Геть колоніальні руки від української мови! Заява Севастопольського міського об’єднання «Просвіта» імені Т. Г. Шевченка

Севастопольське міське об’єднання «Просвіта» імені Т. Г Шевченка, розглянувши законопроект «Про основи державної мовної політики», розроблений народними депутатами фракції Партії регіонів Вадимом Колєсніченком і Сергієм Ківаловим, та враховуючи севастопольські реалії життя українців заявляє, що він спрямований виключно на порушення Конституції України, мовних прав українців, остаточного витіснення української мови з ужитку в усіх сферах публічного життя, свідченням чого є ситуація в Криму, де проголошено регіональними російську, українську і кримськотатарську мови, а насильно впроваджується лише одна – російська.

За останні два роки діяльності Президента України Віктора Януковича і уряду Азарова у Севастополі ліквідовано єдину українську школу-інтернат, заморожено будівництво української школи-колегіуму, розпочате ще в часи президентства Леоніда Кучми, ліквідовано український статус культурно-інформаційного центру, не видано жодної україномовної книги. Українські та інші патріотичні організації Севастополя повністю відсторонені від засобів масової інформації Севастополя, де домінують російськомовні партії і рухи, у більшості своїй опозиційні до української державності. У Севастополі лише російська громада «має право на свою історію і свій язик», а все, пов’язане з історією України, з боротьбою нашого народу за визволення з колоніальних пут, піддається обструкції і цькуванню. У той же час, коли українські громадські організації Севастополя животіють на власні кошти, на розвиток російської мови, культури і ЗМІ з бюджету міста виділено мільйон гривень українських платників податків! То ж яка мова в Україні вимагає захисту і парламентської підтримки?

Судячи по-всьому, севастопольський досвід нищення української мови і українського духу у флотській столиці України севастопольський народний депутат від Партії регіонів Вадим Колісниченко намагається перенести на всю Україну.
Севастопольське об’єднання «Просвіта» імені Т. Г. Шевченка заявляє, що у разі прийняття і втілення в життя цього законопроекту ще більшого масштабу набудуть порушення мовних прав українців не лише у Севастополі і в Криму, а й у всій державі, може початися процес федералізації країни, виникне серйозна загроза цілісності держави чого так добиваються окремі політики як в Україні, так і за її межами. Підтримувати подібні законотворчі проекти на українській землі можуть виключно колоністи, іноземні осадники та люті вороги незалежності Українського народу.
Севастопольське об’єднання «Просвіта» ім. Т. Г. Шевченка закликає українців-народних депутатів України, всі здорові сили українського парламенту, не допустити прийняття колоніального для України законопроекту, заявляє, що він суперечить національним інтересам України і кожного українця, загрожує громадянському миру і спокою в нашому спільному домі – Україні.

Заявляємо, що у випадку і дальшого переслідування українського слова в Україні українці Севастополя під проводом «Просвіти» вийдуть на акції непокори.

Геть колоніальні руки від української мови!

Прийнято одноголосно на зборах Севастопольського об’єднання «Просвіта» 30 травня 2012 року.

Перший заступник голови об’єднання
Мирослав Мамчак.

http://ukrlife.org/main/tribuna/prosvita2012.html

About Nataliya Zubar 2354 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair