На пам’ять про чудовий набіг чехів на Харків.

Перемикач мов

Чешка Маркета Грегорова, родом з міста Мост, стала першою депутаткою (і депутатом теж) Європейського Парламенту, яка відвідала місто Харків з лютого 2022 року.

Коли я спитав Маркету Грегорову, чи не хоче вона взяти під опіку нашу виставку «РОЗЛАМ – документи з Харкова», в якій є фото, зроблені Інформаційним центром «Майдан Моніторинг» у рамках проєкту «Картування російської агресії проти України: шкода культурі», спадщина та довкілля», який став можливим завдяки підтримці Міжнародного Вишеградського фонду, я не очікував, що вона доїде так далеко.

Уже під час виставки в Брюсселі Маркета захотіла відвідати Харків, місто героїв, які зіткнулися з російським тероризмом з першого дня повномасштабної війни. Після інтенсивного планування та передбачення всього можливого і неможливого, це дійсно сталося, і чешка Маркета Грегорова, родом з міста Мост, стала першою депутаткою Європейського Парламенту, яка відвідала місто з лютого 2022 року. І депутатом теж, бо чоловіків депутатів в Харкові теж ще не було.

Маркета Грегорова на історичному танке Т-34 на майдані Конституції в Харкові, 31 березня 2024 року. Фото Наталії Зубар

Я неймовірно пишаюся нею. Не лише тому, що вона приїхала сюди, а й тому, як вона представляла Чехію та Європейський Союз у місті. Вона захищала ідеали ліберальної демократії і, судячи з відгуків, які я отримав від місцевих жителів, справила на них велике враження. Вона зберігала спокій і підтримувала інших, навіть коли ми були прямо в центрі міста, а Росія атакувала, влучивши в місто двома ракетами.

Це сталося невдовзі після її виступу на Форумі Безпеки Волонтерів, де вона розповідала про дезінформацію, російський вплив і як з цим бореться Європейський Союз, які активні кроки та заходи вживає проти них. Але головне було те, що вона слухала місцевих. Вона не прийшла, щоб сфотографуватися в бронежилеті для новин, вона дійсно прислухалася до того, що говорять люди, і показала їм підтримку не лише на папері. Як вона пізніше розповіла мені по дорозі назад, її погляд на ситуацію в Україні змінився з 2D на 3D, з двовимірного на тривимірний.

Також на форумі виступив досвідчений борець із впливом та пропагандою Кремля в ЄС Богуміл Картуш, якого я маю честь назвати другом. Він говорив як речник «Чеських ельфів», волонтерської ініціативи, яка викриває російську пропаганду в Чехії, і представив свою позицію щодо медіаграмотності та громадянського опору. Йому теж велика подяка. А також з нами був Робін Квапіл, чеський режисер-документаліст, який зняв і задокументував нашу подорож.

Я вважаю Харків своїм другим домом. Це місто, де чеські сліди існують задовго до лютого 2022 року. Місто шанує чехословацьких героїв, таких як Антонін Сохор чи Отакар Ярош, на честь яких тут назвали вулиці та поставили пам’ятники. Ми можемо далі розвивати історичну дружбу та співпрацю між Харковом і Чехією головним чином завдяки Наталії Зубар і Петру Пойману, які працюють тут разом з 2014 року і які познайомили мене з містом, прийняли мене до громадської організації Інформаційний центр “Майдан Моніторинг” і дали мені ці можливості для співпраці.

Ще раз дякую всім, хто брав участь в “набігу”, у тому числі моїй партнерці Софії, яка допомагає мені як професійно, так і психологічно, яка їде зі мною буквально на край цивілізованого світу і яка не забувала мене, навіть коли я відчував, що всі інші забули. Іноді це дуже непросто.

І ще раз хочу подякувати тим трьом, які приїхали вперше, за вашу мужність, рішучість, підтримку та зразкове представлення Чехії.

В ції подорожі в нас виникло багато ідей, як далі підтримувати Україну та як ми можемо бути ефективнішими у боротьбі з нашим спільним історичним ворогом – російською федерацією. Ми твердо віримо, що це початок ще однієї глави співпраці на нашому спільному європейському шляху.

Правда переможе, Слава Україні!

Адам Сибера

Всі згадані в публікації люди на майдані Свободи в Харкові, 31 березня 2024 року. Фото Євгена Титаренко.
Адам і Софія на Форумі Безпеки Волонтерів, 31 квітня 2024 року, фото Євгена Титаренко.
Наталія розповідає Маркеті історію міста Харкова. 31 березня 2024 року, фото Євгена Титаренко.
Олена Рофе-Бекетова відкриває Форум Безпеки Волонтерів, Харків, 31 березня 2024 року. Фото Євген Титаренко.
Маркета Грегорова на вулиці Свободи в Харкові записує відеблог. 31 березня 2024 року, фото Євген Титаренко.
Подарунок для чехів – книги про Євромайдан і в Харкові, і в Луганську і Донецьку, і в Криму. Фото Євген Титаренко.
Євген Титаренко (зліва) знімає як Робін Квапіл знімає Петра Поймана, який в 2022 році був свідком бомбування цього будинку. Харків, 31 березня 2024 року, фото Наталії Зубар.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


13 − 3 =

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.