“Свободівське” кідалово.

Депутат Львівської обласної ради від ВО «Свобода» Анатолій Заваруєв «кинув» громаду свого рідного Перемишлянського району на кругленьку суму і не виплачує заробітну плату працівникам власного підприємства «Поліграф-Україна».

Такий скандальний висновок зробила комісія Перемишлянської районної ради, провівши після звернень громадян низку перевірок на підприємстві. Ці звинувачення своєю ухвалою підтвердив Господарський суд Львівської, зобов’язавши депутата-свободівця повернути заборговане бюджету та громаді.

А починалася ця історія із присмаком не зовсім законних оборудок не так уже й давно. Влітку 2009 року він став переможцем конкурсу на право оренди приміщення та майна Перемишлянської районної друкарні терміном на 25 років. У зв’язку із збитковістю друкарні місцева влада шукала інвестора, який би врятував підприємство, майно якого станом на кризовий 2009 рік було оцінено у майже півтора мільйони гривень.

Тож Анатолій Заваруєв, згідно з умовами договору оренди, взяв на себе зобов’язання не лише вивести друкарню з кризи, виплатити її борги та погасити заборговану зарплату працівникам, але й вкласти у розвиток підприємства не менше 300 тисяч гривень, відремонтувати приміщення, збільшити кількість працівників та їх зарплату тощо.

Водночас Анатолій Заваруєв, відповідно до укладеного з Перемишлянською районною радою договору, мав щомісяця сплачувати до районного бюджету близько шести з половиною тисяч гривень орендної плати.

Таку майже символічну плату Заваруєв мав щомісяця сплачувати за оренду двох будівель друкарні, склад, автомобіль ГАЗ, дорогу офсетну машину, різноманітні друкарські станки, офісне обладнання, комп’ютерну техніку, інвентар друкарні, тобто за цілий майновий комплекс комунального підприємства.

Проте де-факто Анатолій Заваруєв з моменту отримання друкарні не сплачував орендної плати за неї та не виконав жодного пункту із передбачених в договорі.

На той час, коли Перемишлянський район виставив Заваруєву першу претензію, його борг перед місцевим бюджетом становив понад 100 тисяч гривень. Така заборгованість виникла після майже двох років неплатежів.

У відповідь на численні скарги і попередження, Анатолій Заваруєв писав відписки про те, що він зараз не має можливості виплатити борг, що погасить його пізніше, проте «пізніше» ніяк не наступало. Тож Перемишлянська райрада вирішила вдатися до радикальних методів боротьби зі злісним неплатником.

Розпорядженням голови Перемишлянської районної ради була утворена районна комісія із залученням усіх служб, прокуратури й міліції, яка на місці вивчила ситуацію з орендованою друкарнею.

Висновки комісії були шокуючими – інформація про невиконання умов договору та несплату орендної плати орендарем підтвердилась, проте виявились і нові факти недобросовісного господарювання.

На місці колись комунальної друкарні, яку віддали в оренду інвестору задля розвитку, комісія виявила майже зруйновані приміщення видавництва: повибивані двері, розбиті дверні пройоми, облуплені стіни. У невідомому напрямку зникло комунальне майно друкарні.

При чому пропала не лише оргтехніка та друкарські верстати, але й паркет з підлоги, димовентиляційна система і навіть система опалення з двома котлами. Працівники підприємства «Поліграф Україна» працювали у майже нелюдських умовах: в холодних приміщеннях на бетонній підлозі.

Усе це комунальне майно було без жодного погодження на те районної ради розпродане Заваруєвим.

Працівники підприємства розповіли комісії про те, що їм не виплачують заробітної плати. Зокрема, орендар всупереч умовам договору, так і не погасив працівникам заборгованість, яка була до передачі підприємства в оренду.

Крім цього, не виплачувалась і поточна зарплата, безліч людей працювали не оформленими, люди підписували відомості про отримання зарплати, але де-факто на руки грошей не отримували, а отримували лише боргові розписки пана Заваруєва. Низка працівників були звільнені, тобто робочі місця не були збережені.

Після роботи комісії усі питання щодо діяльності друкарні та її орендаря Анатолія Заваруєва були розглянуті на сесії Перемишлянської районної ради. Свободівця запросили на сесію і запропонували принаймні погасити усі борги підприємства – і перед працівниками, і перед місцевим бюджетом, виконати умови договору оренди, відремонтувати приміщення і повернути туди зникле майно.

Анатолій Заваруєв написав безліч зобов’язань про те, що усі ці порушення будуть усунуті протягом місяця, однак минуло три місяці, а він жодних боргів не погасив. Тому питання було повторно винесено на сесію районної ради.

Під час повторного розгляду питання на сесії райради Заваруєв зізнався, що він дійсно розпродав майно друкарні, але аргументував свій вчинок тим, що хотів з отриманих грошей виплатити заборговану зарплату людям. Але насправді орендар знову не погасив борги перед бюджетом та людьми.

Відтак у травні цього року сесія Перемишлянської райради прийняла рішення розірвати договір оренди районної друкарні з Анатолієм Заваруєвим у зв’язку із невиконанням ним умов договору.

Анатолій Заваруєв оскаржив таке рішення райради, однак Господарський суд Львівської області у липні прийняв рішення на користь громади району і підтвердив законність рішення Перемишлянської райради.

При цьому суд зобов’язав Заваруєва сплатити до місцевого бюджету Перемишлянщини орендну плату за період оренди друкарні, а також пеню і штрафи – всього близько 150 тисяч гривень. Було надіслано виконавчий лист у виконавчу службу, майно друкарні описали та арештували.

Рішення сесії райради, рішення суду та арешт майна проте не завадили пану Заваруєву продати ще кілька верстатів з друкарні. Також до депутатів районної ради надійшла інформація, що в друкарні її екс-орендар розібрав два великих стаціонарних друкарських верстати, які неможливо винести через дверний пройом.

Це майно було готове до вивезення, однак депутатам районної ради вдалося запобігти подальшому розкраданню комунального майна: станки зібрали, на дверях змінили замки, опечатали приміщення.

І хоч залишки комунального майна депутатам Перемишлянської районної ради таки вдалося врятувати від остаточного «дерибану», однак проблема залишається не вирішеною.

Адже попри те, що Анатолій Заваруєв на сьогодні не є орендарем друкарні, усе ж він повинен виплатити борги перед бюджетом за оренду приміщення протягом майже двох років і розрахуватися зі своїми працівниками, яких обласний обранець просто «кинув».

Водночас не вирішеним є також питання, як повернути Перемишлянщині те майно друкарні, яке було наявним на момент передачі її в оренду Заваруєву. Адже вартість безвісти зниклого майна Перемишлянської друкарні за час керування нею депутатом-свободівцем вимірюється сотнями тисяч гривень.

Сьогодні за усіма цими фактами порушена кримінальна справа, проте, подейкують у районі, правоохоронні органи не надто поспішають її розслідувати.

Спроби депутатів Перемишлянської районної ради вплинути на свого земляка Анатолія Заваруєва та змусити його повернути належне району майно та гроші наразі успіхами не увінчалися. Районні обранці закликають втрутитись у ситуацію Львівську обласну раду.

Позаяк Анатолій Заваруєв є депутатом саме обласної ради і як ніхто інший мав би вболівати за розвиток районів Львівщини та наповнення їх бюджетів. Крім цього, свої сподівання жителі Перемишлянщини покладають і на очільників «Свободи», які, керуючи в облраді, обіцяють людям боротьбу з корупцією, злочинністю та свавіллям депутатів і чиновників.

Що ж стосується особи самого Анатолія Заваруєва, то не так давно розгорівся скандал про його причетність до кримінального світу. Як з’ясували журналісти газети «Експрес», десять років тому свободівець пограбував магазин і був засуджений за цей злочин.

Підсудний у злочині зізнався. Проте цікаво, що засуджений він був під іншим прізвищем – Габа, а кілька років по тому змінив прізвище на сьогоднішнє – Заваруєв, з яким Анатолій і пройшов до Львівської обласної ради від ВО «Свобода».

Відділ моніторингу
БФ” Підтримки Українських ініціатив”