Харків. Хроніки атаки на місто, день 92-й (26.05.2022)

Перемикач мов

Харків сильно обстріляли – не лише північні околиці, а й масовано район Павлового Поля поблизу центру. Багато загиблих і поранених, багато людей не змогли укритися хоча би в переході метро в одному з місць обстрілу, бо двері наземного вестибюлю були зачинені. Як мінімум двоє людей загинули через те, що не змогли укритися перед повторним обстрілом. Запуск транспорту на “суспільний запит” призводить до нових жертв. Тривають обстріли північних передмість. Співробітників місцевого самоврядування та шкіл виганяють на роботу з 1 червня, хоча безпекова ситуація не певна. А командувач 127-ї бригади тероборони ЗСУ Роман Грищенко нагороджений високою державною нагородою.

Дуже поганий та чорний день для Харкова. Було найбільше обстрілів за останні десь 2-3 тижні. Місто московити обстрілювали не один раз – Північна Салтівка, селище Жуковського, ХАІ, Лісопарк. Найбільше дісталося – Павловому Полю цей район обстріляли кілька разів з дальнобійної артилерії. Точно цілили по станції метро та зупинці тролейбусу / автобусу. Крім того, вони влупили по дитсадку, в якому розміщується один з районних відділів освіти Харкова, та електропідстанції – частина Павлового Поля залишилася без електрики, а строки відновлення не зовсім відомі. Власне, нічого дивного – вони б’ють по тим місцям, які визначила наша команда на підставі зібраних і задокументованих даних. Комусь це дивно, а от нам – ні. В результаті обстрілів загинуло 8 людей, в тому числі п’ятимісячна дитина. Найстрашніше, що коли батько з дитиною на руках та матір’ю гуляли, якраз стався обстріл, від якого загинув батько, дитину відкинуло вгору аж на під’їзд, а матір в дуже важкому стані потрапила в лікарню. Казав і кажу – московити будуть обстрілювати чи намагатися це робити аж до кінця війни. До цього треба звикнути.

На північ від Харкова тривають бої. Рашисти намагаються тиснути і трохи ближче підтягнули артилерію – тому обстрілів в останні дні стало більше. Страждають Руські і Черкаські Тишки, Руська Лозова, смт Прудянка, Слатине, а також Дергачі. В результаті обстрілу московитами Дергачів одна людина загинула, ще одна – зазнала поранень. Так само обстрілювали й село Уди, Калинове та Гур’їв Козачок: є пошкодження та руйнування будинків, а у Калиновому поранена жінка. Так само бої і обстріли тривають в районі села Тернова Липецької сільської громади.

Один з дитсадків на Павловому Полі у Харкові
Фото: Сергій Петров, CC BY-SA 4.0

Сказати, що не злий – не сказати нічого. Я писав і попереджав, що після запуску транспорту у місті рашисти будуть обстрілювати зупинки транспорту, де буде скупчення людей. Перша їх спроба, коли вони вдарили приблизно в цей район, але точно по зупинці транспорту, на щастя, виявилася невдалою – лише контузило одну людину. А от друга… Зараз не треба рахувати до трьох, щоби вирахувати закономірність – на війні випадковості трапляються вкрай рідко. І так, я попереджаю: московити битимуть з артилерії по зупинкам транспорту і станціям метро і надалі. От – якраз під’їхав автобус – вони вдарили, а люди не змогли укритися в метро. Бо “геній” Терехов з метрополітенівцями просто заблокував вхідні двері наземної частини вестибюлю. За моєю інформацією, як мінімум 2 людини загинуло через те, що люди не змогли вчасно укритися у метро через заблоковані двері – люди під обстрілом самі розмотували ці двері! Це просто жахіття! Більше того, подібна ситуація з наземними вестибюлями на багатьох станціях метро. Я вважаю і звинувачую у смертях людей на Павловому Полі, як мінімум через заблоковані ці двері, міського голову Терехова та керівництво метрополітену – кров і смерті людей на їх руках! Тварюки!

Більше того, коли я казав, що запускати транспорт через небезпеку рано – то я очікував саме такої картини, яка сталася сьогодні. Я й досі вважаю, що це вкрай нерозумна ідея, яка несе чимало загроз. Але міська влада для підтримання рейтингу через “суспільний запит” пішла на запуск транспорту. Суспільний запит і безпека людей – речі несумісні, бо більшість людей не схильні дотримуватися елементарних правил безпеки, часто вони тупо не розуміють де вони взагалі знаходяться Знаєте, ввечері мене накрила злість і розпач. що ти попереджав, але нічого не можеш зробити, бо твій голос – поодиноке волання у цій пустелі.

Єдиною реакцією Терехова на обстріл заклик берегти своє життя та слова про те, що для укриття в метро виділять якісь сектори, але при цьому рух поїздів метрополітену зупиняти не будуть. Немає слів. Цікаво, а двері наземних вестибюлів всіх повідкривають чи ні?

Ну й окреме вітання харків’янам, які повернулися у місто, бо начиталися тіліграм-каналів, що повідомлень про обстріли з відео немає, немає жертв і відосиків з ними, що садять квіточки, що життя налагоджується і ще трохи і буде все зашибісь (окреме вітання і деяким блогерам, які подібний позитивізм несли). Так. я песиміст, але я багато років вивчаю московитів, ціленаправлено дивився і дивлюся дичину і аналізую її – і так, я приблизно розумію деякий спосіб їх мислення.

Так от у мене до тих харків’ян, які повернулися, погані новини: легше не стане. Може стати гірше – до рівня квітня цього року. коли обстрілів було багато, Якщо коротко: у вас є діти – валіть з міста, у вас немає роботи – валіть з міста, ви нічим не допомагає військовим, волонтерам, медикам. рятувальникам і комунальникам. Ви ніяк не задіяні в обороні міста – валіть з Харкова. Так Ви лишитеся живими і здоровими. Принаймні, ризики загинути чи отримати поранення де-інде менші на кілька порядків. У мене для вас немає іншої правди. Я скажу, коли безпечно повертатися (хоча малолюдний Харків мені подобався, особливо без ідіотів-пішоходів, які перетикають подвійну суцільну навскіс), але, дуже схоже, що точно це буде не раніше осені, мінімум.

Попри всі ці небезпеки люди повертаються жити у свої вцілілі квартири на Салтівці,дехто навіть на Північну Салтівку, хоча звідти в основному вивозять цінні речі, які можна вивезти.

При цьому всіх службовців місцевого самоврядування, вчителів шкіл виганяють з 1 червня на роботу, інакше загроза звільнення. Дуже недалекоглядно, оскільки адмінбудівлі – також є одними з цілей московитів. Створення паралельної реальності: ідуть обстріли міста, і створення картинки, що все гаразд і вже готові “освоювати” гроші на відновлення – саме так виглядає Харків зараз. Причому останнє робиться у темпі, неначе на пожежі.

Багато людей розслабилося і думає, що все минулося. Найважче (як було у березні – квітні) – так, але точно не все минулося. І ця безпечність може призвести ще до не однієї біди.

У Харкові відновили відновили роботу 5308 ліфтів, або 79% від запланованої кількості. При цьому вже точно відомо. що 70 ліфтів запустити не вийде через конструкційні руйнування багатоповерхівок (найбільше у Київському та Салтівському районах – 34 та 20 ліфтів відповідно).

А ще у місті знову демонтують трамвайні рейки – під виглядом “реконструкції” частково демонтували їх на вулиці Мироносицькій. Міська влада на цей час не дає жодних коментарів що це за така “реконструкція”. При цьому дуже тихо – без шуму, пилу та жодного попередження. Саме так знищує міська влада трамвай у Харкові, попри заперечення громадськості, робить це системно десь з середини 2000-х.

Десь в районі Чугуєва затримано групу корегувальників вогню рашистів. Серед них виявився колишній важкоатлет Геннадій Красильніков, який брав участь у складі збірної України на Олімпіадах 2000 та 20004 років. У 2014 році навіть допомагав вивозити людей із Слов’янська та зони АТО, а от тепер став колаборантом.

На південному сході області на Слов’янському та Барвінківському напрямках тривають бої. Найскладніше на Слов’янському напрямку – московити атакують і через Довгеньке і у напрямку села Богородичне Донецької області.

В Ізюмі окупанти почали видавати газету-листівку “Изюмскій телеграфъ” – розповідають про відновлення і закликають виходити на всякі роботи з продуктовий пайок. Сам Ізюм по суті голодує – немає електрики, води, газу,з продуктами також біда.

У смт Чкаловське (центр Чкаловської селищної громади) на Харківщині, яке перебуває у тимчасовій окупації 25 травня 2022 року викрадали голову громади Віктора Соловйова та секретаряселищної ради Костянтина Чернявського – пресували з вимогою вивісити триколорну окупантську ганчірку, але згодом відпустили. А о наступного дня хтось вже вивісив цю ганчірку на будівлею селищної ради, а також викрали сина голови громади – Владислава Соловйова.

Орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня нагороджено полковника Романа Грищенка, командира 127-ї бригади територіальної оборони ЗСУ. Дякую і вітаю!

На московії неспокійно – знову обстріляли село Журавльовка поблизу кордону з Україною – є пошкоджені будинки, а одна людина загинула. Також подібні “бавовни є й по Курській області.

Смішне. У Бєлгородській області випустили шоколад “Алешка” з хлопчиком у шлемофоні танкіста, який вітає московитські війська – хочуть відвозити по госпіталям рашистів.

Ну а премію дарвіна отримує група московитів, яка бухала собі прямо на танку. І тут відпрацював по танку дрон-камікадзе. І всьо, посиденьки для них скінчилися, принаймні на Землі.

Віримо в ЗСУ! Допомагаймо волонтерам, медикам, рятувальникам. Підтримуймо один одного. І попри всі негаразди – віримо в себе та Україну!

Сергій Петров, історик, журналіст, документатор цивільних руйнувань у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії