Публічна лекція «Музей комунізму» у Празі: ознайомити непосвячених

25 червня, понеділок

Національний музей «Тюрма на Лонцького»

м. Львів, вул. С. Бандери, 1 (вхід з вул. К. Брюллова)

17:00

 Історію протистояння чехословацького «соціалізму» і дисидентства розкриває Музей комунізму у Празі. Як прийняли у Празі Червону армію і у що вилилося «визволення»? Як руйнувалася архітектурна спадщина Праги і яким було життя чехів та словаків в умовах «соціалізму»? «Празька весна», опозиція, 1989 рік («рік чудес») — як усе це показує Музей Німецької Демократичної Республіки, розповість на публічній лекції історик Олеся Ісаюк. 

 Чехія і Словаччина потрапили під контроль Радянського Союзу як єдина держава — Чехословаччина. Як і всі країни «Східного блоку», вона мала свої особливості: єдина з-поміж усіх країн опинилася під повним контролем СРСР.

Після смерті Сталіна там не розпочались масові заворушення, зате уряд Чехословаччини єдиний наважився на реформи соціалістичного устрою «зверху». Наслідком стала «Празька весна» 1968 року. Для її придушення ввели війська і наступні 20 років там панував окупаційний режим, офіційно названий «нормалізацією». Жорсткий ідеологічний контроль, націоналізація господарства, переслідування опозиціонерів, постійна присутність у країні радянських військ — все це її наслідки. Як висловився сучасний чеський журналіст Любош Палата: «Цю нормалізацію можна було назвати як завгодно, та тільки не нормальною».

Чеське і словацьке суспільство відповіло формуванням опозиційного руху. Його кістяк склали поети, митці, інтелектуали. Неформальним лідером руху став актор і драматург Вацлав Гавел. Як і в інших країнах «Східного блоку», протест набрав форм правозахисної діяльності, систематичного поширення інформації про дійсне становище в країні, ненасильницького протесту.

«Крім того, потужним джерелом і засобом спротиву в Чехословаччині залишилося мистецтво. Влада однаково переслідувала і нелегальні сходини дисидентів, і аналогічно нелегальні аматорські вистави, — розповідає історик Олеся Ісаюк. — До історії чеського спротиву належить і самопожертва Яна Палаха, який спалив себе на Вацлавській площі у Празі на знак протесту проти окупації його країни».

Опір тоталітарній системі вилився в масові протести в листопаді 1989 року та, зрештою, у повалення тоталітарного режиму.

Дізнатись більше про це все та як історичні події висвітлює Музей комунізму запрошуємо на черговій лекції «Музей комунізму у Празі: ознайомити непосвячених», яку прочитає науковий співробітник Центру досліджень визвольного руху, аспірант Університету Марії Кюрі-Склодовської (Люблін, Польща) Олеся Ісаюк.

 Лекція є одним із заходів циклу «Тоталітарне минуле в музеях» в рамках проекту Центру досліджень визвольного руху та Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» «Досвід подолання наслідків тоталітаризму».

 Подія на Facebook: http://www.facebook.com/events/192832627510684/

 

Прес-центр Центру досліджень визвольного руху

+380 63 628-68-69, history@cdvr.org.ua

Контакт: +380 93 723-34-72 — Ірина Когут