Харків. Хроніки атаки на місто, день 151-й (24.07.2022)

Перемикач мов

Обстрілів Харкова стало менше, але офіційно ракетних ударів не було. Харківщина знаходиться на четвертому місці серед областей України за кількістю зруйнованих московитами культових споруд – наразі таких 25 об’єктів. А поблизу району Кулиничі на міні підірвався тракторист під час роботи у полі – він загинув.

Інтенсивність обстрілів Харкова знизилася (часто в якийсь день із вихідних таке буває). Під обстрілами і надалі перебувають північні околиці Харкова. Доба почалася з повітряної тривоги та загрози артобстрілу. Десь о пів на четверту ранку було чутно 2 прильоти, ніби ракет, але куди вони впали – невідомо. Кажуть, що ніби у північних передмістях, а офіційних зведеннях про них взагалі не було ані слова. Черговий день без ракетних ударів по Харкову. І загалом масованих ударів по місту (з реактивної артилерії чи ракетами) не було.

Водночас, ракетні удари були завдані десь пів на четверту. Прилетіло десь за Харковом. Чи то в районі Дергачів, чи ще де. Жодної офіційної інформації про це не було.

А от о 3-й ночі 25 липня масований ракетний удар (я нарахував 13 вибухів, хтось пише про цифру аж до 20-ти, мабуть, з відлуннями) по Чугуєву – зруйновано будинок культури, школу та будинок офіцерів, а під завалами в будинку культури є люди – зараз рятувальники їх розбирають. Деякі ракети впали на відкритій місцевості, деякі були збиті системою ППО. На жаль, терор Чугуєва посилюється. Коротка пауза через брак ракет (що було очевидно за активністю запусків) скінчилася – московитам привезли новий комплект і вони вирішили відігратися.

Розбирання завалів та небезпечних конструктивних елементів на Палаці культури у Лозовій
Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0

Тривають обстріли північних і східних передмість Харкова – Руських і Черкаських Тишків, Борщової, Петрівки, Михайлівки, Циркунів, Руської Лозової, Черкаської Лозової, Питомника, Нового, Дементіївки, Нового, Безруків, Цупівки, смт Слатине та Прудянка, Шаповалівки, Дергачів. Також рашисти обстріляли смт Золочів, села Дуванка, Одноробівка та Уди Золочівської селищної громади. Обстрілам піддаються села Благодатне Вільхівської селищної громади, Рубіжне, Верхній Салтів Вовчанської міської громади, смт Старий Салтів, смт Печеніги, Чугуїв, Клугино-Башкирівка Чугуївської міської громади, Базаліївка, Коробочкине, Іванівка Чкаловської селищної громади, смт Малинівка та село Мосьпанове Малинівської селищної громади.

На північ і північний схід від Харкова тривають бої. Ситуація стабільна, хоча московити намагаються атакувати та завдають авіаційних ударів у бік позицій українських військових. За деякою інформацією, московити накопичують свої війська на правому березі Сіверського Донця, навпроти Малинівського плацдарму. Можливо, хочуть активізувати бойові дії і на цьому напрямку. Посилення обстрілів на цій ділянці фронту, психологічний та акустичний терор Чугуєва вкладається у цей концепт: московити і хочуть взяти місто, але в них немає достатніх засобів для цього. Тому для здіймання паніки починається нічний ракетний психологічний та акустичний терор у сподіванні, що щось вийде. Може в якийсь спосіб через пригнічений психологічний стан вдасться прорвати лінію фронту і підійти ближче. А потім ще ближче. А як не вийде, бо місто не взяти (і Чугуїв також, як і Харків), то завдати максимальної шкоди місту та його мешканцям, зокрема, і їх здоров’ю, а також показати, що тепер рашисти контролюватимуть коли люди будуть спати, а коли ні. Таким чином вони хочуть зламати волю до спротиву і в середньостроковій перспективі сподіваються, що мешканці міста самі будуть готові до капітуляції. Щось подібне було і частково є з Харковом. Тепер московити переключилися на Чугуїв. Вочевидь, їх турбують HIMAPS’и, якими ми б’ємо по їх складам і базам на окупованих теренах Харківщини – вони хочуть здійснити хоч якісь контрдії.

Харківщина знаходиться на четвертому місці серед областей України за кількістю зруйнованих московитами культових споруд. Так, на Харківщині, за інформацією Державної служби з етнополітики та свободи совісті, зруйновано та пошкоджено 25 культових споруд, зокрема, ПЦУ – 3 будівлі (Свято-Андріївська церква на території військової частини 5-ї Слобожанської бригади НГУ, Каплиця святого пророка Іллі Зазнала на території Харківського національного університету повітряних сил імені Івана Кожедуба, Церква святого Юрія Переможця – гарнізонний храм в/чі 3017 НГУ – усі в м. Харкові), РПЦвУ 16 будівель, РКЦ (будівлю курії), протестантська церква (Дім молитви Церкви «Нове Життя» євангельських християн-баптистів), юдаїзм (Харківська хоральна синагога, єшива Харківської іудейської громади, філіал організації “Гілель”), іслам (мечеть “Сунна”). У Харкові пошкоджено 16 культових споруд , в Ізюмі – 2, а по одній в с. Кам’янка Ізюмської міської громади, Дергачах та с. Руська Лозова Дергачівської міської громади, селище Лісне Малоданилівської селищної громади, смт Золочів, смт Васищеве Безлюдівської селищної громади, с. Коробочкине Чкаловської селищної громади. Загалом в Україні зруйновано та пошкоджено 183 культові споруди у 14 областях України (найбільше – у Донецькій (45), Луганській (40), Київській (34) та Харківській (25) областях).

А от міський голова Харкова Ігор Терехов звернувся до мешканців Харкова за можливості не користуватися наземним транспортом вранці через ранкові московитські обстріли Харкова за допомогою реактивної артилерії. Найбезпечнішим засобом пересування у Харкові є метрополітен. Насправді, я би акцентував увагу на ранку. Після кількох ранкових ударів із РСЗВ Терехов чомусь говорить про ранкові удари. але раніше подібні удари московити завдавали в денні години. Так само вони можуть зробити удар у надвечірні години (вечірня година-пік). І дивно, якби після цих заяв Терехова московити не змінили би в подальшому час обстрілів.

У Немишлянському районі Харкова біля району Кулиничі (колишнього смт Кулиничі, територія колишньої Кулиничівської селищної ради, приєднана до території міста Харкова у 2012 році). трактор під час роботи у полі підірвався на міні трактор, внаслідок чого він згорів та загинув 39-річний тракторист. В тому районі були бойові дії у лютому – березні. тому щось могло лишитися в якомусь полі. Після цього рятувальники вкотре звернулися до аграріїв пам’ятати про небезпеку і не виїжджати у поля, які не обстежені вибухотехніками.

На південному сході Харківщини тривають бої на Слов’янському та Барвінківському напрямках. Московити обстрілюють прифронтові села – Пришиб, Явірське Донецької селищної громади, Гусарівку, Чепіль, Петрівське та Шевелівку Балаклійської міської громади, Залиман та Норцівку Савинської селищної громади, Барвінкове, Велику Комишуваху, Грушуваху, Дібрівне, Нову Дмитрівку, Нову Миколаївку та Червону Поляну Барвінківської міської громади, а також Вірнопілля та Карнаухівку Оскільської сільської громади.

А от бійці 93-ї окремої механізованої бригади “Холодний яр” на ізюмському напрямку приземлили московитський анало гов.нет безпілотник Zala, який вважається захищеним від засобів радіоелектронної боротьби.

А от у Польщі зібрали кошти на Bayraktar для України – в рамках акції “Купімо Україні Bayraktar” завдяки понад 200 тисяч людей зібрали 22,5 мільйони злотих (близько 5 млн доларів США).

Віримо в сили оборони України та ЗСУ! Допомагаємо волонтерам, медикам та рятувальникам. Все буде Україна!

Сергій Петров, історик, журналіст, документатор цивільних руйнувань у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії