня Східної України – Харківська державна наукова бібліотека імені В.Г. Короленка. Щодо точної кількості постраждалих бібліотек на Харківщині – ситуація невідома. Є постраждалі бібліотеки, як у Харкові, такі області. Подекуди вони цілком знищені: Публічна бібліотека у Дергачах, у селах громади, так само – у Публічна бібліотека у Барвінковому та низці сіл громади. В цих громадах багато бібліотек фактично знищені, деякі згоріли. Але точна кількість невідома. Доля бібліотек на окупованих територіях так само невідома.

Віримо в ЗСУ, тримаймо стрій і перемога неодмінно буде!

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії