Об`єднатися задля запобіганню порушення законодавства

Про стан дотримання виборчого законодавства учасниками виборчого процесу та забезпечення об’єктивного підрахунку голосів на парламентських виборах 2012 року йшлося на сьогоднішньому засіданні Тернопільського прес-клубу. На думку учасників зустрічі, Олега Сиротюка, Володимира Болєщука, Юрія Чижмаря – про грубі порушення виборчого законодавства повинна знати тернопільська громада. Представники різних політичних сил переконані в одному – влада, яка втрачає підтримку, робить усе, аби фальсифікувати вибори. Підтверджень цьому є чимало, розповіли учасники круглого столу. «Влада не бачить в Західній Україні підтримки, тому саме тут варто очікувати найбільших фальсифікацій з її боку. Окружні та дільничні виборчі комісії на дві третіх сформовані із представників Партії регіонів та її сателітів. У 167 виборчому окрузі партія влади подавала порожні папки для реєстрації членів дільничних комісій без жодних перевірок та документів. Коли була подана скарга, суд за три хвилини вирішив справу і надав рішення, написане на семи сторінках. Чи реально це зробити за такий короткий термін? Висновок один – це рішення уже було підготовлене. На аргументи протестуючої сторони ніхто навіть найменшої уваги не звернув», – розповів Юрій Чижмарь.
Про кричущі факти порушення виборчого законодавства говорив і кандидат у нардепи Володимир Болєщук. «На 165 виборчому окрузі голосування проводилося тричі. Це нонсенс. Спочатку комісія визнала порушення. Потім провладний кандидат Костянтин Баранов (ПР) заявив, що ця процедура має відбуватися між 62 партіями, а не 61. разом з тим у списку була два кандидати від Ліберальної партії, яких порахували, як окремі політичні сили. Але ці аргументи не вплинули на комісію», – розповів Володмир Болєщук.
Представник обласної організації ВО «Свобода» Олег Сиротюк також назвав факти порушення виборчого законодавства. «У поспіху провладні сили намагалися зарезервувати місця для своїх кандидатів. Вони залучили для цього працівників відділів соціального захисту. Відтак, наша невелика перевірка лише по одному Підгаєцькому районі показала – записували у члени ДВК усіх, чиї документи мали. У перелік членів потрапили люди, які уже кілька років тому відійшли в інший світ, інваліди, які за станом здоров`я просто не можуть бути членами комісій, хворі та лежачі люди. Більшість з них лише із публікацій у районній пресі довідалися про те, що є членами виборчих комісій. Доповідачі були єдині у тому, що лише громадський супротив, принципова позиція громади зможе перекреслити плани провладної партії зфальшувати вибори. Кандидати у депутати зацікавились пропозицією громадських організацій взяти участь у масштабному заході з протидії порушенням «Народна ЦВК»