Харків. Хроніки атаки на місто, день 34-й (29.03.2022)

День був відносно тихий. У дечому навіть тихіший, ніж учора. Хоча, ніби й перемовини, але великої активності московитів не спостерігалося Зранку була невелика рашистська активність. Прилітало по Північній Салтівці і трохи про решті Салтівки, селищу Жуковського, П’ятихатках. Неінтенсивні обстріли були по Олексіївці, Дергачах, ХТЗ, Обрію. Знову прилетіло по універу ХАІ.
Проведено огляд “Джерела нейтронів” у П’ятихатках – сама ядерна установка неушкоджена і загрози жодної немає.
У той же час наші продовжують зачистку звільнених територій – села Мала Рогань та Вільхівка, виявляють групи московитських воєнів, які ховаються у погребах будинків. Територія у багатьох дворах та навколо щільно замінована. Крім того, наші зачищають автошлях на Чугуїв, який кілька тижнів окупанти контролювали – наздогнали частину колони московитів і дали їй прикурити. Деяку техніку захопили справною, зокрема, ЗРК “Тунгуска”. На узбіччях – трупи московитів та цивільних, спалені автомобілі. Відступаючи, московити не лише мародерствували, знущалися, ґвалтували, а й просто розстрілювали цивільних у кращих традиціях НКВД – пострілом у скроню. Деякі трупи рашистів без слідів смерті від куль – їх просто кинули помирати свої же голодними і на холоді. Міст через Сіверський Донець на Башкирівку московитами підірваний.
Один з харківських школярів координував ведення вогню по Телеграму через обіцяну винагороду. Грошей йому так і не заплатили, але тепер заведена карна справа. Але хлопець, судячи усього, в неосудному віці.
По всьому Харкову – йде розбирання завалів та прибирання. І це роблять не лише комунальники, а й багато волонтерів. За інформацією міськради, до цього процесу за весь час підключилося близько 2 тисяч людей. Харків’яни люблять своє місто, знайте це. Моральних дух високий, ненависть до московитів також на гарному рівні.
Комунальники ремонтують комунікації, в деяких районах, де стало тихіше, дали світло. Приміром, на П’ятихатках, де немає газу і води. Комунальники з енергетиками справді роблять все можливе і неможливе для функціонування систем життєзабезпечення міста! Також все більше ринків починають працювати – торгівля оживає. Порівняно з тим, що було місяць тому – це просто ковток свіжого повітря!
Дехто із харків’ян пише про необхідність запуску метро. Проте, на мій погляд, це небезпечно та недоречно. По-перше, зараз всі вагони метро під землею. Після кожного рейсу та певного пробігу необхідно робити огляди та ремонти, передбачені відповідними регламентами, у т.ч. підйомний. Це робиться в умовах депо. Під землею це зробити неможливо. Тому поки запускати метро просто небезпечно для міста – московити ще дуже близько до Харкова.
Інформації по області небагато – ідуть важкі бої в Ізюмі. Також знову обстріляли місто Барвінкове, шлях до якого блокують наші військові.
По Балаклії з’явилась інформація, що за останній тиждень туди доставлено 50 тон гуманітарних вантажів, тому про відсутність допомоги від України, про яку завив мер-колаборант Іван Столбовий – це брехня з метою виправдати свою співпрацю з окупантами. Натомість в іншій громаді, яка під окупацією, подібних настроїв немає, бо місцевий голова рішуче проукраїнський.
Рашисти ракетним ударом знищили ще одну будівлю ОДА – на цей раз в Миколаєві, і там частина будівлі впала на всіх поверхах. Це помста начальнику Миколаївської ОВА Віталію Кіму, який, до слова, проспав. Загинуло 12 людей, є чимало поранених.
Разом з тим, продовжують вивезення людей до московії з окупованих території. Так, вивезли пацієнток та персонал одного з пологових будинків у Маріуполі. Там тривають важкі бої, підійти до Азовсталі поки рашисти не взмозі, про що вони самі визнають.
У Бердянську місцевий провайдер відмовився від ліцензії на надання послуг, а всі працівники звільнилися, щоби не співпрацювати з окупантами, коли ті прийшли до його офісу. Красно дякую за проукраїнську позицію та мужність!!
Московити частину сил відводять з Київського та Чернігівського напрямків, очевидно, для підсилення угрупування, яке йде на Ізюм – Слов’янськ, на Рубіжне – Сєвєродонецьк та на Маріуполь. Саме там будуть протягом найближчого часу найзапекліші бої.
Є й приємні новини. Ввечері декомунізувався (підірвався) склад боєприпасів у селі Красний Октябрь поблизу Бєлгорода, де постраждали 4 військових рашистів. По-перше, це красиво! А по-друге, це Вам за П’ятихатки, тварюки!! За офіційною версією рашистів, причина детонації – “людський фактор”, за іншою, – прилетіла отвєточка. Менше будуть пускати ракет по Харкову і області! У харківських пабліках – дружній тролінг московитів, як то кажуть, “Бєлгород – горад пєрвава салюта” [часів Другої світової війни, але це не точно, точніше – вже не тільки].
А Ілля Кива. який звалив до московії і активно брав учать в ефірах рашистського телебачення, отримав підозру за заклики до повалення конституційнго ладу та державної влади та за заклики щодо ведення агресивної війни. Нарешті та Амінь!
Що стосується перемовин, то я мало вірю у можливість подібних домовленостей на цей момент. По-перше, московити не захочуть відходити із нових захоплених територій Луганської та Донецької областей, а також з півдня України. На болотах вже стоїть вий про таку зраду, що вам і не снилося, що потрібно кінчати українців, а не здавати їм всі свої набутки. Так що тримайте голову холодною – все вирішуватиметься у боях за нашу землю та нашу країну.
Сьогодні Романа Грибова, автора вислову, який став всесвітньо відомим – “русскій воєнний корабль, іді нахуй” нагородили відзнакою Черкаської ОДА. Героїчного захисника Зміїного звільнили з полону і він повернувся додому! Слава Герою!
Смішне. Генпрокурватура московії зажадала протягом доби привести статтю у московиторотій Вікіпедії до офіційної московитської версії інформацію по вторгненню московії до України. Інакше. погрожує блокуванням ресурсу. Річ у тім, що за результатами обговорення, московитські джерела, крім офіційної позиції представників влади, визнані взагалі не джерелом інформації. Позиція вікіспільноти на цей час – послати услід рускім воєнним кораблем. Більше того, увійти через впн до Вікіпедії неможливо, бо такі проксі-сервери блокують на глобальному рівні. Так що такий крок рашистів стане кінцем ру-вікі як проєкту.
А один з рашистських імперців в тамошній вікі, виходець з Харкова, який мені у 2013 році заявляв, що “украінскава язика не била і нєт”, і який з 2014 року на московії, отримав бан на всю українську тематику на пів року. А взагалі – нехай блокують.
Ну а премію дарвіна сьогодні отримує Росавіація, бо хакери стерли інформацію у 65 терабайт – з реєстром повітряних суден, службову переписку за 1,5 роки і всі бази. Відновити це неможливо, бо бекапів не робили: на них просто не виділяли гроші. Тепер переходять на паперовий документообіг… Коротше, епічні ідіоти!
Підтримуймо сили оборони України – ЗСУ, НГУ, тероборону, допомагаймо волонтерам, медикам, рятувальникам та комунальникам. Віримо у себе та наші ЗСУ і все неодмінно буде Україна!
Сергій Петров
Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, ліцензія CC BY 4.0.
About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії