Азарова просять оприлюднити графік створення лікарні для онкохворих дітей

Громадська кампанія «Наші діти» звернулася до прем’єр-міністра Миколи Азарова з закликом оприлюднити графік створення лікарні для онкохворих дітей, за дотримання якого держава має нести відповідальність. У зверненні до прем’єра міститься заклик «якнайшвидше схвалити і розмістити на державному Інтернет-ресурсі офіційний графік створення Центру трансплантації кісткового мозку і дитячої онкогематології «Охматдит».

         Подібне звернення спрямовано також на ім’я міністра охорон здоров’я Раїси Богатирьової.

Заяву про початок громадської кампанії «Наші діти» 20 громадських організацій оприлюднили 15 лютого 2012 року. Метою кампанії є мобілізація державних ресурсів для ефективнішого лікування онкохворих дітей, перш за все – подолання байдужості й корупції посадовців.

Нижче – повний текст листа:

Прем’єр-міністру України

панові Миколі Азарову

Шановний Миколо Яновичу!

 15 лютого 20 всеукраїнських громадських організацій розпочали всеукраїнську громадську кампанію «Наші діти». Її метою є докорінна зміна ставлення держави до онкохворих дітей, внаслідок чого Україна зможе рятувати не половину таких дітей, як зараз, а близько 75%, як у більшості європейських країн.

Наш погляд на ключові проблеми, які слід розв’язати для вирішення цього завдання, викладено у спільній заяві (додається).

Сподіваємося, що уряд стане активним партнером громадськості в цьому питанні і вживатиме енергійних заходів для вирішення зазначених проблем.

 Зокрема, ми розраховуємо на Вашу підтримку в питанні якомога швидшого початку операцій з пересадки кісткового мозку від нерідного донора в Україні, а також ефективної реабілітації хворих дітей після таких операцій.

  І Ви особисто, і міністри охорони здоров’я неодноразово заявляли, що це стане можливим після введення в експлуатацію нових корпусів в лікарні «Охматдит». Турбує однак, той факт, що терміни здачі лікарні в експлуатацію постійно віддаляються. Спочатку мова йшла про 2012 рік, пізніше – про травень 2013, а після нещодавнього затвердження проекту мова вже йде про 2014 рік.

Наш спільний обов’язок – не допустити продовження постійних обіцянок і відкладань, що тривають понад десятиліття, бо ціна цих відкладань – дитячі життя.

 У зв’язку з цим звертаємося до Вас з проханням на рівні Кабінету Міністрів чи МОЗ якнайшвидше схвалити і розмістити на державному Інтернет-ресурсі офіційний графік створення Центру трансплантації кісткового мозку і дитячої онкогематології «Охматдит». Цей графік, за дотримання якого держава має взяти на себе відповідальність, повинен містити:

– граничну дату (число, місяць, рік не далі 2014), не пізніше якої в Центрі почнуть робитися операції з трансплантації кісткового мозку від нерідного донора (не плутати з датою абстрактного «введення в експлуатацію»);

– граничні дати завершення основних стадій будівельних робіт;

– граничні дати закупівлі і введення в роботу основного обладнання;

– граничні дати заходів з підготовки/перепідготовки медичного та технічного персоналу, необхідної для здійснення операцій та обслуговування новітньої техніки.

 Ми переконані, що така публічність створення Центру сприятиме вчасному і якісному виконанню цього проекту і наблизить час, коли всім дітям, що потребують таких трансплантацій, зможуть робити їх в Україні.

 З повагою,

 Координатор громадської кампанії «Наші діти»                Ганна Гопко