ЦВК і КВУ прогнозують багато “технічних” кандидатів

На парламентських виборах-2012 буде дуже багато учасників у мажоритарних округах, прогнозують у Центральній виборчій комісії та Комітеті виборців України. Такими є особливості виборчого закону, за яким у жовтні обиратиметься нова Верховна Рада.

Усі кандидати у депутати, так само як і партії, можуть претендувати на включення своїх представників до дільничних та окружних виборчих комісій. Хоча, як припускає голова Комітету виборців України Олександр Черненко, більшість кандидатів у депутати в одномандатних округах контролюватимуться партіями, що мають найбільші шанси потрапити до парламенту.

“Закон про вибори встановлює обмеження на кількість членів виборчої комісії. Але подати кандидатури для включення до складу комісії можуть усі без винятку партії і кандидати, які балотуватимуться або як представники партій, або як самовисуванці”, – сказав ВВС Україна Олександр Черненко.

Він пояснив, що парламентські партії гарантовано матимуть своїх представників у виборчих комісіях, решта отримає місця відповідно до жеребкування.

“Але ж зрозуміло, що чим більше кандидатів та чи інша політична сила контролює, тим вищі у неї шанси мати у комісіях більше своїх представників”, – вважає голова КВУ.

Заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера звертає увагу на ще одну особливість висунення кандидатів у депутати парламенту. Він каже, що дуже помітною є тенденція, коли навіть назва партії, від якої висувається кандидат, нікому не відома. Андрій Магера, як і Олександр Черненко, припускає, що це одна із технологій залучення до виборчих комісій представників партій, які він назвав “технічними”.

“Закон говорить про те, що виборчі комісії – окружні і дільничні – формуються з числа представників політичних партій – суб’єктів виборчого процесу. Для того, щоб стати таким суб’єктом, достатньо висунути хоча б одного кандидата у депутати від мажоритарного округу”, – сказав Андрій Магера 5 серпня у прямому ефірі телеканалу ТВі.

“Ми вже маємо дуже великий список партій, які висунули мажоритарників. Переважна більшість із них висунули одного-єдиного кандидата для участі у виборах в одномандатному окрузі”, – додав заступник голови ЦВК.

BBC

1 Comment

  1. Комитет (ьлин) избирателей…. Кто их в это кмитет избирал? Госдеп? Да они Грузию уже взяли на довольствие, а 45 слн – не потянут

Comments are closed.