М’яка сила – діє з тилу? Частина 2

Перемикач мов

Тема зняття додаткової виплати 30 тис. грн. військовим зараз широко обговорюється як в середовищі військових, так і серед цивільних фахівців. Рівень обговорення також доволі різний: від побутового до фахового, при цьому, різні фахівці розглядають, власне, свій профільний сегмент: військовий, економічний, соціальний, інформаційно-психологічний тощо. Додатково, всебічний комплексний огляд ускладнюється закритістю даних, щодо чисельності та фінансування конкретних напрямків оборонного бюджету. Своє узагальнене бачення, сформоване на основі власного досвіду та спілкування з фахівцями, мною було викладено тут.

Звичайно, моє бачення не є істиною в останній інстанції та не претендує на цілковиту всеосяжність, але все ж, була спроба висвітлити бачення і військових, і їх близьких, і економістів, і фінансистів бюджетної сфери. При цьому, важливе не тільки і не стільки викладення різних аспектів проблеми, скільки напрацювання можливих варіантів її вирішення.

Громадський сектор не залишився осторонь і на сайті Президента України вже було зареєстровано низку петицій, в яких викладається бачення проблеми та шляхів її вирішення. Зокрема:

–  Підняти заробітну плату військовослужбовцям ЗСУ з 30000 грн. до 50000 грн., а також з 100000 грн. до 150000 грн. за рахунок відміни та зняття усіх надбавок з Народних Депутатів України (петиція)

–   Прошу повернути військовослужбовцям премію 30 000 грн! Знайшли на чому економити! Депутатам збільшуєте заробітню плату, а військовим зменшуєте ??! (петиція)

Дві петиції, які були зареєстровані в різний час, одна – в липні 2022 року, друга – в січні 2023 року. Обидві петиції мають спільне повідомлення: зменшувати виплати військовим не можна. Проте, запропонований варіант вирішення є, скоріше, виразом емоцій, ніж конструктивним варіантом вирішення питання. Якщо говорити сухою мовою цифр, то чисельність особового складу в збройних формуваннях України, складає близько 1 млн. чоловік, а на фінансування діяльності Парламенту на 2023 рік передбачено всього 2,6 млрд. грн. Тобто, навіть якщо повністю позбавити фінансування ВРУ, то в розрахунку на одного воїна виходить 2 600 грн. на рік, тобто, трохи більше, 200 грн. на місяць. Однак, навряд така аргументація переконає авторів петиції, чи, тим більше, військовослужбовців.

Натомість, з боку влади також спостерігаємо відсутність бажання шукати конструктивні рішення: підвищивши відповідальність за адміністративні правопорушення та встановивши більш суворі рамки при притягненні до кримінальної відповідальності за військові злочини, ухвалює в підкилимний спосіб рішення обмежити додаткові виплати військовослужбовцям.

Таким чином, ми маємо ситуацію відсутності конструктивного діалогу між владою і військовими, що значно звужує можливості пошуку конструктивних взаємоприйнятних рішень.

Одним з таких рішень могли б стати організаційні зміни в комплектуванні підрозділів, що зменшать потребу в залученні військовозобов’язаних через центри комплектації (військомати) та дозволять більш ефективно залучати наявний особовий склад до виконання задач.

Зараз, ми маємо дві категорії військовослужбовців, які задіяні не раціонально з диспропорцією в оплатах:

  1. Обмежено придатні мобілізовані військовослужбовці, яких або не задіюють до безпосередньо виконання бойових завдань з виведенням за штат або без такого, або задіюють на правах ‘баласту’, оскільки вони не витримують фізичних навантажень. Вони мають повну зарплату (з 01.02.23 – 20+ тис.) та до недавнього часу – мали ‘бойові’. Бойова підготовка мобілізованих на порядок краща, ніж в ‘строковиків’, а ‘обмежена придатність’ нерідко є наслідком поранень та захворювань, отриманих в ході виконання бойових завдань, загостренням чи проявам наявних проблем зі здоров’ям, що були приховані чи не були діагностовані при прийомі на службу.
  2. Строковики, які, переважно, придатні для військової служби, яких також не задіюють до бойових завдань, але їх не звільняють з військової служби. Термін ‘переслужування’ в деяких військовослужбовців складає понад півроку. За місяць служби вони отримують близько 500-700 грн. та до недавнього часу отримували додаткові 30 тис. При цьому, бойова підготовка в них значно гірша, ніж в мобілізованих, а служба проходить в ‘совкових’ традиціях: вдень – фарбував траву, вночі – впав з ліжка, вибив три зуби, зламав два ребра і порвав селезінку.

Не зважаючи на наявність значної кількості особового складу, що задіяні вкрай неефективно, здійснюється додатковий набір військовозобов’язаних як повністю, так і обмежено придатних для військової служби.

В зв’язку з чим, для більш ефективного залучення особового складу до виконання відповідних завдань, вирівнювання диспропорцій в оплаті праці, зменшення додаткового навантаження на державний бюджет, вбачається за доцільне:

А) Підвищити рівень бойової підготовки для військовослужбовців строкової служби, що завершили визначений законом термін її проходження з подальшим укладанням контракту ‘до закінчення воєнного стану’ з залученням до участі в бойових діях або ж мобілізацією по закінченню строку призову з залученням до участі в бойових діях лише в разі нагальної потреби.

Б) Перевести обмежено придатних мобілізованих на відповідні місця ‘строковиків’ для залучення до виконання господарських та інших задач в тилу без акценту на бойовій підготовці.

В) Центрам комплектування зосередитись на укладанні контрактів до завершення воєнного стану та призовом на строкову службу, здійснюючи добір за мобілізацією лише у разі неможливості забезпечити комплектування за рахунок внутрішніх переміщень.

Додатково відзначу, що організаційні питання також піднімалися громадськістю, шляхом реєстрації відповідних петицій на сайті Президента України, зокрема:

– Демобілізація військових які відслужили 1 рік та були на передовій (петиція)

– Переглянути питання щодо строковиків (петиція)

Підсумовуючи, хочу висловити сподівання, що наявні проблемні питання будуть вирішені конструктивно та взаємовигідно і взаємоприйнятно для усіх категорій причетних осіб і ворогу не вдасться створити і загострити на цьому грунті конфлікт та розколоти нашу внутрішню єдність і згуртованість.

Slavix, юрист

Бойова ‘кіточка’ в цинку під буржуйкою. Фото автора