Харків. Хроніки атаки на місто, день 125-й (28.06.2022)

Перемикач мов

Поодинокі обстріли північних околиць, денні обстріли по промзон зі значною кількістю поранених, а також нічні ракетні удари – такі будні останнього тижня у Харкові. Ракетні удари останнім днями стали більш прицільними та точними, а це значить, що хтось з мешканців дуже добре допомагає московитам. Ситуація у Харкові загалом стабільна – життя дійшло певної межі далі якої нічого не рухається. А ще у Харківській області на період дії воєнного стану заборонили використовувати будь-яких судна на водоймах та вилов риби у них.

Обстріли міста тривають. Знову, крім північних околиць Харкова (традиційно, Північна Салтівка, селище Жуковського та П’ятихатки), вдень обстріляли промислову зону на ХТЗ з реактивної артилерії – шестеро поранених. Знову пошкоджено промислове підприємство. Нічні ракетні удари десь о 23-07 – 23-10 години прийшлися на район Павлове Поле (впало у двір одного з багатоквартирних будинків, повибивавши в ньому вікна – поранення зазнали дві жінки) та промзону в Слобідському районі міста – прицільно знищено один із заводів, роботу на ньому втратили близько 100 людей.

Ракетні удари останнім днями стали більш прицільними та точними. Попри певну “хаотичність” для стороннього ока, всі вони мають власну логіку – це школи. адміністративні будівлі та промислові об’єкти, часто в районах, куди вже неодноразово прилітало. Варто сказати, що підвищилася точність ударів – тобто корегувальники з числа мешканців Харкова дають максимально точні координати. Це не може не непокоїти. І це разом з корегуванням обстрілів під час дощу з грозою. Тобто це явно не одна людина. їх чимало і значна частина з тих, хто повернувся (приїхав) до міста в кінці травня – в червні. В цій ситуації одна надія на Службу Божу, що вона цих корегувальників вирахує та затримає.

Тривають обстріли московитів по північним і східним передмістям Харкова – по Руським і Черкаським Тишкам, Циркунам (тут 2 людей загинули, 1 госпіталізований), селищам Нове та Питомник, Руській Лозовій, Дементіївці, Цупівці, смт Прудянка та Слатине, а також Дергачам. Рашисти обстрілюють і Золочівську селищну громаду, зокрема, села сам Золочів, Івашки, Світличне та Уди. Обстрілам піддаються села Перемога, Рубіжне та Верхній Салтів Вовчанської міської громади, смт Старий Салтів та Печеніги (тут через обстріл пошкоджено котельню, лікарню, дитсадок, дитячий майданчик та житлові будинки), а також район Чугуєва, зокрема. село Коробочкине.

Пошкоджений будинок на Салтівці.
Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0

На північ і північний схід від Харкова тривають бої. Московити вчергове штурмували в районі Дементіївки, але українській військові змусили їх відійти на їх попередні позиції.

Ситуація у Харкові загалом стабільна. Люди живуть своїм життям. Їх відносно багато на вулицях, хоча, як кажуть друзі з тилових міст, які бувають час від часу у Харкові, місто порівняно з тилом пусте, людей дуже мало. Але це все відносно, звісно. Навіть складно описувати це все, оскільки оця стабільність – ознака ніби і певного призвичаєння до умов прифронтового міста, а з другого боку – межа, за яку в цих умовах розвиток у Харкові не здатний рушитись.

У другій половині дня у Харкові почався буревій. Давно не було таких сильних поривів вітру разом з дощем. Через це лише на магістральні дороги, де курсує електричний комунальний транспорт впало 27 дерев та 15 великих гілок. Через це припинилося чи ускладнилося курсування низки маршрутів громадського транспорту.

Водночас, у передмістях живе квітне. Так, у Змієві (центр Зміївської міської громади) на Харківщині до Дня Конституції України створили синьо-жовтий мурал на паркані з текстом статті 21 Конституції України – “Усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними”, а також пташкою у вигляді Герба України, квітам на синьо-жовтому тлі прапору України. В акції брали участь діти, підлітки та дорослі. а організувала її координаторка організації “Будуймо Україну разом!”. Мурал створювали кілька днів у кілька етапів. Сама акція в Змієві проходила в рамках Всеукраїнської акції “Малюй з БУР”, а Зміїв був єдиним населеним пунктом з Харківської області, який брав у ній участь.

У частині Чугуєва, у селах Зарожне та Тетлега Чугуївської міської громади та смт Печеніги електрики відновили електропостачання, яке припинилося через активні обстріли Чугуєва та Печеніг протягом минулого тижня.

А ще у Чугуївському районі в одному із малолюдних сіл, яке знаходиться під постійними обстрілами, поліцейські знайшли у небезпечній зоні покинуту дівчинку-собаку, яка була голодна, виснажена та налякана. Вони забрали її із собою та оселили у підрозділі та назвали Джавеліна.

У Харківській області на період дії воєнного стану рішенням Регіональної комісії я з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій заборонено використання (навігацію) будь-яких суден (малих, моторних, прогулянкових вітрильних, прогулянкових, спортивних та швидкісних, а також водних мотоциклів і засобів розваг на воді) та вилов риби та інших водних біоресурсів (промислове, любительське та спортивне) на всіх водних об’єктах області. Також районним адміністраціям рекомендували заборонити відвідування місць масового відпочинку на воді влітку через мінну небезпеку.

З 1 липня два рейси з Харкова до Лозової подовжили до станції Гаврилівка (однойменне село Барвінківської міської громади) – залізницею за 20 км від Барвінкового, яке піддається майже щоденним обстрілам. Гадаю, це питання прорахували з військовими і це не створить небезпеки для людей (хоча більш безпечно кінцевою точкою зробити Близнюки).

На південному сході Харківщини тривають бої на Слов’янському та Барвінківському напрямках, московити готуються до посилення наступальних дій. Разом з цим обстрілюють прифронтові населені пункти – Чепіль, Вітрівка Балаклійської міської громади, Барвінкове, Дібрівне, Грушуваха, Курулька та Велика Комишуваха Барвінківської міської громади. Голова Барвінківської міської громади Олександр Бало закликав мешканців Барвінкового та громади поки не повертатися додому, оскільки місто досі знаходиться в зоні бойових дій та майже щодня обстрілюють, зокрема, забороненими касетними боєприпасами. Через це руйнуються будинки та інфраструктура міста та сіл громади.

Заступником гауляйтера Балаклії став харківський сепаратист, активіст харківського антимайдану, керівник “Союзу народного єднання” та автор проєкту “Дорожна карта Новоросії” Сергій Агарков, який втік до московії ще у 2014 року. Йому інший сепаратист, керівник харківської проросійської громадської організації “Русь триєдина” Сергій Моісеєв вручив фігурку радянського льотчик-аса Олександра Покришкіна. Окуповані території Харківщини стали місцем, куди поповерталися відверті маргінали, які 8 років жили в небутті на московії і були нікому не потрібні. Проте зараз вони отримують свої тимчасові “15 хвилин слави”, зважаючи на брак місцевих кадрів, які готові співпрацювати з окупантами, поки їх не приберуть вже остаточно як відпрацьований матеріал.

А в окупованому Ізюмі московитські козаки “ДОН” хочуть запустити навчання у козачо-кадетського класу, в якому будуить дисципліни із поглибленого вивчення історії краю (аж цікаво що там буде – про нерозривну єдність слобідських земель із московією, ага, історії Православної віри, козацтва, початкової військової підготовки. Разом з тим окупаційна адміністрація, т.зв. “управління освіти” складає списки дітей, які перебувають в Ізюмі, щоби визначити які школи та дитсадки потрібно запустити для потреб дітей вже 1 вересня. Окупанти заявляються, що ведуть роботи з відновлення дитячих садків №4, №9 і №16, а також шкіл №3 і №5, а біля школи №4 відновлено вуличний стадіон для мініфутболу.

У прикордонних районах московії не спокійно, зокрема, у Курській області було кілька “бавовн”, а ввечері трапилася велика “бавовна” на аеродромі у Курську, хоча місцева влада заявила про збиття безпілотника (за 100 кілометрів від кордону), хоча з кількістю диму та тривалим вибухам – це був точно не безпілотник (безпілотників із складом боєприпасів на озброєнні ЗСУ ще немає).

Віримо в Збройні сили України! Віримо в себе та Україну!

Сергій Петров, історик, журналіст, документатор цивільних руйнувань у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії