Харків. Хроніки атаки на місто, день 56-й (20.04.2022)

Вже вісім тижнів триває московитська атака на Харків та обстріли міста. Обстрілів рашистів кількісно сьогодні істотно менше, перша половина дня було майже зовсім тихою, але у другій половині дня з’явилися обстріли і вони почали наростати за інтенсивністю до вечора.

Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0.
Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0.

Московити обстрілювали місто і пізно ввечері у вівторок і в ніч з вівторка на середу. Проте зранку була тиша. Незвична тиша. Тиша напружує. До надвечірнього часу не було жодної повітряної тривоги – це вперше за багато днів. Хоча всю першу половину дня йшов дощ. Проте з післяобідньої пори знову московити взялися обстрілювати місто. Спочатку малоінтенсивно, але надвечір вона зросла. Найбільше знову обстрілювали різні райони Салтівки. Ввечері знову в цьому районі виникло кілька сильних пожеж через прильоти по житловим будинкам. Обстрілам піддавалися і інші райони – П’ятихатки, Олексіївка, ХТЗ, Нові Будинки та Холодна Гора.

Приміська зона також під обстрілами – як Дергачі та населені пункти Дергачівської міської громади, так і з боку Чугуєва. В Дергачах внаслідок обстрілів пошкоджені автомобілі швидкої допомоги.

У Харкові СБУ виявило законспірований склад із запчастинами для техніки та боєприпасами для окупаційних військ на суму десь із 200 млн доларів. Місто мало стати опорною базою для московитів, але наші військові, які не дали просунутись у Харків, зламали цей план. Власники складу мали на меті співпрацювати з окупаційними військами і надавати їм всю допомогу. Знайшли і понад 50 танкових двигунів, і запчастини до бронетехніки, і навіть ракети для літаків класу “повітря – повітря”. Служба Божа заявила, що причетних визначено і проводяться відповідні дії.

Під час обстрілу в неділю московити втрапили у Макдональдс в центрі Харкова. Керівник поліції жартує, що це помста, що у нас Макдональдси є, а в московитів немає. Хоча це не так. Більшість ніби хаотичних обстрілів завжди мають якусь ціль і наша команда документаторів вже навчилася виявляти такі місця.

Кількість пошкоджених житлових будинків, будівель соціальної інфраструктури зростає кожного дня. Дехто з друзів і знайомих має песимісти настрої щодо майбутнього міста через урбіцид чи деурбанізацію Харкова, дехто дивиться оптимістично. Я поки не думаю про майбутнє, бо головне вистояти, відбитися від московитської навали, вижити, а тоді вже думати про майбутнє.

На дорогах достатньо багато автівок і світлофори реально допомагають на складних перехрестях. У магазинах вже з’явилися паски. На Великдень обласна влада запровадить обмеження. Поки вони не озвучені детально, але їх принцип буде базуватися на тому, що було під час Великодня у 2020 році. Безпека людей – це зараз найважливіше.

Цікаво, що пасинок Кернеса Родіон Гайсинський закупив бронежилети, які передані комунальникам та рятувальникам Харкова, а бусики, якими користувався сам Кернес передані на потреби армії. Що тут сказати – дякую. Але виникає питання – а що там Ярославський, який втік до Великої Британії і з кінця лютого чи початку березня (не важливо) його зовсім не чутно. Те саме стосується і Міши Добкіна – де вони всі???

А ще у Харкові інтернет-провайдери проводять мережу до підвалів та укриттів, щоби люди були на зв’язку. Це дуже правильно, як на мене.

Що стосується області, то там все складно. Тривають бої в районі Ізюма та на Барвінківському напрямку. Наші військові героїчно стримують атаки московитів, які постійно міняють напрямок ударів. Обстрілам у середу піддалися і Барвінкове, і Лозова, з яких триває евакуація населення. Також московити відтягнули частину своїй військ в район Старої Гнилиці, щоби не давати ЗСУ розвивати успіх на Малинівському плацдармі.

В зоні ООС ідуть важкі бої. за Кремінну, Рубіжне та Попасну. Рашисти обстрілюють Сєвєродонецьк та Лисичанськ. Спроби московитських штурмів на цій ділянці були відбиті. Тривають атаки на Торецьк, Авдіївку, Мар’їнку. Окупанти намагаються наступати на Вугледар, Велику Новосілку Донецької області та на Гуляйполе на Запоріжжі.

В Маріуполі також все складно – його постійно полірують з усієї артилерії та авіацією. Коридору для вивезення мирних жителів окупанти не дають принципово.

Московити також продовжують обстрілювати з реактивної артилерії Миколаїв та Миколаївщину.

У Бердянську окупанти призначили “заступником мера” місцевого двірника Микиту Самойленка, який зараз займається підготовкою до святкування 9 травня. З кадрами в рашистів все настільки погано, що для окупаційної адміністрації приходиться набирати відвертих маргіналів. Ну хоч не алкашів (хоча не факт), як в тік-ток військах кадирівців.

А в Херсоні московити вбили місцевого колаборанта, охтівіста-блогіра Валерія Кулешова. Подробиці невідомі, але сам факт свідчить, що московитам надактивні колаборанти не потрібні. А у Генічеську певний час тому невідомі патріоти спалили будівлю місцевого військкомату.

За даними Офісу генерального прокурора, внаслідок московитського вторгнення в Україну загинуло понад 200 дітей, а понад 370 – зазнали поранення.

Понад 2 тисячі медиків з інших країн висловили бажання приїхати до України надавати допомогу українцям. Дякую за солідарність.

На берег на Одещині починає прибивати особисті речі моряків з крейсера “Москви”. Ну хоч змогли дійти до Одеси, чого вже там.

На московії не спокійно взагалі. Так, у вівторок в одній зі шкіл Москви через віддалений доступ зранку хтось поміняв трек і зранку заграв гімн України – рашистські батьки були обурені – що це за “Слава Україні”. Кібербезпека на рівні. А от у Бєлгороді в іншій школі у середу через той же віддалений доступ по школі увімкнули сирену та оголошення про необхідність пройти до укриттів українською та англійською мовами.

Премію дарвіна сьогодні отримують:

– підрозділ “народнай міліції” московитського проксі-утворення т. зв. “ЛНР”, шо зараз “патрулює” окуповану Козачу Лопань на Харківщині і яке виявило склад української ДРГ в якомусь закинутому домі (як пишуть, десь у Цупівці – це сіра зона з боку московитів). Вони епічно (у кращих традиціях постановки блокбастерів з виконанням луганської шпани) штурмували цей будинок, а серед планів “операції” та карт там чомусь був план евакуації з другого поверху Козачолопанського ліцею. О так, план евакуації зі школи – це одна з найпотрібніших речей для ДРГ – без неї взагалі ніяк!!

– депутат госдури Сєрґєй Марков, у якого виявляється (схоже, це в уіх таке) робоча пошта депутата на джі-мейлі. І от Google відрубив підтримку сервісів цієї електронної пошти і трапився трохи бум. Цікаво, а що ж так? А як же мейл.ру та хуяндекс? Чи щось своє – совкове? Санкції б’ють по найболючішим скрєпам…. Але в коментах цьому депутату накидали, що вони взагалі офанарєлі користуватися підсанкційними продуктами, які можуть прочитати ЦРУ та АНБ.

Віримо в ЗСУ. НГУ та тероборону, в Залужного та наш Генштаб. Допомагаймо волонтерам, медикам, рятувальникам і комунальникам. Підтримуймо один одного. І все буде Україна!

Сергій Петров

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії