Антикорупційна реформа на Чернігівщині – брифінг в «Чистій Політиці»

Черговий брифінг на тему антикорупційних розслідувань в Чернігівському регіоні відбувся 27 вересня 2017 року у прес-центрі «Чиста політика». У ньому взяли участь Олександр Підгорний та Сергій Нестеренко – від Чернігівського Центру Прав Людини, а також Владислав Родін і Юрій Кубрак – представники ГО «Ніжинське антикорупційне бюро».

Основні питання брифінгу: корупція в органах державної влади та правоохоронних структурах Чернігівщини; незаконні лісові вирубки в Чернігівській області.

Олександр Підгорний нагадав, що в рамках проекту «Сприяння імплементації антикорупційної реформи в Чернігівському регіоні», який здійснюється за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні, його учасники звітують перед громадськістю вже втретє.

Він порушив тему довкола так званої дачі обласних прокурорів. Ця територія поблизу мосту через річку Десна була виділена прокуратурі Чернігівської області для побудови фізкультурно-оздоровчого комплексу. «Ми вже тривалий час добиваємося від прокуратури Чернігівської області можливості отримати інформацію: що там побудовано; за які кошти; кому належить ця територія вже після введення в експлуатацію», – зауважив О. Підгорний. За його словами, існують підстави вважати, що побудова комплексу носить характер корупційних діянь з боку прокуратури. І повідомив, що відповідна заява стосовно можливості притягнення колишніх та нинішніх керівників прокуратури за отримання хабаря у великих розмірах подана до НАБУ та Генеральної прокуратури України. «Що ж до аналогічного листа на ім’я Генерального прокурора України Юрія Луценка – з інформацією, з прізвищами, рішеннями судів – ми отримали відписку від Генеральної прокуратури, що справа направлена до прокуратури Чернігівської області. Тобто прокурори Чернігівської області будуть розслідувати факти зловживань проти самих себе», – обурений Олександр Підгорний. І зауважив, що через таку реакцію Генеральної прокуратури довелося направити ці матеріали до Печерського суду міста Києва, де і буде розглядатися їхній позов тепер вже до Генеральної прокуратури про відкриття кримінального провадження. Слухання призначено на 3 жовтня 2017 року. «Отже якщо Генеральна прокуратура України не хоче включати справи у провадження, то Печерський суд повинен зобов’язати її це зробити», – вважає він. І повідомив, що вкотре запрошує на брифінги представників обласної прокуратури, однак вони досі не прийшли на жодний.
Сергій Нестеренко продовжив тему фізкультурно-оздоровчого комплексу обласної прокуратури, який, за його словами, вже третій обласний прокурор використовує як фактичне місце свого проживання разом із сім’єю. Водночас Сергій Нестеренко наголосив, що існує рішення суду, яке зобов’язує надати інформацію щодо цієї споруди, але прокуратура його не виконує. «Постає питання: яким чином міг бути збудований фізкультурно-оздоровчий комплекс на ділянці землі, яка була надана міською радою прокуратурі? Яким чином були залучені кошти? Як взагалі вийшло, що хтось збудував на цій землі базу, де проживають прокурори? При цьому відомостей, де цей комплекс перебуває на балансі, немає», – зауважив Сергій Нестеренко. «Ми вже на сьогодні маємо шість судових рішень з цього питання, які не виконуються прокуратурою області. З цього приводу було відкрито кримінальне провадження на виконання рішень суду. І фактично треба проводити досудове розслідування і притягувати до кримінальної відповідальності, що не робиться прокурорами. Натомість ці справи перенаправляються і повертаються до прокуратури Чернігівської області. І відносно самих себе, відносно своїх правопорушень ніхто жодних дій не вчиняє», – охарактеризував ситуацію Сергій Нестеренко.

Колеги по антикорупційних розслідуваннях з Ніжина розповіли про певні успіхи, яких вже досягли за нетривалий час своєї роботи. Зокрема, секретар Ніжинського антикорупційного бюро Владислав Родін повідомив, що у серпні місяці їм вдалося зупинити незаконну вирубку лісу на території району, відреагувавши на звернення місцевих жителів.

За допомогою колег з Чернігівського Центру Прав Людини Олександра Підгорного та Сергія Нестеренка, вдалося добитися внесення справи в Єдиний реєстр кримінальних проваджень та довести справу до суду. Тоді як зазвичай такі справи розслідуються вкрай важко і до суду переважно не доходять.
Ще одна справа, якою пишаються у Ніжинському антикорупційному бюро – відстоювання інтересів громадянина перед Чернігівобленерго, куди той сплачував підвищені рахунки за електроенергію. Він звернувся по допомогу до антикорупційного бюро – і справу вдалося виграти на користь громадянина.

У цьому зв’язку Олександр Підгорний наголошує, користуючись нагодою звернутися до громадян через ЗМІ, щодо необхідності активніше співпрацювати з громадськими організаціями, звертатися по допомогу для захисту своїх прав, надавати факти зловживань та прикладів корупції. Він пояснив, що активність громадян не лише допомагатиме людям вирішити свої питання і відстояти свої права, а й дасть можливість збирати факти задля аналізу ситуації і розуміння масштабів корупційних проблем регіону. Він також повідомив про створення Антикорупційного штабу при голові Чернігівської ОДА. До його складу увійшли юристи, адвокати, правозахисники, журналісти. Штаб має запрацювати вже наступного тижня. Він буде розташований в обласній державній адміністрації, куди і можна звертатися із заявами. Контактні телефони: 0462-67-71-81; 0462-67-75-75; 050-330-14-06.

Віра Лобановська, прес-центр «Чиста політика»

Проект «Сприяння імплементації антикорупційної реформи в Чернігівському регіоні» здійснюється за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

?
?
?
?

 

How to support us?

donate You can help us by sending money to PayPal of our Chair nataliyazubar@maidanua.org or to the account of our Organization Maidan Monitoring Information Center https://maidan.org.ua/en/supportmmic/.