Харків. Хроніки атаки на місто, день 126-й (29.06.2022)

Перемикач мов

День видався відносно спокійним – були поодинокі обстріли північних околиць Харкова, денний удар з РСЗВ по одній з промзон Харкова, а вже після півночі (о першій ночі) – ракетний удар по Харкову та передмістям. У місті намагаються поширити кілька московитських “вкидів” з метою створення панічних настроїв та психологічного тиску. Рятувальники наразі займаються роз’ясненнями серед керівництва та співробітників торговельних мереж щодо дій під час повітряної тривоги, дублювання інформації про тривогу у магазинах та супермаркетах, а також, за можливості, облаштувати приміщення для перебування людей під час повітряної тривоги.  Також перевіряють школи області щодо можливості відновлення навчального процесу з 1 вересня, зокрема, на наявність облаштованих укриттів та бомбосховищ. Подібні перевірки стартують і в Харкові (міська влада включила у список 108 шкіл).  Харківська міська влада на п’ятий місяць обстрілів міста почала займатися прибиранням в укриттях, яких, за її даними, 2872 приміщень, хоча у вересні 2021 року рапортували про наявність 4,2 тисячі “простих укриттів”, частини з яких, як виявилося згодом, не було фізично.

День пройшов відносно спокійно, але, на жаль, буденно. Були поодинокі московитські обстріли північних околиць Харкова – Північної Салтівки, П’ятихаток, селища Жуковського. Також у першій половині дня стався обстріл з реактивної артилерії по промисловій зоні ХТЗ – на щастя, обійшлося без жертв. Ракетного удару цієї доби не було. Але цікавий тренд – ракетний удар стався о першій ночі. Цікаво, що ще десь о чверть на першу в мене закралася підозра, що таки вдарять з першої до третьої ночі. Тобто психологічний та акустичний терор “не спати” набуває нових форм – тобто період, коли може статися удар розтягується, люди менше висипаються, збивається ритм і це створює додаткові проблеми зі здоров’ям на додачу до тиску. Попередньо, є прильоти як по місту, так і по передмістю. Проте детальніше про це в наступних хроніках.

Північні передмістя московити продовжують обстрілювати – б’ють по Руським і Черкаським Тишкам, Циркунам, селищам Питомник та Нове, селам Дементіївка, Цупівка, Безруки, смт Прудянка та Слатине, а також по Дергачам. Тривають обстріли Золочівської селищної громади – смт Золочів, де зруйновано цегельний завод та пошкоджено 6 житлових будинків, по селу Івашки (обстріл та авіаудар з гелікоптеру – зруйновано житловий будинок та господарчі приміщення), а також по станції Одноробівка у селищі Одноробівка – зруйновано приміщення залізничної станції. Також окупанти обстрілюють села Перемога Липецької сільської громади, Українці, Замулівці, Рубіжне, Верхній Салтів Вовчанської міської громади, Кицівці Печенізької селищної громади, смт Малинівка, селам Базаліївка та Іванівка Чкаловської селищної громади. По Прудянці та Верхньому Салтову завдавали авіаударів, а у Малинівці через обстріл було поранено 5 людей, зокрема. 11-річну дівчинку, яку доставили на лікування до Харкова.

До слова, за інформацією голови Дергачівської міської громади Вячеслава Задоренка, вся інфраструктура у фронтових селищах та селах зруйнована, а кількість пошкоджених приватних будівель в громаді налічує декілька тисяч. Деякі села, серед яких Дементіївка, Цупівка, Питомник, зруйновані повністю.

Дошка в одному із пошкоджених дитячих садочків на Павловому Полі у Харкові (травень 2022 року)
Фото: Сергій Петров, CC BY-SA 4.0.

На північ та північний схід від Харкова тривають бої. Вже котрий день московити намагаються штурмувати Дементіївку Дергачівської міської громади, проте наші воїни тримають позиції і відбивають атаки рашистів.

Московити організували кілька інформаційних вкидів. По-перше, йдеться про чутки про можливий прорив оборони і можливі вуличні бої у Харкові. Попри те, що рашисти тиснуть, але кількісно вони не мають тієї переваги, що організувати успішне своє просування аж до Харкова. По-друге, відбувся вкид про захоплення цілої низки населених пунктів на півночі Харківщини. Йдеться, зокрема, про Дубівку, Лобанівку, Токарівку Другу, Кочубеївку, Шопине та інші населені пункти Дергачівської міської громади, які з першого дня широкомасштабного вторгнення перебувають під тимчасовою окупацією московитів. А от у Цупівці та поблизу Дементівки тривають активні бої – тому самі села радше є “сірою зоною”. Логіка подібних вкидів достатньо проста: коли не вдається взяти Харків та його передмістя у військовий спосіб, то єдиний шлях, що лишається, психологічний тиск. Особливо, враховуючи, що харківці поступово відроджують життя у прифронтовому місті. Зрештою, спроби створити панічні настрої та нову неконтрольовану хвилю переселенців та розкачати ситуацію безуспішні, хоча московити це роблять із день у день, шукаючи тему, яка може спрацювати.

Рятувальники активізували інформаційну діяльність, пов’язану з безпекою під час повітряних тривог. На законодавчому рівні є ідеї заборонити перебування людей у місцях їх великого скупчення. Проте головна рекомендація, враховуючи останні трагічні події у Кременчуці, обстріли Харкова та району автовокзалу в Чугуєві, – уникати скупчень людей у публічних місцях (хіба що в бункерах та метро можна). У Харкові безпечних місць немає, оскільки будь-яке місце можуть накрити реактивною артилерією чи ракетним ударом, тому варто мінімізувати перебування на вулиці. Обирати маршрут магазини чи аптеки, щоби купити продукти чи ліки, та маршрут до них треба з точки безпеки, щоби в них чи поруч були хоча би найпростіші укриття. Як укриття можуть слугувати цокольні поверхи або підвальні приміщення, паркінги тощо. Зараз рятувальники проводять роз’яснювальну роботу з керівництвом та персоналом торговельних мереж щодо дій під час повітряної тривоги: дублювати повідомлення у торговому залі, наявність засобів пожежогасіння та екстреної евакуації, а також рекомендовано облаштовувати спеціальні приміщення, в яких би люди могли перебувати під час повітряної тривоги. Водночас, примусити людину покинути магазин під час повітряної тривоги не можна – вона має самостійно ухвалювати рішення про це. Хоча, приміром, ТРЦ “Нікольський” не працює під час повітряної тривоги, а люди чекають у переході метро та на паркінгу.

Крім того, рятувальники щоп’ятниці проводитимуть на станціях метро навчання з поведінки під час обстрілів та надання першої допомоги постраждалим. Також до них можна звертатися, щоби провести подібний тренінг для визначеної групи осіб за запитом організацій, установ тощо.

Також рятувальники почали роботу з перевірки закладів освіти щодо знання педагогами дій під час повітряної тривоги, наявність в них обладнаних укриттів, до яких існує чіткий перелік вимог – місця для сидіння, вентиляція, запас води тощо. Перевірку проводить комісія, яка складається з представників місцевої влади, Державної служби з надзвичайних ситуацій та навчальних закладів. За результатами перевірки складається акт. Якщо школа не відповідає певним нормам (відсутність відповідних укриттів), то проведення та відновлення навчального процесу в такій школі не буде рекомендовано.

Харківська міська рада передала рятувальникам список зі 108 шкіл міста, де планується розпочати 1 вересня навчальний процес. Хоча, за словами міського голови Терехова зруйновано 110 шкіл у місті із близько 200 загальної кількості (схоже, не всі зруйновані, а багато з них мають невеликі пошкодження – яскравий приклад, коли заяви суперечать фактам). Перевірок харківських шкіл ще не було – вони починаються з цього тижня.

Водночас, начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов заявив, що, враховуючи воєнну та безпекову ситуацію, на 99% навчальний процес з 1 вересня в області буде у дистанційній формі, оскільки очно навчати дітей ще дуже небезпечно.

Як на мене, у Харкові та області (принаймні її більшій частині, крім південно-західних громад) навчальний процес має бути дистанційним. Попри все, зайві перевірки та облаштування укриттів у школах у всіх громадах не завадить.

Особливо, це стосується Харкова, де міська влада від початку широкомасштабного вторгнення не робила жодних активних дій щодо облаштування укриттів та бомбосховищ, і лише в останні дні активізувала цей процес не лише на рівні заяв – з деяких підвальних приміщень комунальних будинків почали виносити сміття, яке було в них весь цей час. Лише на п’ятому місці обстрілів Харкова міська влада замислилася про упорядкування підвальних приміщень для простих укриттів. При цьому, за інформацією Департаменту житлово-комунального господарства міськради, до початку повномасштабного вторгнення московитів у місті налічувалось 2872 підвальних приміщення багатоквартирних будинків, які є найпростішими укриттями для населення, хоча ще у вересні 2021 року міськрада рапортувала про наявність 4,2 тисячі “простих укриттів” – куди поділися 1328 укриттів – невідомо. Міськрада стверджує, що немає відомостей про стан укриттів в ОСББ та житлових компаніях. Хоча причина інша – в Інтерактивній карті укриттів, яку ще восени минулого року презентувала Харківська міськрада, частини їх просто немає. Фізично немає. Хіба що на папері. Проте і в наявних укриттях є проблеми – не лише зі сміттям, яке почали прибирати, а й з антисанітарією, вологістю чи навіть підтопленнями підвальних приміщень у будинках. Чому цією роботою не почали займатися хоча би 1,5 місяці тому, коли ситуація з обстрілами стала легшою – велике питання. Схоже, коли стало зрозуміло, що прибиранням вулиць та квіточками у парках рейтинг не втримаєш, а обстріли – це надовго, як і проблема з безпекою, то міська влада почала приділяти увагу укриттям, що вона мала робити не лише до вторгнення, чи з першого дня вторгнення, а не на п’ятий місяць від початку вторгнення московитів та щоденних обстрілів Харкова.

Але є і проблеми з оповіщенням про повітряну тривогу через сирени – вони не лунають у низці районів міста – подекуди на Салтівці, Великій Данилівці, Нових Будинках та ХТЗ – через постійні обстріли перебиті дроти та пошкоджене обладнання. Наразі тривають роботи з відновлення роботи системи оповіщення в повному обсязі, але потрібно знайти місця пошкоджень, що забирає час. Водночас, у Департаменті цивільного захисту Харківської ОВА рекомендують встановити додаток “Тривога” на смартфон – він в середньому на 6 секунд спрацьовує раніше, ніж звичайна сирена системи оповіщення.

Найближчим часом відбудеться сесія Харківської обласної ради в онлайн-режимі. На цей час всі профільні комісії відпрацювали питання порядку денного. Так, планується перейменувати російський драматичний театр імені Пушкіна, прибравши з назви і “російський” і самого “Пушкіна”, внести зміни до документів про почесного громадянина Харківської області, визначивши можливість позбавляти цього звання та призупиняти виплату стипендій, позбавити почесного громадянства Харківщини ректора МГУ Віктора Садовничого, уродженця Лозівського району. Загалом, планується переглянути список почесних громадян області в цілому, оскільки не всі гідні цього звання на думку голови обласної ради. Яскравий приклад – почесним громадянином Харківської області є депутат облради Володимир Святаш, що, за непідтвердженою інформацією, перед вторгненням втік до московії до свого сина Дмитра, якому у разі окупації Харкова була відведена роль гауляйтера міста. Також обласна рада планує реорганізувати та перемістити деякі лікарні, будівлі яких пошкоджені внаслідок обстрілів та авіаударів, та об’єднати кілька дитячих санаторіїв в одну юрособу. Також відомо, що більшість із 75 працівників апарату Харківської облради вже у Харкові, дехто працює дистанційно з інших регіонів України, а до 10 на простої, оскільки перебувають за межами України.

Студенти та викладачі Харківського політехнічного інституту почали розбирати завали спорткомплексу “Політехнік”, який був зруйнований ракетним ударом у який в ніч проти 24 червня. За інформацією керівництва вишу, роботу триватимуть приблизно один місяць.

Харківський міський голова Ігор Терехов підписав розпорядження про безоплатну видачу дублікатів свідоцтв на право власності на квартири, які були приватизовані, – їх можна буде отримати в ЦНАПах. Раніше така послуга коштувала близько 2 тисяч гривень. Також буде безоплатною ставка на оформлення документів на приватизацію житла, яке знаходиться в комунальній власності.

Тим часом, один із прихильників “руzzкава міра”, який виготовив виготовив плакат із текстом “Zа Русь Харьков 05.03.2022” і фото з ним поширив у соцмережах, отримав 5 років позбавлення волі з іспитовим строком у 3 роки, враховуючи щире каяття та співпрацю зі слідством. Чесно, у нас дуже ліберальні суди, бо за це потрібно давати хоча би кілька років реального позбавлення волі без всяких “іспитових строків”. Бо непокаране зло – вбиває, а відсутність реального терміну в’язниці – і є таким непокараним злом, яке може ще боляче вдарити і Харків і харківців трохи згодом.

Харківський психолог Петро Полященко разом із собакою-терапевтом Радою надає допомогу дітям, які стали свідками бойових дій. Так, він проходив відповідні заняття з діитьма з села Яковлівки Мереф’янської міської громади, на якув березні російська армія скинула кілька авіабомб, чим фактично знищило село.

У деяких громадах через переселенців населення збільшилося ледь не у 2 рази. Твак, у Валківській міській громади до вторгнення московитів мешкало близько 30 тис. осіб, а станом на кінець червня зареєстровано понад 20 тис. переселенців. Загалом, в Богодухівському районі (Богодухівська, Валківська міські, Краснокутська, Коломацька, Золочівська селищні громади) проживає приблизно 50 тис. переселенців. Також проблеми з допомогою переселенців і у прифронтовій Донецькій селищній громаді – місьцева влада звертається надати допомогу жіночими та чоловічими речами для переселенців із зони бойрових дій.

А от поблизу Лозової відбувалися навчальні стрільби в день, і мешканців місцева влада прохала не лякатися звуків вибухів.

На південному сході області тривають бої на Слов’янському та Барвінківському напрямках. Московити обстрілюють прифронтові села – Пришиб та Гусарівка (завдано авіаудару) Балаклійської міської громади, Грушуваха та Дібрівне Барвінківської міської громади та Довгеньке Оскільської сільської громади. В населених пунктах Ізюмського району через обстріли загинула одна людина, а ще одна зазнала поранень.

На окупованих територіях Харківщини ситуація складна. Так, в смт Шевченковому місцеві колаборанти спочатку пошкодили пам’ятний знак воїнам Антитерористичної операції та захисникам України, потім провели т.зв. “нараду” щодо його демонтажу та планах поставити пам’ятник “матері, що тужить”. У т.зв. “нараді” взяли участь гауляйтер Шевченкового Андрій Стрижко, який вже знищив Герб України, його дружина Вікторія, безробітна жителька селища Наталія Сазонова та гауляйтер села Петропілля Наталія Чубенко зі своїм чоловіком. А от вже сьогодні колаборанти знесли пам’ятник воїнам АТО у Шевченковому – на цю подію зібралося аж шість осіб.

Ще один учасник т.зв. “засідання” з утворення окупаційної т.зв. “тимчасової цивільної адміністрації Харківської області” отримав заочно підозру про держзраду, вчинену у воєнний час. Ним став Олександр Орловський.

Т.зв. “заступником голови” окупаційної т.зв. “тимчасової військово-цивільної адміністрації Харківської області” став Володимир Демченко, раніше заступник командира одного з підрозділів окупаційних військ т.зв. “Народної міліції т.зв. “ДНР”. Демченко відомий як один з активних учасників антимайдану у Харкові, намагався створили т.зв. “ХНР” у квітні 2014 року, був затриманий, а потім під час обміну потрапив до ОРДО. В останні місяці він скаржився, що у Харкові хтось викрав його доньку та зятя. Так, Демченко зайнявся готувати окуповані території до нового опалювального періоду і створив “штаб”, головою якого призначив Андрія Козуба, який був заступником Куп’янського міського голови, гауляйтера Куп’янська, Андрія Мацегори. Цікаво, що на окуповані території повернулися і деякі інші активісти харківського антимайдану, які у 2014 року втекли до московії.

А ще делегація окупаційного т.зв. “відділу освіти” з Куп’янська поїхала до окупованих територій ОРЛО т.зв. “ЛНР” “переймати досвід” у сфері освіти щодо навчання за московитськими програмами, зокрема, з предметів “Мойо отєчєство” та “Правовоє воспітаніє”. Так у делегації взяли участь т.зв. керівник “відділу освіти” міськради Куп’янська Роман Долгін, його “заступниця” (раніше – очільником відділу освіти Петропавлівської сільської громади Куп’янського району Тетяна Книш, директорка Центру професійного розвитку педагогічних працівників Ольга Молчанова та директорка Куп’янського закладу дошкільної освіти (центр розвитку дитини) Людмила Швайка.

Є й гарні новини. Головне управління розвідки Міноборони вдалося провести обмін та визволити з полону 144 українських військових, з яких 95 – бійці з “Азовсталі”. (десь із половина яких – це бійці полку “Азов”) Так серед цього числа є бійці Нацгвардії, ВМС ЗСУ, Сухопутних сил ЗСУ, тероборони, прикордонники та один поліцейський.

Ну а премію дарвіна сьогодні отримує 42-річний харків’янин, який дуже голосно скандалив зі своєю дружиною, що сусіди викликали поліцію. В результаті поліція взяла просто повний роял-флеш – у помешканні знайшла символіку московії, військову форму із знаками розрізнення рашистів, а в телефоні переписку з московитами. Тож поїхав прихильник “руzzкава міра” на співбесіду з відповідними органами.

Віримо в ЗСУ! Допомогаймо волонтерам, медикам та рятувальникам. І наближаймо день нашої перемоги!

Сергій Петров, історик, журналіст, документатор цивільних руйнувань у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії