Харків. Хроніки атаки на місто, день 150-й (23.07.2022)

Перемикач мов

Протягом дня були обстріли північних околиць Харкова, але ранок почався з кількох ударів московитської далекобійної артилерії по різним місцям у центрі: зруйновано будинок, пошкоджено ще низку будівель, зокрема, один з університетів. Це перший випадок, коли ствольною артилерією такого типу рашисти вдарили по центру. А головним ньюзмейкером дня став начальник Харківської ОВА, який провів брифінг і розповів багато цікавого.

Обстріли північних передмість та північних околиць Харкова тривають (тобто вони не є поодинокими). Звісно, і наші військові не мовчать. Московити обстрілюють околиці П’ятихаток та Північної Салтівки. Проте ранок розпочався не з кави: о 6-30 ранку завдано удару по центру з далекобійної артилерійської гармати “Гіацинт-Б” – було 3 удари – вони прийшлися на центральну частину міста. Один снаряд влучив у двоповерховий житловий будинок на Подолі – його частково зруйновано, вибиті вікна. Внаслідок цього удару поранення зазнала одна людина, але все-таки загинули кіт, що мешкав у дворі будинку, та пташка. У сусідніх будинках подекуди від вибухової хвилі заклинило чи перекосило двері (це район старих кількаповерхових будинків). Це вже третій удар в цей район за останні 2 тижні.

Також один снаряд прилетів у двір Харківського національного університету міського господарства ім. О.М. Бекетова – на місці прильоту велика вирва, поблизу якої розкидана земля. В деяких місцях виламано частини паркану університету. В університеті та найближчих будинках вибило всі вікна. Також подекуди уламками пошкоджено фасад університету. Також пошкоджено прибутковий будинок товариства “М. Гельферіх-Саде” – вибито вікна, частково з рамами, пошкоджено фасад та навіть дерев’яні сходи в будинку. Пам’ятник Олексію Бекетову не пошкоджено, можлива відкололося кілька уламків від постаменту пам’ятника. Постраждалих в університеті та навколишніх немає.

Наслідки обстрілу по ХНУМГ імені О.М. Бекетова та пошкоджена пам’ятка архітектури навпроти.
Фото: Сергій Петров, CC BY-SA 4.0

Вперше за весь час від початку широкомасштабного вторгнення московити вдарили по центру міста з далекобійної ствольної артилерії – це був осколково-фугасний артилерійський снаряд калібру 152 мм причіпної гармати “Гіацинт-Б”. До всього рашисти використовували при ударах по центру балістичні ракети, авіаудари та реактивну артилерії, але не далекобійну ствольну артилерію. Подібну артилерію (самохідка “Піон”) застосовували ще один раз поблизу центральної частини наприкінці травня, коли обстріляли район станції метро “23 серпня”. Це означає два моменти: перша – московити дотримуються своєї тактики психологічного та акустичного терору (удар по центру чули по суті в усіх районах міста через радіально-кільцеву побудову вуличної мережі Харкова), змінюючи час ударів: це типове керування часом і процесом відведеного для сну. Друге – застосування артилерії є дуже неприємним для харківців: точність таких снарядів невелика, але руйнівна сила набагато більша за РСЗВ (але касетні боєприпаси здатні вражати більшу кількість людей і на більшій площі) – такий снаряд може прилетіти в будь-який будинок у центральній частині міста і тут 2 стіни не допоможуть. Ця загроза була весь час, але московити її до цього не використовували.

З другого боку, це була перша доба з 23 травня цього року, протягом якої запусків ракет по Харкову чи по області не було. Це добра новина, яка свідчить, що з ракетами у рашистів є певні проблеми і безліміту, який був на початку щоденних ракетних ударів по місту та передмістям в них вже немає. Це обережний оптимізм. Проте ракет різних класів та різних типів базування у них ще дуже багато, особливо ракет, якими можна наносити удари з літаків.

А от після 21-ї години по першу годину вже 24 липня три рази подавався сигнал про загрозу артилерійського обстрілу. Останній з них да добу був поданий о 22-30 і тривав понад 2,5 години. При цьому канонада була в основному в передмістях, які і потерпали від обстрілів. По Харкову в цей час було небагато ударів.

Тривають обстріли північних і східних передмість Харкова – Руських і Черкаських Тишків, Борщової, Петрівки, Циркунів, Питомника, Нового, Дементіївки, Безруків, Цупівки, Лісного, Руської Лозової, смт Слатине та Прудянка, Дергачів. Також рашисти обстріляли смт Золочів, Довжик (пошкоджено та частково зруйновано місцеву школу та Уди Золочівської селищної громади. Обстрілам піддаються села Благодатне Вільхівської селищної громади, Перемога Липецької сільської громади, смт Старий Салтів, Чугуїв, Базаліївка, Коробочкине, Леб’яже Чкаловської селищної громади, смт Малинівка.

На північ і північний схід від Харкова тривають бої. Ситуація стабільна, хоча московити намагаються атакувати та завдають авіаційних ударів у бік позицій українських військових.

Головною подією суботи став брифінг начальника Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова. Ось основні тези:

  • ЗСУ надійно тримають оборону і всі чутки, що московити кудись підійшли – не правда, українські військові знають звідки рашисти обстрілюють Харків. Обстріли можливі, оскільки характеристики тієї зброї, якою наносяться удари і ті позиції, які мають окупанти дозволяють їм це робити. Московити намагаються прорвати оборонні позиції українських військових і не полишили ідеї та думки щодо взяття міста Харкова і Харківської області.
  • Лише у 64 закладах освіти Харківської області є укриття, які відповідають вимогам безпеки. Але на евакуацію учнів школи потрібно 5 хвилин, а час польоту ракети з передмістя Бєлгорода – 30-40 секунд. Але питання щодо формату навчання буде ухвалюватися пізніше, зважаючи на військову обстановку. В Харківській області майже 300 закладів освіти (школи та дитсадки, заклади профтехосвіти та вищої освіти) перебувають на тимчасово окупованих територіях. З 24 закладів вищої освіти – 21 заклад пошкоджені, 17 шкіл повністю зруйновані і майже 200 мають пошкодження.
  • Начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов підтримує позицію міського голови Харкова Ігоря Терехова щодо вирішення проблеми із Харківською ТЕЦ-5 та необхідності забезпечити жителів Харкова гарячою водою та теплом. Тому влада буде спільно опрацьовувати це питання, різні варіанти відповідно до процедури.
  • Аграрії під час збору врожаю на підконтрольній українському уряду території мають право працювати поза рамками комендантської години. Врожаю для Харківщини має вистачити, але і від Харківської області, як аграрної, залежить продуктова та харчова безпека інших країн світу. Жнива відбуваються на 60% посівних площ Харківської області (тобто це підконтрольна українському уряду територія) – це у порівнянні з 2021 роком. Ще 30% посівних площ на окупованих територіях, а 10% – це т.зв. сіра зона, де ведуться активні бойові дії бої. Питання компенсації аграрія – це питання, яке має вирішити уряд.

За даними Харківської ОВА, за час від початку широкомасштабного вторгнення московитів до України, за майже 5 місяців, зафіксовано смерть через обстріли та воєнні злочини окупантів 978 жителів Харківської області, у т.ч. 48 дітей (за інформацією Офісу Генпрокурора, на Харківщині внаслідок воєнних дій постраждали – загинули та поранені – 194 дитини). В області зруйновано та пошкоджено майже 5 тисяч житлових будинків, понад 500 закладів освіти, 97 установ культури, 108 об’єктів охорони здоров’я, 111 адмінбудівель. Аварійно-ремонтні бригади “Харківміськгазу” понад 5 тисяч разів за цей час виїжджали на виклики для запобігання аварійним ситуаціям, усунення витоків газу та відновлення газопостачання.

Міністр оборони України Олексій Резніков 22 липня відвідував Харків., зокрема, побував і на Північній Салтівці. Він заявив, що “після перемоги це було б правильним місцем для трибуналу над московитськими воєнними злочинцями.

Волонтери, які займаються евакуацією людей з тимчасово окупованих територій через Печенізьку дамбу повідомили. що чергова акція, яка мала відбутися у понеділок, 25 липня, скасовується через інформацію про можливі провокації у місці перетину, а тому волонтери просять не їхати цього дня.

На південному сході Харківщини тривають бої на Слов’янському та Барвінківському напрямках. Московити обстрілюють прифронтові села – Гусарівку, Чепіль та Новомиколаївку Балаклійської міської громади, Велику Комишуваху, Дібрівне та Нову Дмитрівку Барвінківської міської громади.

Також на Ізюмському напрямку 17 липня загинув доброволець з Колумбії Маркез Рамос Крістіан Каміло (“Колумбія”, який був бійцем добровольчого батальйону “Окрема добровольча чота “Карпатська Січ”. Він працював у Національній поліції Колумбії, а з квітня 2022 року боровся з російською навалою в Україну. Дяка за допомогу у боротьбі проти московитських окупантів і вічна пам’ять герою!

На окупованих територіях Харківщини ситуація стабільно складна. Тим часом окупанти розбудовують систему управління на цих територіях. Першою заступницею т.зв. голови окупаційної “військово-цивільної адміністрації Харківської області” московити призначили Світлану Надьон. Вона ще у 2015 році перебувала у розшуку за статтею про несанкціонований збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в комп’ютерах, автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або на носіях такої інформації, створеної та захищеної відповідно до чинного законодавства. Пізніше для додаткового розслідування суд повернув справу прокурору та більше в судових реєстрах її ім’я не фігурувало. Також на території ОРЛО (т.зв. “ЛНР”) є депутат Зинаїда Надьон.

А от новий гауляйтер Борової Сергій Агарков разом з іншими місцевими колаборантами під військовою охороною обʼїжджає населені пункти Борівської селищної громади. Також у Боровій знищено московити внаслідок прицільного обстрілу одне з фермерських господарств, оскільки приміщення було пофарбоване у кольори українського прапора. Потім окупанти поширювали інформацію, що по Боровій обстріл вели Збройні сили України.

За інформацією начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова:

  • голова однієї з окупованих громад Харківської області пішла на співпрацю з московитами і передала їм всі учнівські бази, щоби видавати школярам документи окупаційного режиму.
  • Алгоритм для людей на окупованій території простий: не співпрацювати з окупаційним режимом і не сприяти встановленню окупаційного режиму, під будь-якими приводами уникати контактів. Найбільш бажаним варіантом є виїзд з окупованої території.
  • Харківська обласна військова адміністрація через Офіс президента та профільне міністерство намагається створити чотири зелених коридори з окупованих територіях Харківщини (наразі діє один евакуаційний шлях, який не має жодного офіційного статусу та не має дозволу на евакуацію від московитів). У першу чергу, йдеться про повністю зруйновані населені пункти, але перспектива у питанні про коридори існує. На цей час організовано евакуювати людей неможливо, оскільки рашисти обстрілюють колони і масове скупчення автомобілів

На початку доби 23 липня московити обстріляли один зі старостинських округів Лозівської міської громади: загиблих і поранених немає. але пошкоджена інфраструктура та житлові будинки. Загалом з початку повномасштабного вторгнення московитів на території Лозівської громади загинуло троє людей, а 16 осіб зазнали поранень.

Віримо в сили оборони України та ЗСУ! Допомагаємо волонтерам, медикам та рятувальникам. Все буде Україна!

Сергій Петров, історик, журналіст, документатор цивільних руйнувань у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії