Харків. Хроніки атаки на місто, день 55-й (19.04.2022)

Черговий непростий день для Харкова і харків’ян через численні московитські обстріли. Черговий масований обстріл з реактивної артилерії по житловому району, в результаті чого є загиблі і багато поранених. Проте Харків тримається, продовжує оборонятися і, головне, продовжує жити.

Кількість обстрілів рашистів загалом значна. Ніч з понеділка на вівторок була не проста і обстрілів було багато в різних районах міста. Також інтенсивні московитські обстріли були зранку і вдень. У другій половині дня в деяких районах стало відносно тихо, в деяких – лише зменшилась інтенсивність. Ввечері знову кількість обстрілів збільшилась. Найбільше окупанти обстрілювали різні райони Салтівки, Обрій та ХТЗ. Також багато діставалось селищу Жуковського, П’ятихатки та Олексіївку. Вдень сильно прилетіло з реактивної системи залпового вогню по Східній Салтівці, в результаті чого загинуло 4 людини, 26 осіб поранено та пошкоджено понад 10 будинків, гаражі, магазин, а також автомобілі.

Наслідки обстрілу на Салтівці. Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0.
Наслідки обстрілу на Салтівці. Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0.

Тривають обстріли московитів і приміської зони: Дергачівської міської громади та Дергачів, а також на Чугуївському напрямку. При цьому у Дергачах енергетики та газовики намагаються відновити пошкоджені мережі та забезпечити людей, хто лишився у громаді, газом і електрикою.

Через масовані обстріли, які кожного дня трапляються в різних районах і приносять багато загиблих та поранених, влада просить мешканців Харкова весь час перебувати в укриттях та без надмірної потреби не виходити на вулицю.

За даними міськради у Харкові внаслідок московитських обстрілів, ракетних та авіаударів пошкоджено та зруйновано 1929 житлових будинків, що складає десь чверть від житлових будівель міста. Це колосальна цифра, яка, на жаль, продовжуватиме зростати. При цьому починається спільно із британським архітектором Норманом Фостером розробка нового генерального плану Харкова. Ідея гарна, але моя позиція наступна: потрібно зберегти всі будівлі, які є пам’ятками історії та архітектури та їх відбудувати (багато пошкоджених та зруйнованих будівель в центрі міста саме такі), але всі інші мають вписуватися в загальний архітектурний стиль центру міста. Спальні райони можна перебудовувати та перепланувати, бо совєтські коробки в мікрорайонах часто понатикані хаотично. Сподіваюсь, що харківські архітектори та культурні діячі, які опікуються культурною спадщиною, зможуть долучитися до цього процесу, хоча впевнений, що місцева влада буде всіляко перешкоджати цьому процесу – скільки пам’яток у Харкові було знищено міською за мовчазної згоди обласної влади, варварськи перебудовано (добудовані мансарди) попри протести громадськості (бенефіціарами таких будинків чи вільної території під ними завжди були забудовники, наближені до міської влади).

Позитивна новина: до Харкова прибули парамедики із США, які мають великий досвід роботи в гарячих точках Іраку та Сирії. Вони привезли медикаменти для польових шпиталів та навчатимуть і консультуватимуть українських парамедиків.

Виявляється з Фельдман Екопарку ще триває евакуація тварин – вона ще не завершилася. Також виявлено, що двох працівників Екопарку, які у березні лишилися там, щоби годувати тварин і які зникли на початку березня, було вбито рашистами і забарикадовано в одному з приміщень.

Тривають бої на в районі Ізюма та на Барвінківському напрямку. Мужні ЗСУ стримують натиск московитів і не дають їм прорватися. Водночас, московити змогли підійти вже на відстань 10 км до Лимана (Донецька область). Також на Харківщині українськими військовими збито черговий гелікоптер Ка-52. А з Барвінкового та Лозової триває евакуація населення. У Лозовій комунальні служби підтримують життєзабезпечення міста.

На окупованих територіях Харківщини ситуація складна. У Великобурлуцькій громаді окупанти замінували всі другорядні дороги, їх узбіччя, лісосмуги, ґрунтові дороги, поля та ліси, щоби не їздили волонтери з гуманітарною допомогою (щоби не було неофіційної немосковитської гуманітарки) та проти українських ДРГ (насправді – побоювання просування наших військ). Також рашисти обмежують пересування місцевих жителів основними дорогами. У смт Борова на південному сході Харківщини московити призначили свого коменданта. Відомо, що це Сєрґєй Раздорожний (гугл ідентифікує таку особу як начальника Новосибірської військової комендатури). Окупанти планують приєднати Борову до т.зв. “ЛНР”. До Борової окупанти не пропустили гуманітарний вантаж та забрали його собі. У Борівській селищній громаді немає зв’язку (як і на решті тимчасово окупованих територій області), є проблема з продуктами харчування, а також діє жорсткий режим блокпостів, який не дає виїхати на підконтрольну Україні територію – лише до московії. Звісно, рашисти жорстоко ставляться до місцевого населення та мародерять.

Важкі бої в зоні ООС по всій лінії фронту. На півночі зони ООС – за Рубіжне, Попасну та в районі Кремінної. Обстрілюють ці міста та Сєвєродонецьк і Лисичанськ. Так само бої в районі Авдіївки та Мар’їнки. Спроби штурму натикаються на наш захист, змушуємо повертатися московитів на попередні позиції. По Краматорську завдано ракетного удару – 1 людина загинула, а троє – поранені. Так само бої точаться в районі Вугледара, Великої Новосілки Донецької області та Гуляйполя на Запоріжжі. При цьому удари на Гуляйполе мають допоміжний характер, хоча рашисти усюди мацають, перевіряючи де є слабкі місця в обороні.

Важко у Маріуполі, але його героїчні оборонці тримаються. На “Азовсталь” скидають важкі бомби, обстрілюють з усієї зброї, хоча там ховається понад тисячу жінок та дітей, у яких, на жаль, їжі лишилося дуже мало.

Московити намагаються встановити свою владу на тимчасово окупованих територіях півдня України. Так, у смт Розівка вони з округи зібрали десь сотню пенсіонерів і на таких псевдозборах проголосували за “приєднання” “Розівського району” (ліквідований ще у 2020 році під час адміністративно-територіальної реформи з децентралізації) до ОРДО (підконтрольна московії т.зв. “ДНР”). А от в Енергодарі московити призначили керувати місцевою гімназією колишнього електрика Запорізької АЕС Вадима Каретникова, який немає жодного стосунку до освіти, але є активним прихильником “руZZкого міра”. А у селі Костянтинівка Мелітопольського району директорками шкіл стали жінки, які погодилися на співпрацю з окупантами. Московити на окупованих демонтують зі шкіл меморіальні дошки загиблим випускникам цих шкіл, які були воїнами АТО / ООС, бо їм є різниця, кому стоїть пам’ятник, кому присвячена меморіальна дошка, як названа вулиця – вони знищують будь-які маркери українського на окупованих територіях, бо для рашистів – це вже московія, бо там стоять московитські військові.

Крім “референдуму” в Херсоні, рашисти готують такий самий формальний “референдум” у м. Снігурівка Миколаївської області, яка тимчасово окупована – планують приєднати місто до раніше окупованого Криму. Також триває примусова депортація українців у московію – вже так виселили понад 500 тис. громадян України, в т.ч. понад 121 тис. дітей.

Є позитивні новини. По-перше, до нас прийшли літачки (ймовірно, це Су та МіГи країн центрально-східної Європи) та запчастини до них (це добра новина, про яку я знав трохи раніше, але, звісно, мовчав). По-друге, йде важке озброєння – як бронетехніка, так і артилерія. По-третє, до списку включилися Нідерланди, які не змогли не потролити німців – “Ми вам не німці” – таке гасло передачі зброї Україні (так, такі стосунки цілком нормальні й очікувані, зважаючи на деякі аспекти історії нідерландців та німців). Ленд-ліз поступово починає працювати на повну. Щоби він запрацював на повну треба ще кілька тижнів.

З епічного. На Харківщині поліцейські зупинили Porsche Cayenne, в якому виявили купу боєприпасів: 208 патронів, 8 бойових гранат з бойовими запалами та 3 автоматні магазини.

Харківська студія “Старий Цирк” (у Харкові є два цирки – старий, який не використовується як цирк, а як майданчик для тренувань, стара будівля, яка побудована саме для цирку та новий – будівля соєвтських часів на майдані Бугримової) взяла участь у міжнародному цирковому фестивалі в Монте-Карло, де представила постановку про українських воїнів.

Сьогодні премію дарвіна отримують:

– два брати-акробати: міністр освіти і науки України, відомий і документально підтверджений плагіатор Сергій Шкарлет та ректор НАу (м. Київ) Максімка Луцький, призначений через махінації міністерства Шкарлета з усунення попереднього адекватного керівництва, бо Луцький не тільки дружбан Шкарлета, а ще й ставленик Януковича-Табачника (Шкарлета також пропихував по кар’єрі Табачник), відомий тим, що у часи лігітімича використовував щодо студентів та викладачів НАУ під час виборів жорсткий адмінресурс, а також постійно намагається вкрасти землі НАУ під забудову “своїх”. Так от ці два брати по розуму приїхали в Ірпінь і сфоткалися у старій українській формі зразка 2014 року та ще й неправильно тримаючи зброю (пальці на курку). Воєни, ітіть твою наліво!

– московити, які намагаються вигадати сто-п’ятсот нових версій чому затонув ракетний крейсер “Москва” – ніби його атакувала вся українська авіація, всі “Байрактари” та всі “Нептуни” (навіть теоретичні), а він не зміг захиститись, бо перебував в оточенні цивільних суден, їх захищав і підставив борт для їх захисту під “Нептуни”. Виглядає тупо, але вже краще, бо спочатку взагалі була версія, що хтось невдало покурив і відбулась детонація боєзапасу.

Віримо в ЗСУ! Допомагаймо волонтерам, медикам, комунальникам та рятувальникам. І наближаймо день нашої перемоги!

Сергій Петров

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії