Історичне богослужіння в Києво-Печерській лаврі

Перемикач мов

Вчора, 7 січня, предстоятель ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній  у свято Різдва Христового за юліанським календарем провів богослужіння в Успенському соборі Києво-Печерської лаври.

Це стало можливим після того, як держава зробила те, що від неї вимагали активні проукраїніські громадські організації впродовж тридцяти років: розірвала довготривалий договір оренди двох ключових храмів Києво-Печерської лаври – Свято-Успенського собору і Трапезної церкви з УПЦ МП і дозволив Православній церкві України провести святкове богослужіння.

богослужіння
Митрополит Епіфаній під час різдвяного богослужіння в Києво-Печерській лаврі. Фото REUTERS

Нарешті в серці Києва в Києво-Печерській лаврі під час богослужіння зазвучала молитва української мовою. Транляція богослужіння велася багатьма телевізійними канами в прямому етері.

Це богослужіння стало ще одним кроком до духовної незалежності, до звільнення українських святинь від московської церкви – джерела пропаганди “русского мира”, до втілення в життя лозунга “Геть від москви”. Діяльність московської церкви в Україні це не питання віросповідання, це питання національної безпеки. Без перебільшення.

Разом з українською молитвою в стінах Свято-Успенського собору Києво-Печерської лаври зазвучала й інша церковна музика.

“Яке щастя чути в Лаврі нарешті якісну українську церковну музику, голоси і хори, в яких можна розслухати слова, поліфонію, барокові мотиви.
А не ото унилоє гавно, яке транслювало звідти москвопопіє.
Пару років таких відвідин або переглядів служб і народ попустить від наркоти трьох акордів і двох прихлопів.
Бо ця складніша музика є наша. Ця складність і є однією складових нашої української ідентичності. І не тільки в музиці.” – написала в мережі Facebook Наталія Зубар.

“Духовна музика може чіпляти не лише вірян, але також і людей інших конфесій. Аж до агностиків і атеїстів. Це дещо (православне + українське), і стосовне до світської української культури. Там, де московити на початку XVIII ст. вчились співати літургію, українці їм викладали.” – пише Віктор Пушкар.

Зрозуміло, що московська церква, яку нарешті витурили з двох головних храмів лаври, буде опиратись усіма способами, волати про утиски віруючих і т. п. Тому наразі достеменно не відомо як будуть проходити богослужіння надалі.  Але дуже сподіваюсь, що і нижня лавра незабаром буде звільнена від московської церкви.

Ігор Кіянчук

 

About Ігор Кіянчук 216 Articles
Підприємець. Координатор ГО ІЦ "Майдан Моніторинг" в Полтавській області, упорядник сайту Майдан