Узгоджені опозиційні мажоритарники в Центрі переможуть на заході та в центрі

В західних та центральних регіонах України на майбутніх виборах голосуватимуть за опозиційні сили, в той час, як на Сході традиційно підтримають Партію регіонів. Особлива ситуація склалася у виборчих округах Центру, де висунення узгодженого опозиційного кандидата є запорукою його перемоги. Про це йшлося на прес-конференції, організованій Дослідницьким центром “Імідж-Контроль”.

 На прес-конференції представили результати соціологічного опитування виборців Черкаської, Луганської та Івано-франківської областей. За словами аналітика дослідницького центру “Імідж-Контроль” Олександра Ляпкала, результати дослідження показують, що найбільш песимістично і навіть катастрофічно оцінюють ситуацію жителі Центру, де кожен другий виборець (53%) вважає, що життя стало набагато гіршим. Жителям Сходу притаманно те, що у їхніх оцінках життя не змінилося – 45%. Для кожного третього виборця Заходу життя трохи погіршилося (39%) або не змінилося (36%).

Водночас, виборці усіх регіонів сходяться в тому, що сьогодні українське суспільство потребує серйозних змін — так вважають майже 90% респондентів в усіх регіонах. Найбільш радикальними є виборці Центру, де кожен п’ятий (18%) вважає, що Україні потрібні революційні зміни, 40% – докорінні зміни шляхом сміливих і рішучих дій. Найменш радикальними є виборці Сходу, де теж кожен другий (52%) підтримує необхідність серйозних змін, але шляхом поступових дій.

Що ж до електоральних симпатій виборців, то тут думки розділилися. Так, мешканці Галицького округу (поділу 2002 року) на Івано-Франківщині в переважній більшості підтримують опозиційні сили. Якби вибори відбулися завтра, то 70% мешканців цього округу проголосували б за ту чи іншу опозиційну силу. 28,1% проголосували б з “Батьківщину”, 16,7% за “Фронт змін” та трохи більше 11% набрали б ВО “Свобода” і партія “УДАР”. На Сході ситуація, як завжди, кардинально протилежна — тут у колишньому Антрацитівському окрузі 28,4% підтримують Партію регіонів, а 11,5% – КПУ.

Окремий наголос спікери зробили на Уманському окрузі, який майже не зазнав змін після перерозподілу. “В цьому випадку у нас була можливість перевірити вже об’єднаний опозиційний список. За нього проголосують 21,4%. Це більше, ніж 13% Партії регіонів… Якщо ж казати про мажоритарників, то кандидат, який представлятиме список об’єднаної опозиції має значні шанси виграти у цій ситуації. Більш того, для центральної України можна говорити про те, що один мажоритарник від опозиції — запорука перемоги”, – повідомив директор Агентства політичного консалтингу “Перспектива” Костянтин Малєєв.

Імідж-Контроль

Повний реліз з таблицями