Можливості Бюджетного регламенту для громадян та депутатів

Що таке Бюджетний регламент та які переваги його прийняття – такі питання жваво обговорювались з представниками громадськості та місцевої влади на інформаційній зустрічі, яка пройшла 21 вересня 2017 року в м. Сновськ Чернігівської області.

Розпочинаючи зустріч, керівник проекту Наталія Дрозд коротко представила мету та завдання проекту, який реалізує Центр «Доброчин». Проектом «Новим громадам – нові підходи до бюджетного процесу» передбачено розробку та лобіювання прийняття Бюджетного регламенту, що дозволить громадськості активно долучитися до бюджетного процесу не тільки на етапі контролю за використанням бюджетних коштів, але й безпосередньо під час того, коли депутати будуть визначати, куди, скільки та з якою метою витрачати громадські кошти.

Про потенціал та можливості використання Бюджетного регламенту розповів експерт проекту Олександр Підгорний. Адже бюджет є достатньо складним документом, тому наявність Бюджетного регламенту є ефективним та зрозумілим провідником в питаннях бюджетного процесу для депутатів місцевих рад і дозволяє їм більш ефективно користуватися наданими законом інструментами (депутатськими запитами та зверненнями) під час формування основного фінансового документу громади. Громадянам цей інструмент надає доступ до формування бюджету та його раціонального розподілення саме на їхні потреби.

Наступним кроком буде обговорення розробленого Бюджетного регламенту та його доопрацювання широким колом зацікавлених активістів та експертів.

Проект «Новим громадам – нові підходи до бюджетного процесу» реалізується Центром «Доброчин» в рамках програми «Публічні бюджети від А до Я: інформування, активізація та залучення громадянського суспільства», що виконується Фондом Східна Європа у партнерстві з Фундацією польсько-української співпраці ПАУСІ за фінансової підтримки Європейського Союзу.

How to support us?

donate You can help us by sending money to PayPal of our Chair nataliyazubar@maidanua.org or to the account of our Organization Maidan Monitoring Information Center https://maidan.org.ua/en/supportmmic/.