Харків. Хроніки атаки на місто, день 85-й (19.05.2022)

Обстріли Харкова були – обстрілювали північні околиці міста. Тривають обстріли північних передмість Харкова. Є поранені та загиблі. Обстріли тривали і по східних передмістям Харкова, і навіть по іншим територіям – Лозівській. Балаклійській, Шевченківській громадах.

Харків продовжували московити обстрілювати – прямо з ночі. Обстріли були по північним околицям міста: по Поміркам (там зруйновано котельню, а також пошкоджено хірургічний корпус онкоцентру – вибиті вікна, є пошкодження інтер’єру). Рашисти ціленаправлено б’ють по лікарнях та станціях живлення (чи то електропідстанція, чи котельня) – ще раз доводить те, про що ми писали в своєму аналітичному звіті. Вдень прилітало і по Північній Салтівці, і по селищу Жуковського. На Північній Салтівці поранено одну людину. На жаль, повертатися до північних околиць міста ще зарано – це небезпечно. Хоча я розумію і тих, хто немає змоги винаймати житло в інших містах, бо гроші скінчилися. Але повернення в ті райони – це великий ризик, і може ним бути до кінця війни. Щодо конкретних прильотів по центральній частині міста у мене немає інформації, хоч спочатку голова Харківської ОВА і заявляв про це.

Північні передмістя Харкова продовжують обстрілювати і достатньо сильно – і обидвоє Тишків, і Циркуни, і Руську Лозову, і Прудянку, Слатине, Дергачі та Малу Данилівку. У Циркунах через обстріл загинув місцевий житель похилого віку. Оскільки більшість мешканців цих сіл та містечок повиїжджали, то зараз там кількість постраждалих через обстріли невелика, але після обстрілів є і руйнування, і пожежі.

Один із пошкоджених будинків на південно-східній околиці Харкова
Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0.

Також були рашистські обстріли в районі Чугуєва – там поранено внаслідок цього одну людину.

На північ та північний схід від Харкова тривають бої. Генштаб повідомляє про бої в районі села Борщова, що північніше від Руських Тишків. Офіційно про звільнення села від окупантів ще не повідомлялося. Московити атакують село Тернова, намагаючись відбити село і не дати українським військам контролювати частину державного кордону поблизу цього населеного пункту. За повідомленнями Генштабу, на Харківщині за 2 тижні з 5 травня звільнено 23 населених пункти. Навіть не знаю звідки ця цифра – чи це загальне число (з квітня), чи про деякі села ще не оголошували.

Під час звільнення Руської Лозової та селища Питомник (друга половина квітня – початок травня) загинуло семеро бійців підрозділу Kraken. Кожний звільнений населений пункт дається дорогою ціною.

А от керівників цього спецпідрозділу (225-й та 226-й батальйони тероборони) – комбатів Костянтина Немічева та Сергія Величка розшукує Слєдствєнний комітет московії – це визнання успіхів у випаленні окупантів з нашої землі!

Обласна влада вкотре закликає не ходити до Саржиного яру та лісопаркових зон через можливе мінування узбіч доріжок та лісових масивів. На жаль, це наші реалії на багато років щодо мінної небезпеки.

Головною подією дня стало знесення біля психлікарні пам’ятника Олександру Невському, який було встановлено у 2004 році. Причина – поруч присвячена йому церква РПЦвУ, а сам пам’ятник частково фінансувався за бюджетні гроші. Яким боком Нєвський до Харкова та України – питання, а майже вся героїчна його біографія, яка поширювалася у СССР та московії є неправдою. Проте московити через свою церкву окуповували символьний простір в Україні. Тепер його позбулися завдяки військовим – вони підігнали вантажівку та трактор – повалили і вивезли статую.

Номінантами премії дарвіна після цього виявилися міські чиновники, які подали до поліції звернення щодо зникнення цього пам’ятника. Я так розумію, що міська влада і далі хоче воювати з громадськістю та збільшувати градус суспільної напруги у місті. При цьому – облаштування бомбосховищ немає, є проблеми з видачею гуманітарної допомоги. сама ця допомога, якщо до неї має стосунок міські чиновники безбожно розкрадається – мародери на чужому горі. Натомість міська влада продовжує воювати з активістами і садити квіточки, а також очікувати бабло, яке можна буде вкрасти. Вони так і хочуть і нариваються, щоби одного дня до тєрєхова та компанії прийшли військові на розмову.

Харківобленерго продовжує ремонтувати електромережі на Салтівку та Північну Салтівку. Вже з’явилася електрика в частині будинків на Північній Салтівці. На ремонт мереж в цьому районі міста ще знадобиться десь тиждень.

З метро міська влада продовжує розселення мешканців, хто зовсім лишився без дому, але темпи невеликі – по 30-40 людей на день при загальній раніше оголошеній кількості у близько 700 людей.
Найбільша проблема у Харкові – це нереальні черги за гуманітарною допомогою. Місць видачі небагато, багато де процес геть не організований. Видача “пакетів від зеленського” припинена, бо все, що було на Харків, – роздали. До гуманітарки останніми днями долучився Фельдман, який весь цей час записував жалісні відосики про свій Екопарк, але евакуацією тварин звідти займалися волонтери. Гадаю, що потім на собі сорочку рватиме як він допомагав Харкову, але у найскладніші часи про допомогу від нього не було нічого чутно. Це щоби не забути хто де був у найскладніші для міста часи.

Сьогодні був день вишиванки і люди у вишитих сорочках були помітні у місті. Більше того, знайома пройшлася своїм районом і навела трохи шороху в одній з черг гуманітарки: каже, умовна вата трошки принишкла. Це не єдиний спосіб, до речі. На магічну абревіатуру “СБУ” вата реагує як чорти на ладан – реальний лайфгак у Харкові.

Звільнені села навколо Харкова поступово оговтуються від окупації. Дехто виїхав, дехто лишається там жити. Світла в них немає з першого дня широкомасштабного вторгнення. Згодом і газу там не стало. У селищі Кутузівка Вільхівської сільської громади під час окупації люди. що переховувалися в одному з укриттів, харчувалися один раз на день, готуючи на вогнищі – це були важкі часи, які вони пережили. У Циркунах наприкінці березня кількох хлопців окупанти забрали, пізніше їх матері намагалися дізнатися про їх долю у Липцях, де був штаб московитів, але їм нічого не сказали. Про долю хлопців – досі невідомо нічого.

У Золочівській селищній громаді за час від початку широкомасштабного вторгнення московитів загинуло 26 людей, а близько 60 осіб поранені. Внаслідок обстрілів пошкоджено близько 700 будівель у населених пунктах громади. Через обстріли, знищення сільськогосподарської техніки та будівель, заміновані території незасіяні близько 60% сільськогосподарських площ на території Золочівщини.

У звільнених селах навколо Харкова тривають ексгумації загиблих через обстріли і похованих у могилах прямо на подвір’ях будинків. Так само до Уповноваженої ВРУ з прав людини Людмили Денисової звертаються жертви сексуальних злочинів московитських військових – зґвалтовані діти і чоловіки похилого віку. Двоє московитів ґвалтували дворічну дівчинку, Від ґвалтування помер однорічний хлопчик, дев’ятимісячну дівчинку ґвалтували окупанти свічкою. На очах матері рашисти в Ізюмі ґвалтували трьох її 9-тирічних доньок, які тепер мають важкі травми статевих органів. На Харківщині було те саме, що і в Бучі – в кожному селі і селищі. Тому будьте морально готові, що подібних новин з нашої області буде багато, дуже багато. Такий от “руzzкій мір”. який має всі ознаки геноциду українського народу.

На Полтавщині почався суд над двома московитськими військовими, які з РСЗВ “Град” обстрілювали Харків. Вони визнали свою провину – ну а що їм ще робити.

З другого боку, повітря настільки очистилося, що поліція та прокуратура повернулися до звичної роботи – кошмарити тих, хто вирощує конопель. Цього разу дісталося господарю, який вирощував (який жах!) 700 кущів рослинки. Нашій країні давно потрібний легалайз, щоби поліція та прокуратура займалися реальними справами, а не їх імітацією – чи то з коноплями, чи то відшукуючи саморобну порнушку.

На південному сході Харківської області тривають бої – на Слов’янському та Барвінківському напрямках. Московити обстрілюють села поблизу лінії фронту, зокрема, село Грушуваха Барвінківської міської громади. Також під обстріли потрапили населені пункти Балаклійської та Лозівської міських громад, в кожній з яких поранено по одній людині. Також московити обстрілюють і окуповані території – так вони обстріляли село Великі Хутори Шевченківської селищної громади, де поранення отримали жінка та 13-річна дитина.

Збитий у середу над Харківщиною винищувач Су-34 впав, за інформацією Борівської селищної ради, у річку Оскіл в районі села Підлиман Борівської селищної громади. На окупованих територіях Борівщини поширюють інформацію, що це тепер чи то територія т.зв. “ЛНР”, чи то Бєлгородської області (окупанти. схоже, так і не визначилися). Також планують відзнімати на тимчасово окупованих територіях Харківщини пропагандистські матеріали як добре жити “визволеному населенню” в окупації.

Звання Героя України посмертно присвоєне капітану Сергію Пархоменку, командиру авіаційної ланки 299-ї бригади тактичної авіації, який народився у 1997 році у Харкові, закінчив університет Повітряних сил імені Івана Кожедуба. Із 24 лютого він виконав 38 бойових вильотів, під час яких знищив понад 20 танків, понад 50 бойових броньованих машин, 55 транспортних засобів, 20 цистерн з пальним та кількасот солдатів і офіцерів москвії. Він загинув 14 травня в районі Гуляйполя під час чергового бойового завдання. 18 травня з ним прощалися у Вінниці.

Важкі бої тривають в районі Лимана, Сєвєродонецька та Попасної – по суті відбувається одна з вирішальних битв на Донбасі, яка вирішить характер літньої кампанії в районі Слов’янська, Краматорська, Бахмута та Костянтинівки. До речі, один з окупантів у соцмережах пише, що населення Попасної, яке лишилося в місті, що тепер окуповано, не радіє “визволенню” і ставиться вороже до московитів, а також каже, що вони навчать їх любити “руzzкій мір”.

На московії не спокійно. По-перше, знову хлопки в районі Бєлгорода. Також у прикордонних територіях Курської області сталася “бавовна” – нібито українці обстріляли спиртзавод у смт Тьоткіно, а також села Алєксєєвка та Дроновка. При цьому постраждалих та пошкоджень немає. Ну і підтвердили, що після цього обстріляли територію України. Самі зробили провокацію, а потім гатили по території України.

Також на московії почалися репресії проти командуючих військами. Цю інформацію врешті підтверджує і британська розвідка (тому я не писав про це раніше) – начальник Генштабу Герасімов ніби і залишається при посаді, але. подейкують, саме хло ухвалює рішення на рівні дій БТГр, а от віцеадмірала Ігоря Осіпова,чакомандував Чорноморським флотом московії, усунуто з посади через втрату ракетного крейсера “москва”. Так само відсторонено і командувача 1-ю гвардійською танковою армією генерал-лейтенанта Серґєя Кісіля за провал операції по захопленню Харкова. Приємно. що передмістя Харкова стали могилою для багатьох елітних танкістів 1 танкової армії московії і великою проблемою для подальшої кар’єри їхнього командувача.

Ну а премію дарвіна сьогодні отримує Роскосмос, який запустив військовий супутник оптичної розвідки “Космос-2555” ракетоносієм “Ангара 1.2” з космодрому “Плєсєцк”, але це “диво” московитської так і не вийшло на задану орбіту і тупо вранці 18 травня згоріло у верхніх шарах атмосфери.

Дякуємо нашим ЗСУ! Підтримуймо волонтерів, медиків, рятувальників. І все буде Україна!

Сергій Петров, історик, журналіст, документатор цивільних руйнувань у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії